O seară de folk și prietenie

În timp ce a trece prin centrul Bucureștiului era o aventură, am ajuns joi seară la o seară cu folk în club Prometheus. Recunosc, am mers de prea puține ori acolo (cred că e al doilea concert la care particip în acest loc), dar spațiul mic și scena mică te fac să te aștepți la o seară liniștită. Dar când pe afiș sunt prezenți Marius Matache cu ai săi Imperfecți (Folk Band Imperfect format din Radu Tudoroiu la percuție și Alex Nichita la vioară), Puiu Crețu și Adela Țițescu (una dintre tinerele folkiste care a avut un traseu acendent în anul 2011) deja se aprinde…focul din folk.

În primul rând trebuie să menționăm că acesta a fost primul concert în club pe anul acesta al amfitrionilor. Toți cei prezenți pe scenă au avut un an trecut cu multe concerte, plimbări prin țară, festivaluri. Și conștienți că parte din drumul lor înainte de dat de oamenii care îi susțin, au conceput acest concert ca unul pentru prieteni. Ca să îl citez pe Make (cu parafrazarea de rigoare) sunt unii dintre voi care nu au ajuns până acum la niciun concert de-al nostru și am considerat că e cazul. Alții ați fost la aproape toate și nu puteați să lipsiți.  Cei invitați la concert au avut rezervările valabile până la ora 20:15. La ora respectivă locul era deja plin, semn că orele de începere ale concertelor s-ar putea respecta cu un public bine educat în acest sens.

Atmosfera a fost dezmorțită de începerea serii cu Puiu Crețu, Marius Matache și Folk Band Imperfect, pe ritmuri cunoscute precum Dragoste în fân sau Se duc iubirile. O Adela emoționată a urcat pe scenă, pentru câteva piese. Piese pe versurile lui Sorin Poclitaru(de altfel, nume menționat des pe parcursul serii, pentru că multe dintre piesele cântate au avut versuri semnate de el), un N-ai nevoie de foarte multe și un Cântec de fericire ne-au adus un zâmbet pe buze. Chiar dacă a fost emoționată și nu vedea publicul de pe scenă, Adela rămâne una dintre tinerele nume din folk despre care sigur vom mai auzi pe viitor. Continuarea i-a revenit lui Puiu Crețu, plin de vervă, cu piese noi sau vechi, cu versuri de dragoste, cu versuri de protest sau de atenționare (Nu mai fumați  fiind una dintre ele). Make și Folk Band Imperfect au fost plini de viață. Au glumit, au zâmbit, au cântat cu suflet piese pe care le știam, unele mai nou lansate (A thousand times și Doar patru anotimpuri sunt dintre piesele mai noi cu viitor), au fost fost romantici, au fost ironici.

Dincolo de faptul că multe dintre piese mi-erau cunoscute nu a știrbit plăcerea concertului și nici faptul că am avut parte și de surprize plăcute. A fost piesa în primă audiție a lui Puiu CrețuReproșuri, au fost momentele în care Teddy Tudoroiu a urcat pe scenă alături de Radu, interpretarea piesei Fără petale și modul frumos în care publicul a cântat încet, zâmbetele și comunicarea dintre Make și Radu sau Alex, finalul concertului.

A fost o seară așa cum cred că și-au inchipuit atunci când au pus-o la cale: cu prieteni – în sală și pe scenă, pentru prieteni și despre prietenie. Și cu foc muzical destul pentru a ne încălzi până la următoarea ocazie.

Foto: Olivia Vereha

Post Author: Oana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.