Jocul de-a vacanta la Teatrul de Comedie

Teatrul de Comedie a inceput sa puna foarte mult accent pe tinerii artisti, regizorii in curs de afirmare si actorii proaspat iesiti de pe bancile facultatii. Prin concursul COMEDIA ŢINE LA TINEri despre care va voi povesti in curand in amanunt, publicul a putut avea accesul la piese realizate de noua generatie de regizori, asa cum s-a intamplat cu piesa “Jocul de-a vacanta” de Mihail Sebastian. In 2015, regizorul Dragoș Alexandru Mușoiu castiga concursul COMEDIA TINE LA TINEri cu aceasta piesa iar premiera oficiala a avut loc pe 3 februarie anul acesta in sala Studio a Teatrului de Comedie. 

Asa cum povesteam in cronica trecuta pentru piesa “O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii“, teatrul a inceput sa acorde o tot mai mare importanta pe efectele vizuale, pe impletirea tehnologiei cu teatrul clasic. O sala mica, dar cu scena atipica, unde oglinzile nu au lipsit nici de aceasta data, o scena ca un fel de hamac, unde actorii dispareau si reapareau, toate acestea au facut ca scenografia Alexandru Bogdan, Florentina Nastase, Dan Baltagpiesei sa fie cu totul speciala.

“Jocul de-a vacanta” al lui Mihail Sebastian a fost adus in anul 2016, unde personajele principale se confrunta cu “probleme” ceva mai actuale: lipsa semnalului la telefon, lipsa internetului si a comunicarii cu lumea exterioara de care am devenit atat de dependenti. Intre problemele create de lipsa accesului la lumea exterioară se naste si o poveste de dragoste intre doi tineri, insa deznodamantul jocului il puteti afla numai mergand la piesa.

Regizorul declara un fapt pe care si cei prezenti cred ca l-au resimtit in timpul piesei: “Pentru mine Jocul de-a vacanța nu este doar o poveste de iubire, nici o autobiografie camuflată a lui Mihail Sebastian. Este o propunere curajoasă de experiment social, care vizează eliberarea de orice convenție socială prin înlocuirea unui joc vechi, cunoscut, bine implementat, cu unul nou, al non-convenției. Un experiment care eșuează, dar care devine valid tocmai prin acest eșec.” 

Timp de 2 ore nu puteam sa-mi opresc gandul de la o vacanta lipsita de griji, unde nici sa nu stii ce zi calendaristica este, ce stiri apar si ce se mai intampla in lumea cotidiana. Un fapt ce a devenit aproape imposibil intr-o era a vitezei, unde accesul la internet este extrem de facil si unde in timp real poti comunica cu absolut oricine.

Recomandam cu drag si aceasta piesa de teatru unde pentru cateva minute iti poti inchipui ca si tu esti unul din “pasagerii vasului” Weber, clientii cabanei ascunse in inima padurii, unde nimic din lumea exterioara nu poate patrunde. Unde veti regasi usor situatii uzuale din timpul unei vacante romanesti, inclusiv “personajele negative” pe care inevitabil le intalnim.

Ma bucur sa vad teatre mari din Bucuresti care sustin tinerii regizori si actori aflati la inceput de drum in acest domeniu si cu siguranta ii vom sustine si noi prin prezenta in public, sau povestile despre reusitele lor.

Post Author: Raluca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.