Criza de comunicare

Criza de comunicare este un subiect important al oricărui curs de comunicare și relații publice. Pentru că e foarte important să știi să reacționezi rapid în astfel de momente ce pot apărea în orice clipă și de unde nu te aștepți în epoca social media. Probabil ați citit disputa avută săptămâna trecută cu organizatorii unui festival de folk din România (articolul de aici). După reacția dânșilor, îmi dau seama că majoritatea evenimentelor de folk din România sunt încă în preistorie, neadaptându-se noilor paradigme din secolul 21. O să fac abstracție de implicarea mea și voi încerca să analizez criza de comunicare ce a avut loc. O fac poate învățăm împreună ceva din asta, deși constat că exact oamenii care ar trebui să citească ce mai scriu pe aici pe site nu o fac. Asta e, rămâne în arhivă, pentru când va fi nevoie. Pentru că, în mod cert, vor mai exista astfel de situații.

În epoca social media, orice eveniment serios are un om care se ocupă de comunicare. Poate nu doar de comunicare, dar cineva trebuie să știe câte ceva despre aceste aspecte. Ce face omul de comunicare? Pai…comunică – scrie comunicate de presă, comunică cu participanții la eveniment (public, concurenți, juriu, personalități în recital, presă), contribuie la dezvoltarea comunității din jurul evenimentului, scrie pe site-ul evenimentului și pe conturile de social media (facebook, twitter, instagram etc.). Acestea sunt primele chestii care îmi vin în minte, mai sunt și altele, dar am zis să mă refer la câteva aspecte de bază.

Știu scuza clasică – cine își permite să angajeze un om pentru așa ceva, când noi nu avem bani nici să bem apă. Aveți două soluții: vă asumați că în cazul  unei crize sunteți descoperit sau cointeresați pe cineva să facă asta. Dacă durează trei zile să răspundeți unui e-mail, sunteți serios expuși către criza de comunicare de vorbim. Căci, până la urmă, dacă cineva răspundea unuia dintre cele trei e-mail-uri trimise de mine către organizatori în decurs de trei zile, probabil nu se ajungea la articolul citat.

O mai spun o dată: un festival de folk nu poate avea un profil de facebook. Profilul este apanajul persoanelor, ori festivalul nu e o persoană. Un festival are o pagină cu fani. Apoi, pe pagina unui festival se postează informații legate de festival sau care au, măcar tangențial, legătură cu festivalul. Nu de alta, dar dacă postezi o icoană pe pagină, s-ar putea ca un participant de altă religie să se simtă lezat. Limbajul este foarte important în comunicare, iar înjurăturile nu ajută deloc (vezi și exemplul acesta). Chiar dacă ai dreptate, dacă te apuci să îl înjuri pe cel care a pornit criza, nu vei câștiga mai mulți suporteri. Când comunici pe pagina de facebook, comunici în numele festivalului, nu în nume propriu, astfel că scuzele de genul “nu știu, n-ați vorbit cu mine, nu e treaba mea” nu au nici o valoare. Comunicarea in interiorul institutiei organizatoare e foarte importantă și e bine ca toți cei implicați să vorbească aceeași limbă, asigurați-vă, deci, că știe fiecare ce fac colegii săi.

Apropo de sigla festivalului. Când un fotograf profesionist face o fotografie pentru un ziar, el cedează drepturile pe o durată de trei ani (în general). După aceea, drepturile asupra fotografiei revin la autorul ei. Ca idee, eu am realizat sigla acum…3 ani. Între timp oamenii din staff-ul festivalului au eliminat sigla mea de pe afiș, dar, spre binele tuturor, o să mă abțin de la comentarii în această privință.

În ceea ce privește modul cum să reacționezi la o criza de comunicare. În polemica de pe facebook, Monica, un om care cochetează frecvent cu PR-ul cultural, scrie așa și îmi permit să o citez, poate mai învață cineva din greșelile altora.

Mi-aș fi pregătit o strategie de comunicare, pornind de la omul care mi-a subapreciat munca până la omul consumator de acest tip de festival. Interviuri și multe întrebări deschide de genul „De ce credeți asta?”

