Câștigă o invitație dublă la Napoca Folk Festival

Napoca Folk FestAșa cum probabil ați citit deja la noi pe site, Clujul are, în sfârșit, un festival de muzică folk, un proiect ambițios căruia îi dorim succes. Peste 50 de folkiști români, mai mult sau mai puțin consacrați, vor evolua în perioada 26-28 octombrie 2012 în locațiile festivalului.

Presupunând că tuturor celor ce intrați pe aici vă place folkul, ne-am gândit ca la prima ediţie a Napoca Folk Festival să înlesnim accesul celui mai inspirat fan la cele trei seri de festival.

Astfel că avem pentru voi o invitaţie dublă la un preţ special, la preţ de concurs, adică în loc de bancnote acceptăm răspunsuri la întrebarea filosofic-pasională „Cum ați defini muzica folk şi ce artist român se încadrează cel mai bine în această definiție?”

Nu exsită o rețetă sigură pentru a câștiga, așa că puteți da frâu liber imaginației și sentimentelor pe care muzica folk vi le declanșează. Nu suntem pretenţioşi şi nu avem un răspuns corect, aşa că biletul îl va câştiga cel mai sincer și mai inspirat concurent. Desigur, tot el trebuie să fie şi preferatul nostru. Concursul este deschis până la data de 15 octombrie 2012. Câştigătorul va fi afişat aici două zile mai târziu.

Tuş din plin şi corzi întinse! Adică baftă! Ne vedem la Cluj!

Post Author: Marius Matache

10 thoughts on “Câștigă o invitație dublă la Napoca Folk Festival

    PANFI

    (29 September 2012 - 11:53)

    Foarte greu de dat o definitie muzicii folk. unii spun ca la inceput a fost o muzica de razvratire, altii spun ca e o muzica a iubirii.Florian Pittis spunea ca la origini muzica folk a fost un om si o chitara. Ceea ce conteaza e ceea ce simte fiecare cand asculta muzica folk. Mie, muzica folk imi da o senzatie de totala libertate, o senzatie de deconectare de la toate problemele zilnice. Pot spune ca pentru mine muzica folk este un refugiu. De fiecare data cand ascult muzica folk ma simt mai linistit.
    In ceea ce priveste artistul roman care se incadreaza cel mai bine in acest gen, raspunsul e la fel de greu. Printre cei “razvratiti” din muzica folk romaneasca, as putea sa ii numesc pe Dan Andrei Aldea si Valeriu Sterian. Alti “monstrii sacrii”- scuzati expresia- ai folkului romanesc care se incadreaza in definitia clasica a muzicii folk: Tatiana Steppa, Nicu Alifantis , Vasile Seicaru (chiar daca multi il critica pt faptul ca seamana f mult melodiile intre ele), Stefan Hrusca, Adrian Ivanitchi,Mircea Vintila, Mircea Baniciu si lista poate continua. De asemenea, dupa umila mea parere, si Maria Gheorghiu, Zoe Alecu, Walter Ghicolescu, Ovidiu Mihailesc, Puiu Cretu, Adi Bezna, Emeric Imre si altii mai tineri au un loc binemeritat printre reprezentantii muzicii folk romanesti. L-as fi amintit aici si pe domnu Marius Matache, dar mi-e teama ca se incadreaza la tentativa de mituire a juriului, si mi-e teama sa nu fiu descalificat:))

    Mihaela

    (29 September 2012 - 14:08)

    Muzica folk = Omul cu chitara si poate si o muzicutza.Avem multi artisti care s-ar incadra aici deci e foarte greu de spus un singur nume(ar fi nedrept).

    Costin

    (4 October 2012 - 12:52)

    Declaratie de dragoste: din momentul in care am ascultat prima melodie cantata de tine, totul s-a schimbat. Se intampla acum mult mult timp si nu voi uita niciodata acel moment. Anii au trecut si nu am incetat in niciun moment sa te ascult. Esti poezie, esti cantec, esti tristete, esti veselie, esti melancolie, esti bucurie…ma regasesc in toate versurile tale si sunt uimit de ce poti face doar cu ajutorul unei chitari.

    M-ai invatat sa traiesc, sa cunosc atat fericirea cat si tristetea dar mai ales sa fiu eu insumi. Stiu ca poate ai fi vrut sa fii mai popular, sa ai mai multi prieteni, mai multi fani pe facebook, mai multi oameni la concerte, sa vorbeasca lumea mai mult despre tine, dar te apreciez si mai mult pentru ca ai ramas sincer, prietenos, cinstit si intelegator cu noi toti.

    Da! Folkule! Tu! Esti tot ce mi-am dorit si fara tine totul este imperfect!

    Aceasta definitie se adreseaza muzicii folk, nu exista un singur artist care sa se incadreze mai bine. Nu as putea face o astfel de discriminare. Toti acei oameni cu o chitara transmit un mesaj, o traire, un sentiment unic, distinct, care trebuie perceput si tratat ca atare.

