Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră SONORO 2011

Cea de a 6-a editie a Festivalului SoNoRo se desfasoara zilele acestea, mai exact intre 5 si 25 noiembrie in Bucuresti, Brasov, Iasi, Cluj si Bistrita. Aventura muzicala inceputa in 2005 continua in acest an, cu noi explorari muzicale sub un generic care ascunde multe suprize placute: New Worlds.

SoNoRo si-a dorit cu fiecare editie sa  deschida publicului romanesc o lume noua si surprinzatoare; o lume a muzicii si a concertelor de calitate, care sa incante toate simturile, care sa atraga in salile de concert atat cunoscatorii, cat si un public nou. Anul acesta, aventura muzicala SoNoRo continuă cu o calatorie spre lumi noi. Va fi cea mai ampla si variată editie SoNoRo de pana acum, cu un program subtil, profund si in acelasi timp, captivant”, spune Razvan Popovici, directorul festivalului SoNoRo.

Daca Festivalul a inceput dedicat muzicii de camera in stilul clasic, anul acesta prima noutate vine cu introducerea jazz-ului in festival. Astfel, improvizatii dupa compozitori precum Bach, Georg Breinschmid, Cole Porter, Duke Elington sau George Gershwin vor fi aduse in fata publicului degustator de placeri muzicale de nume precum Luiza Zan, trio-ul vienez Schmid – Carstern – Breinschmid, pianistul Petra Geniusas sau saxofonistul si compozitorul newyork-ez Daniel Schniyder.

Asocierea dintre Lumea Noua si America este de departe una dintre cele mai intalnite de acest gen. Tocmai de aceea,  acesteia ii este dedicata seara New Worlds (vineri, 11/11/2011, Palatul Bragadiru). O seara in care compozitori americani precum Philipp Glass, Edward K. Ellington sau George Gerswhin vor fii prezenti, dar si piese clasice ale unor compozitori precum Vivaldi sau Sostakovici (sub aranjametul lui Daniel Schniyder) vor dezvalui esenta unei lumi deschise spre experiment si incursiuni muzicale.

Fiecare seara de festivalul a pregatit ceva special, iar cvartetul de coarde Casal din Zurich va celebra istoria muzicala cantand pe instrumente originale Jacobus Steiner la Catdrala Sf. Iosif (marti, 08/11/2011). O imbinare intre muzica si arta contemporana este seara Reflectii – Imagini in nisip ( luni, 14/11/2011, BNR – Sala de marmura), cand pictorul Raphaël Thierry va picta pe nisip pe compozitiile lui Sven Renemanis. Va place Liszt? Nici o problema : seratele Lisztomania (Bucuresti si Cluj) il celebreaza pe compozitor, aniversat in acest an in intreaga lume. In cadrul acestora, actrita Maria Dinulescu va citi fragmente din scrierile marelui interpret si compozitor.

Detalii complete despre program, salile de concert si bilete puteti gasi pe site-ul dedicat festivalului: http://www.sonoro.ro/

 

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.