Dupa o prima editie care a adus in inima tarii artisti ai jazzului atat de peste hotare, cat si din Romania, dupa reactii bune si un an de pregatire, intre 17-19 mai sunteti asteptati la Alba Jazz, editia a II-a. Cu un program plin (si cand spun asta nu e deloc metaforic, evenimentele avand loc zilnic de la 10 dimineata, pana tarziu in noapte), cu surprize si artisti speciali, Alba Jazz se anunta a fi un eveniment ce isi doreste sa se concretizeze intr-un proiect de termen lung, care sa aduca intr-un spatiu special ascultatori de jazz si artisti ai genului.
Dincolo de faptul ca stim ca cei de la Consiliul Judetean Alba se pricep la organizarea de evenimente si festivaluri (Festivalul de Folk Ziua de Maine impunandu-se in ultimii ani ca cel mai bun eveniment de gen) si ca orasul este primitor si deschis in fata evenimentelor culturale, am zis sa gasesc (cel putin) cinci motive pentru care Alba Jazz e un eveniment de trecut in agendele voastre. Ordinea este aleatorie si sunteti liberi sa completati ideile noastre.
1. Richard Galliano & Tangia New Quartet – Artistul francez a fost determinat, din primii ani ai sai de muzica, sa demonstreze si sa propage ideea ca acordeonul are un loc binemeritat in istoria si sufletul muzicii jazz, alaturi de saxofon sau trompeta. Inspirat de Astor Piazzola (creator al curentului Tango Nouevo), Galliano a reusit sa se impuna ca un artist complet si muzica sa a adus o noua dimensiune in jazz, cu accente de muzica traditionala frantuzeasca, combinate in mod constructiv cu muzica clasica sau tango. Piesele sale sunt pline de viata si aduc cu ele emotia aparte a unui om care se contopeste cu muzica instrumentului pe care il manuieste si pasiunea pentru creearea unor noi dimensiuni in sfera jazzului.
2. Omar Sosa – The New Afro-Cuban Quartet – Latino-jazzul este un curent care a prins bine printre randurile publicului din Romania, o pot spune cu usurinta desele prezente ale unor artisti de gen in cadrul unor festivaluri sau in concerte individuale. Omar Sosa a inceput prin a studia percutie (la un instrument numit marimba), a trecut la pian si a studiat jazz-ul la Scoala Nationala de Muzica din Havana. A locuit in Ecuador si San Francisco, si tot acolo a inceput sa fie implicat din ce in ce mai mult in dezvoltarea latin jazz-ului. Desele mutari, ritmurile muzicale traditionale, colaborarea cu artisti din intreaga lume, au condus catre un stil in care sunt amestecate jazzul cu influente de muzica latina, percutii nord-africate si parti de rap, dar si referinte la muzica clasica. Un artist care poate oferi un concert placut si linistit, o seara de ritmuri latio ametitoare, improvizatii de pian si un stil nou de jazz, prezent pe scena din Piata Cetatii de la Alba pe 18 mai, de la ora 21:30.
3. Atelierele de voce jazz si chitara jazz, sustinute de Luiza Zan si Jimmy Cserkesz – Pe Luiza Zan am descoperit-o aproape intamplator. Auzisem despre vocea ei si timbrul puternic, despre cum ii place sa se joace cu poeziile pe care le pune pe muzica, dar nu o ascultsem intr-un concert pana undeva, spre finalul lui 2012. Si am descoperit atunci un artist cu o voce puternica si de o sinceritate care te face sa traiesti fiecare emotie de pe scena. In spatele artistei Luizei Zan, insa, se afla profesoara de Conservator.
Studenţilor le-am spus să mă vadă ca pe un om care are un pic mai multă experienţă decât ei, şi poate faptul că vin cu inima deschisă şi-i las să scoată din mine ce vor le va folosi mai mult decât mi-a folosit mie în facultate întâlnirea cu anumiţi oameni. (sursa)
La concertul unde am facut cunostinta cu Luiza, a cantat alaturi de Jimmy Cserkesz. De altfel, cei doi au cantat impreuna si in trupa Slang, alaturi de alti patru muzicieni si cu care au castigat premiul Cerbul de Aur in 2004. Pentru ca atelierul sa fie complet, alaturi de voce jazz se va “preda” si chitara jazz. Iar Jimmy este omul care poate face acest lucru, daca luam in calcul faptul ca a studiat la Budapesta alaturi de chitaristul renumit Babos Gyula.
Cei doi vor sustine si un concert in cadrul Alba Jazz, pe 19 mai.
4. Marcian Petrescu si Trenul de Noapte – Daca exista un nume care sa poata fi asociat cu blues-ul in Romania, si dincolo de acesta, cu muzicuta atunci acesta este cu siguranta Marcian Petrescu. Cel mai cunoscut interpret la muzicuta din Romania, care a cantat alaturi de blues-mani celebrii precum Sugar Blue (pentru acesta a cantat in deschiderea tuneelor din 2007 si 2008) sau Charlie Musselwhite (artist legendar cu prezenta in Blues Hall of Fame si invitat special pe albumul DesCantece de Blues). Alaturi de Trenul de Noapte canta din 2007 si au construit impreuna o formula in care blues-ul se prezinta firesc, cu un sunet clasic, fara zorzoane, dar cu pasiune pentru ceea ce se intampla pe scena si cu dorinta de a face din muzicuta un instrument de apreciat.
