Echivoc – sau piesa care nu exista

Echivoc este o piesa inspirata din textul lui Dumitru Solomon, sau nu este? Cam in jurul unori intrebari de acest gen se invarte intreaga actiune. “Nu tot ce se joaca exista asa cum nu tot ce exista se joaca”.  Marti, 16 septembrie a avut loc premiera piesei la teatrul Tudor Vianu din Giurgiu sub atenta indrumare a Amaliei Olaru, regizorul si prietena noastra. Asadar, ne-am imbarcat incarcati de flori sa o sustinem pe Amalia si in schimb am primit o surpriza placuta.

Piesa de teatru este atipica insa asta o face mult mai interesanta. Interactiunea cu publicul are loc inca de la inceput. In cafeneaua actorilor, cum este numita sala de sectacol, scaunele nu sunt asezate intr-un mod obisnuit unei sali de teatru ci imprejurul unor mese pentru o atmosfera mult mai calda. E surprinzator sa realizezi ca unul din actori se afla in sala la o masa inca de la inceput si ca “prezentatoarea” evenimentului (Giulia Ionescu) este de fapt un personaj important din piesa desi asa cum a marturisit, rolul ei ar fi putut foarte usor sa fie o simpla inregistrare.echivoc

Usor usor incepi sa crezi ca asisti la o repetitie a unei piese pentru ca totul se repeta in incercarea de a fi perfecta. Discutiile dintre Cristi Gheorghe si Raluca Botez ajung rapid din sfera “small talk” intr-o discutie profunda. Nu vreau sa dezvalui intreaga actiune pentru ca rolul meu acum este de a va convinge ca merita sa va rupeti o ora din ziua dumneavoastra pentru o experienta diferita, pentru un altfel de teatru.

Este o piesa cu mult umor insa si cu cateva momente de tensiune si emotie. Avantajul de a vedea premiera piesei a fost dat si de emotiile actorilor dar si ale parintilor din public, Raluca Botez creand un moment emotionant cand o implica pe mama acesteia ca si cum ar fi fost un alt spectator.

Recunosc ca este prima piesa a Amaliei pe care am avut ocazia sa o vizionez insa din ce am inteles de la apropiatii ei, piesa Echivoc iese oarecum din zona ei de confort si este cu totul diferita fata de ce a facut pana in acest moment. Finalul piesei a adus ceva cu adevarat inedit: actorii ne-au rugat sa mai ramanem pentru a schimba cateva vorbe si impresii. Astfel cei din public au avut ocazia sa-i felicite, sau sa-si spuna parerile legate de ce au vazut iar raspunsurile protagonistilor au fost cat se poate de simple: “Teatrul este pentru voi”.

S-a facut o promisiune conform careia piesa se va juca cat de curand si in Bucuresti. Pana atunci tinem sa o felicitam pe Amalia si cu siguranta veti mai auzi de ea cat de curand, caci pentru aceasta toamna se pregateste un nou spectacol, de data aceasta in Bucuresti.

Post Author: Raluca

1 thought on “Echivoc – sau piesa care nu exista

    Fragmente - SareaDinBucate

    (28 February 2015 - 21:25)

    […] A avut Amalia o nouă premieră. La Giurgiu. Așa mi-a plăcut piesa și abordarea că încă nu mi-am găsit cuvintele să vă spun povestea ei. Cândva, în viitorul apropiat. Cât încă se mai joacă, că la Giurgiu ajungi chiar repede dacă vrei Până atunci, vă las cu ce a scris Raluca, pentru ForeverFolk. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.