Concluzii Mediaș 2015

Sebastian Ionel - Mediaș 2015

După 3 zile de la finalul ediției 2015 a Festivalului Mediaș – Cetate Seculară, am reușit să găsesc și eu un pic de timp să aștern pe hârtie câteva gânduri despre timpul petrecut acolo. În primul rând, ca o privire de ansamblu, mi se pare că a fost cea mai reușită ediție de când am contact cu acest festival (remarcați că am spus asta într-un an în care nu am fost în recital). Duo-ul Feri Teglaș (ca director de festival) – Lucian Costea (din partea Direcției de Cultură Mediaș) a făcut o treabă excelentă, sunt doi oameni tineri, au colaborat foarte bine, reușind să găsească soluții optime pentru problemele inerente ale unui astfel de eveniment. Iar prin această afirmație nu vreau să minimizez cumva eforturile celorlalți. Recitaluri bine alese (Fără Zahăr, Ioan Gyuri Pascu, Cosmin Vaman&Alexandra Andrei, Emeric Set), o agendă a festivalului foarte bună (tur ghidat al orașului, un after-party excelent, încercarea cu workshopurile etc.), promovare bună, un prezentator care știe cu ce se mănâncă muzica bună (te salut, Mircea, și la mulți ani pentru duminică!).

Concurenții au fost echilibrați valoric, mulți concurenți buni, mă bucur tare mult pentru Sebi și premiile câștigate, care îl obligă să muncească și mai mult pentru a demonstra că nu e o întâmplare. Băieții de la Fără Zahăr au fost delicioși în recital, în ciuda problemelor cu monitoarele de scenă (pe față s-a auzit chiar bine), am avut un pic de emoții că stilul lor e un pic în contradicție cu ceea ce e obișnuit publicul medieșean (undeva mai spre folkul clasic). Se pare însă că i-am subestimat și pe unii, și pe alții, pentru că folkul alternativ Made in Dorohoi a stârnit ropote de aplauze și hohote de râs, iar bisul a fost inevitabil, într-o sală mai plină ca în alți ani.

Felicitări tuturor, mă bucur tare mult pentru Mediaș, mi se confirmă astfel recomandarea personală făcută înainte de festival.

Credit foto: Ionuț Anișca, unde găsiți și o excelentă galerie foto de la festival.

Laureații Mediaș 2015

TROFEUL MEDIAȘ-CETATE SECULARĂ: Sebastian Ionel

Premiul II: Cristian Mihai

Premiul III: Constelație bizară

Premiul Special al Juriului: Moldavia Folk

Premiul de Popularitate: Sebastian Ionel

Premiul Sponsorului Jolie: Nova Band

Premiile Sponsorului Naturlich – Mobilier und Decorațiuni: Cristina Dima (Descântec), Krista Lurtz

Premiile Asociației Mediaș – Cetate Seculară: Laura Todică, Cezara Crețu, Paul Tihan

Premiul Viitor de 7 stele al Asociației F.A.I.R. și ForeverFolk: Paul Tihan

Post Author: Marius Matache

2 thoughts on “Concluzii Mediaș 2015

  cozleanu

  (16 December 2015 - 21:30)

  Pertinente concluzii. Poate ar mai fi trebuit o prezentare (mai multe date) despre laureati si mai putin despre grupul “Fara Zahar”

  Marius Matache

  (18 December 2015 - 10:29)

  @Cozleanu de ceva vreme am renuntat sa mai fac chestii jurnalistice si prefer sa scriu chestiile care imi plac mie personal. Evident, sunt subiectiv, dar mult mai relaxat. In plus, am plecat dupa prima zi, nu aveam cum sa fac o radiografie corecta a festivalului prin ambele zile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.