5. Noaptea Muzeelor – Ca si anul trecut, in perioada Festivalului Alba Jazz se intampla si Noaptea Muzeelor. Iar seara de la Muzeul National al Unirii va fi deschisa de Kult Tribal Kollective si o parada de ritmuri tribale, pentru ca mai apoi sa puteti avea acees la Noaptea în care istoria prinde viata (sloganul sub care organizatorii au ales sa prezinte evenimentul cu raspandire deja nationala), alaturi de personaje marcante ale istoriei care vor fi prezente la intalnirea cu publicul, pentru a le oferi informatii si a creea o lume in care istoria e fata in fata cu prezentul.
Binainteles, acestea nu sunt singurele evenimente. Festivalul este plin de ateliere si evenimente menite sa aduca fata in fata artistii si publicul, iar concertele se defasoara in spatii care merg de la cafenele la Piata Cetatii. Mai jos aveti programul complet, iar informatii despre eveniment puteti obtine daca stati cu ochii pe pagina de Facebook dedicata.
Programul Festivalului Alba Jazz 2013
VINERI, 17 mai
Ora 10.00 JAZZ COFFEE; conferință de presă, Cafeneaua „La Poarta”
Ora 11.30 Atelier de voce jazz & chitară jazz, susținut de Luiza Zan (Universitatea Națională de Muzică din București) și Jimmy Cserkesz (București), Club „Habitat”
Ora 11.30 Cursuri de măiestrie de chitară clasică, susținute de Keneth Meyer (SUA), Spațiile RYMA
Ora 18.00 CONCERT KENETH MEYER (SUA); concert chitară clasică, Sala Unirii
Ora 19.30 BEATS REMEDY (Cluj-Napoca); concert hip-hop jazz, Piața Cetății
Ora 21.00 RICHARD GALLIANO & TANGARIA NEW QUARTET (Franța); concert jazz, Piața Cetății
Ora 22.30 Jam session, Cafeneaua „La Poarta”
SÂMBĂTĂ, 18 mai
Ora 10.00 JAZZ COFFEE; conferință de presă, Cafeneaua „La Poarta”
Ora 11.30 Atelier de voce jazz & chitară jazz, susținut de Luiza Zan (Universitatea Națională de Muzică din București) și Jimmy Cserkesz (București), Spațiile RYMA
Ora 11.30 Cursuri de măiestrie de chitară clasică, susținute de Keneth Meyer (SUA), Club „Habitat”
Ora 18.00 TRIO ZAMFIRESCU (București); concert chitară clasică, Sala Unirii
Ora 19.00 Deschidere NOAPTEA MUZEELOR; KULT TRIBAL KOLLECTIVE (București); paradă de ritmuri tribale, În fața Muzeului Național al Unirii
Ora 20.00 JAZZYBIT (Timișoara); concert blues, latin, jazz, Piața Cetății
Ora 21.30 OMAR SOSA – THE NEW AFRO-CUBAN QUARTET (Cuba); concert jazz, Piața Cetății
Ora 22.30 KULT TRIBAL KOLLECTIVE (București); paradă de ritmuri tribale, În fața Muzeului Național al Unirii
Ora 22.30 Jam session, Cafeneaua „La Poarta”
DUMINICĂ, 19 mai
Ora 10.00 JAZZ COFFEE; conferință de presă, Cafeneaua „La Poarta”
Ora 11.30 Atelier de voce jazz & chitară jazz, susținut de Luiza Zan (Universitatea Națională de Muzică din București) și Jimmy Cserkesz (București), Club „Habitat”
Ora 11.30 Atelier de orgă hammond, susținut de Teodor Pop (Jazzybit), Sala Unirii
Ora 11.30 Cursuri de măiestrie de chitară clasică, Spațiile RYMA
Ora 13.00 KULT TRIBAL KOLLECTIVE (București); paradă de ritmuri tribale, Piața Cetății
Ora 18.00 Duo LUIZA ZAN voce & JIMMY CSERKESZ chitară (București); concert jazz, Sala Unirii
Ora 19.00 KULT TRIBAL KOLLECTIVE (București); paradă de ritmuri tribale, Piața Cetății
Ora 19.30 COBZALITY; concert world music, Piața Cetății
Ora 21.00 MARCIAN PETRESCU & TRENUL DE NOAPTE (București); concert blues, Piața Cetății
Ora 22.30 Jam session KULT TRIBAL KOLLECTIVE (București); paradă de ritmuri tribale, Poarta I
Organizator Consiliul Județean Alba
Cu sprijinul Primăriei Municipiului Alba Iulia
Parteneri în organizare ASOCIAȚIA Cultur’ART, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Liceul de Arte, Sibiu Jazz Festival, „LA POARTA”, „HABITAT”, Spațiile „RYMA”, „Cafeneaua L’ATELIER”
Parteneri media: Radio România Actualități, Itsy Bitsy, Radio Cluj, TVR Cluj, ForeverFolk, Radio Reîntregirea
1 thought on “5 motive pentru care merita sa mergi la Alba Jazz”
All that Jazz | Căutător de povești
(3 September 2013 - 12:24)[…] a scana prin liste de invitaţi la festivaluri de jazz de prin ţară şi a selecta. Evenimente ca Alba Jazz sau JazzTM îmi fac viaţa mai uşoară, din punctul acesta de […]