Ultima seară a festivalului Ziua de mâine

După Cafeaua cu folk băută de dimineață, în compania cărților lui Sorin Poclitaru, și a muzicii lui Marius Matache și a lui Marius Dașcău, aproape de ora începerii ultimei seri din cadrul festivalului, sala era la fel de plină cum ne obișnuisem. Una din dovezile că Festivalul despre care v-am vorbit în ultimele zile este unul dintre cele mai bune din țară este tocmai faptul că în fiecare seară Casa de Cultură a Sindicatelor a fost plină cu un public care s-a bucurat de muzică și care s-a comportat exemplar.

Omniprezent pe tot parcursul celor trei zile, Vali Șerban (directorul artistic al festivalului) a deschis seara, prin câteva cuvinte de bun venit. Prima parte a serii a fost dedicată premierii concureților, fiecare dintre aceștia interpretând câte o piesă. Un moment special a fost cel al mini-recitalului lui Cosmin Vaman (premiul III), când toți cei prezenți în concurs s-au strâns alături de el pe scenă pentru a interpreta piesa Nu sunt destul de trist să fiu folkist. Au fost multe emoții, zâmbete cât cuprinde, iar publicul a fost receptiv la noutatea din fața lor.

Gala recitalurilor a fost deschisă de Marius Matache (de altfel unul dintre membrii juriului și un om implicat în ceea ce privește imaginea festivalului) alături de Alex Nechita (jumătatea cu vioară a Folk Band Imperfect). Chiar dacă nu se afla pentru prima oară pe scena de la Alba Iulia, artistul a mărturisit că încă are emoții. Dincolo de ele, recitalul celor doi a fost unul cât de poate de viu, iar piese precum Hai să (prezentă pe albumul Folk din pana mea!) sau Cârciuma cu siguranță au încălzit atmosfera.

Pe scenă au urmat Țapinarii. Nici ei nu sunt la prima ediție a festivalului de la Alba Iulia, așa că și-au întâmpinat publicul cu deja obișnuitul Bună seară, stimați intelectuali din Alba Iulia, pentru ca mai apoi Tănase și Covei să cânte în stilul carcteristic Du-te naibii. Chiar dacă stilul celor doi este departe de ceea ce se poate asocia ideii de folk clasic, publicul de la Alba este deschis și dornic de muzică, astfel că de la primul acord și până la versurile de final ale piesei Cum ar fi fost viața mea, acesta a ascultat cuminte, a fredonat, a aplaudat.

Despre Pasărea Colibri nu mai sunt prea multe de spus. Pentru că Miruna, Mugur de fluier, Secunda, Vara la ţară şi toate piesele pe care Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Vlady Cnejevici şi Teo Boar le prezintă de ani buni într-un spectacol Pasărea Colibri – în mod evident posibil a fi considerate evergreen-uri – sunt cea mai sigură reţetă pentru un succes garantat. Iar reţeta testată şi validată de ani de zile nu a dat greş nici la Alba Iulia, cei patru ridicând sala în picioare.

Seara s-a încheiat cu recitalul Nicu Alifantis&Şemineu Band, dar despre acesta într-un articol separat, pentru că este mult prea greu de descris într-un simplu paragraf ce s-a întâmplat pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.

Sursa foto: Vlad Dulea

Organizator: Consiliul Județean Alba

Parteneri în organizare: Muzeul Național al Unirii Alba IuliaTeatrul de Păpuși PRICHINDEL Alba IuliaCasa de Cultură a Sindicatelor Alba IuliaCasa de Cultură a Studenților Alba IuliaAlba MallArt Cafe Downtown

Post Author: Oana

1 thought on “Ultima seară a festivalului Ziua de mâine

    […] Cosmin Vaman (Bacău) Marius Daşcău (Vaslui) Ioan Mateiciuc (Siret) Mirona Pascu (Cluj-Napoca) Icarus (Săveni – Botoşani) Dan Cristi Ioniţă (Cluj-Napoca) Claudia Bianca Ciobanu (Cluj-Napoca) Alexandra Andrei (Negreşti – Vaslui) Roxana Zăpârţan (Cluj-Napoca) Ionuţ Mangu (Cluj-Napoca) Marius Matache […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.