Istoria se scrie cu Oameni. Calafat 2010

Prima saptamana din august apartine, de ani buni, muzicii folk. Pentru ca in prima saptamana din august, la Calafat vin si pleaca majoritatea numelor ce navigheaza in muzica folk. Unii stau o zi doua, altii toata perioada, unii vin sa cante, altii doar sa se revada cu prieteni pe care poate ii vad doar o data pe an.

Anul acesta, Tabara Nationala de Muzica Folk ce are loc in fiecare an la Calafat a stat sub semnul intrebarii pana in ultimul moment. Criza, bat-o vina, voia sa arate ca e mai tare ca sufletul. Dar Calafatul a adus la cea de a 13-a editie pentru ca acolo exista Oameni. Nu e o greseala de typo, asa trebuia sa fie scris, cu majuscula. Pentru ca editia din acest an s-a facut din bucati de suflet, “asamblate” pentru ca o traditie sa ramana in picioare, avantaj pe care “Cerbul de Aur” de exemplu nu pare sa il aiba anul acesta.

Ca in fiecare an, multi artisti prezenti: Doru “Prezidente” Stanculescu, Sorin “Jimmy” Minghiat, Cristi Buica, Alexandru “Jimmy” Zarnescu, Puiu Cretu, Cantos, Adrian Bezna, Titus Constantin, Eugen Avram, Silvan Stancel, Horia Stoicanu, Mircea Bodolan, Marius Matache. La tabara de corturi de la Bascov, sectiunea “tineret” a taberei – Descantec din Iasi, Ionut Mangu si Mirona Pascu din Cluj, Proiect Tivodar, Icarus din Botosani. Erau asteptati in zilele urmatoare Dinu Olarasu, Bogdan Grosu, Magda Puskas, Florentin Budea, Ovidiu Scridon sau Prefix 032.

Am vrut sa salut si prezenta “legiunii bulgare”, dar mi-am dat seama ca as fi gresit. Pentru ca ascultandu-l pe Krasimir Parvanov cantand Usa ce-o-ncui, piesa Mariei Gheorghiu, sau pe Stefan Geraksiev “certandu-ma” ca l-am interpelat in engleza si nu in limba romana, am realizat ca la Calafat barierele nationale au fost inlaturate demult.

La Calafat se canta. Se canta dimineata in centrul orasului, pentru cei ce strabat orasul si se opresc din alergarea zilnica pentru a-i asculta, pret de macar cateva minute, pe menestrelii ce au invadat orasul de la Dunare. Se canta dupa-amiaza la Tabara de Corturi de la Bascov, unde “tinerii” dau masura valorii lor, parca pregatind schimbul de maine al folkului, cei care vor canta si peste ani vara la Calafat. Se canta seara pe terasa Hotelului Panoramic, priviti de Dunare, cel mai constant element al identitatii Taberei.

De 13 ani Calafatul e invadat de muzica buna, e invadat de artisti din toate colturile Romaniei, dar si din Bulgaria sau alte tari. Toate in numele muzicii folk. Legenda continua.

[nggallery id=97]

Post Author: Marius Matache

3 thoughts on “Istoria se scrie cu Oameni. Calafat 2010

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.