Nicu Alifantis – 35 de ani după melci

SAMSUNG CSCSpectacolul După melci, realizat dupa albumul cu același nume al domnului Nicu Alifantis a însemnat deschiderea Festivalulului-Concurs Ziua de Maine, aflat la cea de-a 10-a ediție, și a adus cu sine un spectacol special, atât pentru spectatori, cât și pentru cei implicați în realizarea lui: . Lansat în 1979, albumul este unul conceptual, și are la baza poemul omonim al poetului Ion Barbu.

Seara a debutat în foaierul Casei de Cultură din Alba Iulia, cu vernisajul expoziției După melci. Vă anunțam în septembrie că se caută creatori pentru După melci, iar concursul era deschis tuturor creatorilor, și presupunea un concurs de desene inspirate de poemul lui Ion Barbu. Rezultatul a fost transpus în mai bine de 80 de opere de artă (realizate prin pictură, fotografie, photoshop și tot felul de alte tehnici de creație), pe care domnul Alifantis le-a adus la Alba Iulia. De la desene realizate de mâini de copii, pictură naivă până la construcții conceptuale sau tehnici de prelucrare fotografică, expoziția este una care aduce zeci de interpretări unui singur concept.

A urmat spectacolul, în sala plină de spectatori veniți cu zâmbetul pe buze la întâlnirea cu omul-artist care reușește cu fiecare apariție să vină cu ceva nou. La Alba Iulia în anii trecuți, domnul Alifantis a venit mereu cu un spectacol special: Cântece de Șemineu, Simphonicu, Mozaic. Prima parte a spectacolului ni l-a adus singur pe scenă, înconjurat de câteva din chitarele sale și pe acorduri de Emoție de toamnă. Au fost piese vechi (Umbra, Aproape Liniște, Ce bine că ești), piese noi (majoritatea de pe albumul Mozaic), momente de liniște și o stare de bucurie frumoasă la întâlnirea dintre public și artist. Domnul Alifantis vine cu drag la Alba Iulia, și acest lucru se simte, iar publicul l-a primit ca atare.

Și apoi, s-a făcut întuneric pe scenă, au apărut proiecțiile și a început ”După melci”. Spectacolul nu este încă în varianta finală, el urmând a se juca complet undeva în martie 2015. Ceea ce este o noutate absolută este faptul că acest spectacol este prima producție a festivalului ”Ziua de Mâine”, un pas mare în evoluția de 10 ani a Festivalului. Spectacolul are o stilistică vizuală extrem de puternică iar combinația dintre animație, proiecții și aparițiile celor de Teatrul de Păpuși Prichindel are rolul de a transpune publicul într-o lume nouă.

Regia spectacolului este semnată de Cristian Pepino, care reușește să combine vizualul extrem de puternic cu muzica interpretată live de domnul Alifantis în spectacol. Un moment special a fost cel în care artistul a devenit parte a poveștii, apărând în chip de povestitor pe scenă, în timp ce în spatele său se derulau imaginile de poveste ale spectacolului. Impactul spectacolului este greu de exprimat în cuvinte, povestea te poartă firesc în lumea lui Barbu, e despre viață, temeri, căutări. Toate puse la un loc într-o poveste în care se regăsește publicul de toate vârstele. Dovadă a faptului că ne-a plăcut foarte mult este decizia fermă de a ajunge în Alba Iulia pentru a vedea variantă finală atunci când se va pune în scenă. Este un spectacol unic, și care merită să fie văzut pentru că aduce la un loc albumul-concept lansat acum 35 de ani cu tehnici vizuale și de animație actuale, reușind să facă din poezia lui Ion Barbu o poveste deschisă și plină de înțeles, avându-i ca invitați pe cei de la Teatru de Păpuși Prichindel și Corul de Copii Theotokos.

Seara s-a încheiat cu lansarea Scrisorilor nedesfăcute, semnate de Nicu Alifantis, despre care vă vom scrie într-un articol separat.

Astăzi începe concursul din cadrul festivalului, și am strâns câteva păreri ale concurenților legate de festival, iar recitalurile zilei sunt susținute de Silvan Stancel & Good Day (laureat 2006), Grupul Litua (laureat 2007), Vali Șerban & Ziua de Mâine, Mircea Vintilă, Mircea Rusu Band, Dan Andrei Aldea.

Vă lăsăm și câteva fotografii surprinse în cadrul spectacolului de aseară.

This slideshow requires JavaScript.

Post Author: Oana

1 thought on “Nicu Alifantis – 35 de ani după melci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.