Despre germani exista la fel de multe idei preconcepute ca despre oricare alt popor: ca sunt reci, ca stiu doar munca-munca-munca, ca berea e politica de stat in materie de distractie, ca sunt destul de refractari la straini si multe altele. Care din punctul de vedere al unui “auslander” vizitator ca mine sunt perfect valabile. Dar Munchen-ul, caci despre el voi povesti astazi in particular, este un model de oras deschis progresului – tehnologic, stiintific, intercultural.
Descoperirea Munchen-ului ar trebui să înceapă cu Marienplatz, piata centrala a orasului, ce îşi datorează numele statuii Fecioarei Maria aflate aici, dar si vechiul si noul sediul al primariei orasului. Si daca tot sunteti in centrul orasului si pentru ca mitul berii germane pare vechi de cand lumea, puteti intra, vizita si bea o bere la Hofbrauhaus, celebra pentru ca a gazduit primele discursuri ale lui Hitler, la inceputul anilor ’30, fapt cu care nemtii nu se mandresc foarte tare. Dar locul e de referinta pentru un restaurant tipic bavarez, berea e excelenta (si de obicei la litru) iar orchestra face o atmosfera superba. Ramanand tot la capitolul bere, Oktoberfest este de asemenea un eveniment extrem de popular, atat pentru munchenezi, cat si pentru multitudinea de turişti ce vizitează Munchenul în perioada festivalului.
Nu trebuie sa ratati Deutsche Museum – cel mai mare muzeu de stiinta si tehnica din lume, fondat în 1903. Va spun cu mana pe inimă că muzeul creează un cadru educaţional excelent, având multe aplicaţii practice (de tipul reacţiilor chimice care se produc prin apăsarea unui buton, iar elevii vor vedea cum se modifică culoarea substanţelor datorită reacţiei ce are loc între cei doi compuşi care vin în contact). Găsiţi aici expoziţii despre chimie, fizică, medicină, astronomie, eletronică, aeronautică şi multe altele, într-o experienţă ce merită trăită atât de copii, cât şi de adulţi.
Munchen-ul este “locul de nastere” pentru BMW, iar ca rasplata marca are o contributie extrem de puternica la economia orasului. De altfel, in afara de BMW, Bavaria gazduieste mai multe fabrici de autoturisme cunoscute, cum ar fi Mercedes la Stuttgart sau Audi la Ingolstadt. O parte a uzinelor BMW sunt inca localizate în interiorul inelului central, tot acolo putând găsi Muzeul BMW. Compania colaborează cu Technische Universitaet Munchen, in special cu facultățile de construcții de mașini și cea de chimie (pe partea de catalizatori).
Munchen a fost intotdeauna important pentru sport, gazduind in 1972 Jocurile Olimpice de Vară, de aceea puteţi da o tură prin Olympia Park, dacă nu pentru bazele sportive, măcar pentru shopping. De asemenea, cu ocazia Campionatului Mondial de Fotbal din 2006, la Munchen s-a construit Allianz Arena, o referinţă în materie de stadioane ultramoderne (foto stânga). Cele două echipe ale oraşului – Bayern şi TSV 1860 – îşi dispută meciurile pe acest stadion, culoarea arenei fiind, în funcţie de echipa care joacă, roşie sau albastră (culorile celor două cluburi).
Exista in Munchen doua universitati prezente in primele 200 din lume, Technische Universitaet Munchen si Ludwig Maximilian Universitaet, avand 16 respectiv 34 de laureati ai premiului Nobel asociati.
Tot ce v-am prezentat reprezintă doar câteva idei de cum vă puteți petrece câteva zile în Munchen, dar vă asigurăm că orașul oferă mult mai multe oportunități. Pe care vă rămâne doar să le descoperiți.