Ai plăti pentru muzica pe care o asculţi?

În lumea folkului, lansarea unui album şi comercializarea acestuia poate deveni uşor o misiune imposibilă. Nefiind un gen de muzică comercial, casele de discuri tind să ignore, iar cei care aleg să scoată un album independent de casele de discuri se confruntă cu dificultăţi în a-l face cunoscut în toate colţurile ţării.

Mi s-a întâmplat de multe ori să îmi doresc să ascult anumite piese şi să nu le gasesc decât pe youtube într-o înregistrare de proastă calitate sau poate nici măcar atât, iar până la un viitor concert poţi aştepta uneori destul de mult. Există totuşi site-uri unde artiştii pot pune piesele la dispoziţia publicului care, contra unei sume, pot avea piesa la dispoziţia lor ori de câte ori vor dori. Exact ca şi cum ai cumpăra exact ce piese îţi plac dintr-un album. Acest tip de promovare se practică intens în ţări străine, iar foarte mulţi artişti tineri au reuşit să se facă cunoscuţi şi să-şi sustină financiar pasiunea prin site-uri precum iTunes.

Există şi variante româneşti precum Zonga, Getmusic.ro, Triplu.ro şi numeroase altele. Nu facem reclamă unui site anume, ci doar unui concept. Şi suntem curioşi să ştim atât dacă artiştii tineri ar încerca această modalitate de promovare cât şi dacă voi, publicul, aţi fi dispuşi să plătiţi pentru piesele preferate.

Aşadar, aşteptăm părerile voastre în comentarii sau poate alte propuneri de acest gen prin care muzica folk ar putea fi promovată. Aţi folosit vreodată un astfel de serviciu?

 

Post Author: Raluca

4 thoughts on “Ai plăti pentru muzica pe care o asculţi?

  Adina Ihora

  (20 April 2012 - 10:09)

  Hello!

  Recunosc ca pana nu demult mi se pareau scumpe CD-urile si preferam sa copiez muzica de la prieteni sau sa o ascult gratis pe site-uri ca youtube, deezer si altele. Dar asta pana cand am (re)descoperit lumea minunata a folkului si am constatat (cu stupoare!) ca acesti artisti adesea minunati nu au cateodata niciun CD pentru ca nu gasesc o casa de dicuri dispusa sa investeasca in ei! Unii ajung in situatia de a-si plati ei insisi producerea unui CD, investitie pe care nici macar nu si-o recupereaza in intregime sau, in cazul fericit in care reusesc s-o faca si sa mai obtina si un profit, acesta este modic… Mi se pare strigator la cer ca mari artisti de folk (nu vreau sa dau nume caci oricum lista e foarte lunga) canta in baruri pentru o mana de fani in loc sa o faca pe marile scene ale tarii. Prin urmare am inceput sa “investesc” in folk cumparand albume (atunci cand acestea exista…) si platind biletele de intrare cu sume modice (10-15-20 lei!) la serile de folk. Nu stiam de existenta siturilor mentionate mai sus dar sunt dispusa sa le utilizez.
  Inchei urand folkului sa aiba vant in pupa!

  Adina Ihora

  Marius

  (20 April 2012 - 12:50)

  @Adina din cei 20-30 lei cat costa discul, cel putin 10 lei sunt costurile de studio, multiplicare si taxe. Un artist tanar sigur nu scoate mai mult de 1000 de discuri, ca nu le vinde, vreo 300 de bucati le da gratuit, pentru promovare, deci imagineaza-ti cat castiga.

  irina

  (21 April 2012 - 00:47)

  as plati si chiar platesc pt muzica/filmele/cartile care imi plac. e adevarat ca nu o fac de mult, doar de vreo 4 ani de cand am inceput si eu sa am salariul meu 😛
  mi se pare de bun simt sa platesti pt ce iti place, pt ca daca eu nu platesc pt ce-mi place mie atunci o sa reziste doar ce-i place altuia.
  ce-i drept cu cumpararea online inca nu m-am familiarizat. stau prost la capitolul tehnologie. sunt genu’ ala nasol, as vrea sa am acces la tot felul de chestii noi dar sa-mi explice cineva ca la prosti cum se foloseste siteul.

  plus, am vazut acum o reclama la un gadget ” the brennan” care stocheaza cam 5000 de cd-uri si ti le face playlisturi si ce mai vrei tu cu ele. ma gandesc sa-mi iau unul din asta, pt ca altfel nu-mi ascult niciodata cd-urile,decat daca n-am semnal la radio in masina 😛

  Marius

  (21 April 2012 - 10:25)

  @Irina si la mine e la fel cu ascultatul in masina 😀 si n-am decat vreo 800 de discuri:))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.