    Alexandra

    (9 October 2012 - 04:24)

    Folkul este o muzică pe care artiștii o cântă deseori cu ochii închiși, strângându-și chitara la piept.
    NU este o muzică ce vrea să atragă public mare,o muzică comercială, la modă,care sa se audă obsesiv la radio sau la televizor, ci este o muzică discretă, sinceră, profundă.
    Muzica folk este printre puținele genuri muzicale care sună mai bine live, neprelucrată, poate datorita relației pe care interpretul reușește sa o stabilească cu publicul, a decorului ce de multe ori se întâmplă sa fie poalele unui munte, malul marii, în jurul unui foc…Ori de câte ori ai merge la un concert folk nu e niciodată la fel chiar de sunt aceeași interpreți și chiar aceleași piese, așa e folkul.
    Aș vrea acum să răspund și la întrebarea: „ce artist român se încadrează cel mai bine în această definiție?” și am sa „răspund” cu o întrebare și anume: Ce artist NU se încadrează? Chiar dacă apreciem mai mult pe unii sau ne regăsim printre versurile altora asta nu înseamnă că restul sunt mai puțin folkiști și nu se încadrează definiției.
    Oricum muzica folk nu are o definiție pentru că în primul rând este mai mult decât o muzică! Încercând să o definim umplem rânduri peste rânduri și încă ar mai fi multe de spus, dar este clar că e muzica pe care o iubim.

    Andrada

    (10 October 2012 - 22:52)

    Pentru mine folkul e poezie. Poezia unei stări profund umane și nicicând mai puțin pământești. Sete de frumos, de adevăr, de oameni, de tot și de toate. Și mai cred că folkul apropie, chiar și atunci când ar vrea să îndepărteze. Da, în mod sigur folkul e poezia desprinsă din singurătatea colii de hârtie.
    Și tot pentru mine, omul care îmi este cel mai mult folk e Dinu Olărașu.
    Atât.

    Adriana

    (11 October 2012 - 17:05)

    Versurile cântecelor folk sunt caracterizate de o valoare poetică, aducând în discuție problemele vieții cotidiene, preocupându-se de individ în relație cu istoria și nedreptățile sociale.
    Muzica folk este poezia muzicii, muzica bunului gust, care uneori clatina frumos, universul in care traim. E muzica care iti da un sentiment unic pe care nu-l poti cumpara, pentru ca nu este de vanzare el exista gratie celor care iubesc si cauta frumosul din cuvinte, frumosul din lucruri ….frumosul din noi……iar “artistul roman care se incadreaza cel mai bine in aceasta definitie” nu e doar unul, dar printre cei multi imi e drag, chiar foarte drag, Adrian Sarmasan

    Andreea

    (14 October 2012 - 22:01)

    Stiu nu se face asa, insa voi raspunde la intrebare cu o alta intrebare: daca ar trebui sa iau doar 3 lucruri pe o insula pustie, care ar fi acelea ? Cu siguranta pot mentiona unul din lucrurile fara de care nu m-as descurca: muzica folk. Cu alte cuvinte, nu as putea supravietui fara aceasta muzica si tot timpul ma intreb cum am facut-o pana sa o descopar si cine am fost pana in acel moment….
    De multe ori stau si ma intreb daca sunt aceeasi persoana si muzica folk doar a scos la iveala o latura a mea pe care n-o stiam, sau a reusit cumva sa ma schimbe complet. Folk-ul mi-a deschis ochii spre o alta lume, a sentimentelor si trairilor intense pline de emotii. Nimic nu se compara cu un concert folk, in care ai ochii in lacrimi si simti cum muzica iti inunda sufletul, iar versurile iti alinta gandurile. Starea aceea de beatitudine si zambetul de pe fata iubitorilor si cantaretilor de folk e ceea ce ma ajuta sa cred in continuare in oameni, e speranta de care am nevoie.
    Nu ar fi corect din partea mea si nici nu as putea sa numesc UN artist roman care se incadreaza cel mai bine in aceasta definitie…….e ca si cum te-ai uita la cer si ai incerca sa numeri stelele….mai ales ca unii dintre ei sunt deja acolo. Pentru toti care au fost, sunt si vor mai fi…..foreverfolk.

    […] P.S. Astazi e ultima zi in care puteti castiga o invitatie dubla la Napoca Folk Festival. Detalii aici […]

    bloodie

    (15 October 2012 - 12:38)

    Din punctul meu de vedere, folk-ul are o singura definitie exacta. Muzica ce a ramas. Sa fiu, totusi, mai explicita. Am 24 de ani si am crescut in epoca infloritoare a MTV-ului. Cu toate astea, ascult, si nu sunt singura, folk. Mai mult, cant (la chitara, nu foarte bine, dar cant) folk.

    Bucurati-va sa aflati si noi, cei care poate n-am prins Cenaclul Flacara sau serile de folk de odinioara, stim sa cantam macar “Rapa” la munte. 🙂

    Va doresc… “Cea mai frumoasa zi” si cu asta sper ca ati inteles pe cine aleg eu la cea de-a doua intrebare. 🙂

    […] avut câteva răspunsuri foarte interesante la concursul nostru, astfel că nu a fost ușor să decidem un câștigător, mai ales că întrebarea lăsa loc la […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.