Criza de la Dorohoi și relația ForeverFolk – artiști

M-a criticat Dan Ilcuș că nu am nuanțat “embargoul” față de festivalul de la Dorohoi impus artiștilor și, fiind un tip rațional, am zis că e cazul să o fac. În primul rând, nu se referă la artiștii ce merg în recital la Dorohoi în 2014. Dacă aș face-o, i-aș șantaja să își încalce cuvântul dat, iar asta ar fi incorect față de public în primul rând, care nu este cu nimic vinovat. Se referă însă la cei care vor merge în concurs (inclusiv anul acesta), dar și în recitaluri pe viitor deoarece, din punctul meu de vedere, girează un festival cu principii greșite și multe disfuncționalități. Ceea ce, din punctul meu de vedere (suntem o țară liberă, cred că încă mai avem dreptul la opinie), nu face bine mișcării folk. Și atât timp cât nu fac pe nimeni porc, jigodie și nici nu folosesc alte metafore, cred că putem progresa prin dialog (cu condiția să ai un partener de dialog).

Pe de altă parte, încă există percepția (foarte răspândită) că, fiind singurul site de folk, ForeverFolk este cumva un bun public, la dispoziția mișcării folk din România. Greșit, ForeverFolk este un site aparținând unor oameni care au investit și investesc în el muncă și bani. Nu cred că există vreun artist român care a plătit publicitate pentru a-și promova concertele, albumele etc. În cazul unor artiști, am făcut și muncă de PR (articole de promovare, relație cu bloggeri și alte instituții media, dus albume pe la radiouri, afișe etc.), la fel, gratuit. De aproape un an, am luat decizia să nu mai sprijinim decât festivalurile și proiectele în care noi suntem implicați/cointeresați. Pe scurt, nu mai facem muncă voluntară.

Citiți și articolul Cum gestionezi o criză de comunicare

Post Author: Marius Matache

6 thoughts on “Criza de comunicare

    Cozleanu

    (2 April 2014 - 16:23)

    Bun articolul mai ales ca accepti ca si din partea ta a fost o “scapare” in exprimare, in comunicare, ce lasa impresia de “razbunare”! Este adevarat ca daca ne respectam pe noi insine, adica avem “tinuta”, tot asa vom fi respectati si de altii. Sunt multe festivaluri de folk sub un anumit standard dar acestea nu trebuie boicotate sau neglijate ci trebuie ajutate sa creasca daca organizatorii il fac in scopul pentru care si-au facut o asociatie culturala sau si-au scris proiectul cultural. Cu privire la “site” nu e gresita perceptia ca este aproape de interes public si asa trebuie sa fie iar nu acum, dupa ce ati ramas ca singurul site de folk si un fel de ziar “online” sa-l folositi, prin inselarea increderii cititorilor de pana acum, in interes personal sau a prietenilor apropiati. O puteti face dar veti pierde mai mult decat micile costuri materiale!

    Marius Matache

    (2 April 2014 - 16:36)

    @Florin daca voiam sa ma razbun ca nu m-au chemat la festival, daca era vorba de chef de scandal, o faceam anul trecut, cand chiar aveam un interes major sa apar in cat mai multe orase, locuri si festivaluri, avand un album de promovat. Eu accept orice dialog, daca e dialog. Dupa ce ma faci porc si jigodie, nu mai e dialog. Da, sunt de acord sa ajut orice festival sa creasca, si despre Mizil am scris vreo 3 ani fara sa fiu chemat, desi era si este un festival mic. Cred ca si fata de Dorohoi eu am fost cel care a facut primul pas, facand o sigla, un formular, scriind fara sa cer ceva. Doar ca sprijinul nu il pot accepta ca fiind unilateral. Domnul din organizare considera in continuare ca nu am nici un argument sa fiu chemat, indiferent de calitate, deci aici e oabla treaba. Mici costuri materiale? Scuza-ma ca iti spun asa direct, dar nu cred ca stii ce vorbesti. Calculeaza 100 euro/an hosting, plus administrare, cheltuieli de tema (suntem deja la a 3-a tema in cei 6 ani), plus timpul consumat pentru a scrie (stii, eu castig 1100 lei/luna la universitate). Hai sa fim de acord ca avem pareri diferite – ForeverFolk nu va fi un bun public decat atunci cand si altcineva plateste pentru el.

    Emil

    (3 April 2014 - 15:14)

    În atenția H2SO4 .. 🙂 și a tuturor fanilor Foreverfolk.
    Cheltuielile de administrare și de găzduire pt un site nu sunt mari, cele legate de schimbarea temei moderate. Ceea ce dă însă “valoare” unui site, este conținutul.
    Site-ul în sine este o unealtă. Depinde de “meseriașul” care o folosește să scoată la lumină ceva bun cu această unealtă.
    Aici domnu’ Marius băiat modest nu a amintit acest important aspect care nu trebuie neglijat.Când zic Foreverfolk mă gândesc în primul rând la ceea ce citesc pe acest site (atitudini, idei, informații și celelalte) și apoi la ceea ce pentru mine este mai puțin important dar pentru proprietarul site-ului este de importanță majoră și anume: întreținerea site-ului. Postări periodice și “la obiect” pentru fidelizarea fanilor și alte activități specifice pe care Marius le cunoaște mai bine.
    În final rezultă un “brand”. O marcă. Ceva propriu deci. Ceva la care s-a muncit.
    Și uite așa am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea mea. Adică v-am explicat motivele pentru care sunt de acord cu cele spuse de Marius. Ar fi fost prea simplu doar un “Bravo Make!”. 🙂
    Iar la final o zic pe-aia românească: cine vrea să aibă n-are decât să-și cumpere sau să-și facă că dacă fură e mai grav, se schimbă foia.
    Pe curând.

    Marius Matache

    (3 April 2014 - 17:21)

    @Emil ai dreptate ca, fata de cat ar costa continutul produs, cheltuielile de administrare sunt minime. Numai ca ele exista fizic, din buzunar, la partea cu continutul e munca voluntara, deci se poate compensa cu efort. In rest, multumesc de aprecieri 🙂

    Emil

    (3 April 2014 - 19:32)

    Pentru puțin. A fost un simplu punct de vedere. Primul.
    Al doilea ar fi următorul. Cheltuielile de hosting și de modificare temă sunt mari datorită faptului ca folosești WordPress – cms (content management system), care nu este nici cel mai bun nici cel mai ieftin. Este doar cel mai popular și mai răspândit cms în mediul jurnalistic, media în general. De remarcat la acest tip de cms că are cele mai scumpe add-on uri dintre toate cms-urile cunoscute și deci implicit și temele.
    Taxa anuală de hosting pentru un site cu mărime de până la 500MB este 9 euro inclusiv TVA . http://www.clausweb.ro/pachet_gazduire_web.php Dacă alegi să folosești un domeniu de tip .ro îl poți achiziționa “pe viață” de la aceeași firmă la numai 170 lei. Eviți astfel taxele anuale de actualizare domeniu care se practică la domeniile de tip .com .info .org .net sau altceva.
    Pentru primul an costă 220 lei hosting plus domeniu iar în următorii ani doar 50 lei anual hosting. Iar dacă alegi să folosești alt tip de cms cu multe add-on uri utile gratuite cum ar fi editor de texte , file manager, RSS, newsletter, platformă de comerț, google maps, google analithics și încă multe altele de asemenea gratuite sau la preturi foarte mici, poți să mai scazi la cheltuielile legate de modificarea temei.
    Cum însă “obrazul subțire cu cheltuială se ține” , eu zic că nu este cazul să plângi pentru 100 de euro anual și să mergi mai departe în felul acesta în care ești acum.
    Succes.

    Marius Matache

    (3 April 2014 - 19:58)

    @Emil stiu tot ce mi-ai povestit, merci de sfaturi. Site-ul are mai mult de 500 MB (deh, in 6 ani se strang multe chestii). WP ramane cel mai viabil CMS (usor de utilizat, de customizat etc.). Si nu ma plang de cei 100 euro dati pe an (chiar e rezonabil), doar mentionez ca ei sunt dati din buzunarul meu, nu din buzunarul folkului, prin urmare :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.