Ca de obicei, mă apucă eseistica și dezbaterile pe teme cumva sensibile pentru folkul românesc. De această dată, aș dori să pornesc o discuție despre cum reușim (sau mai degrabă de ce nu reușim) să avem un public constant de folk în cât mai multe orașe din țară. Pentru că, din păcate, majoritatea covârșitoare a banilor din care un folkist trăiește vine din concerte (aici e o întreagă discuție de ce), concertele se fac, în mare parte, pe bilete vândute și de aici toate problemele pe care le implică. Iar printr-un public constant de folk eu înțeleg acea mulțime de oameni care vine la concerte, indiferent de cine cântă.
Una din problemele pe care le văd eu este inconstanța unor locuri în care se cântă folk, iar aici voi da exemplul Bucureștiului. În ultimii 15 ani, s-a cântat folk peste tot, dar câte locuri au o constanță mai mare de 2-3 ani? Cândva, Casa Eliad era etalonul, a fost probabil primul loc în care s-a cântat folk în mod constant. Apoi a apărut Club Expirat, cumva dedicat cântecului de munte. Dar în cele două locuri s-a cântat ani buni, la Eliad se știa că vineri se cântă folk, iar la Expirat luni seara erau serile organizate de Supă. După aceea însă, lucrurile s-au împrăștiat, toată lumea organiza seri de folk, se ajunsese la un moment dat la 12 seri de folk în aceeași săptămână. Constante au fost Autograf, în Cluj, Space Bowling la Lugoj și parțial Porto Arte la Timișoara. Cred că e foarte important ca oamenii să aibă o referință pentru folk în ceea ce privește locul unde se cântă în orașul lor. Numai că fiind organizate în baruri și restaurante, serile de folk depind cumva de constanța existenței locului.
Periodicitatea. Așa cum se știe că duminică seara Sorin dă folk la case pe ImpactFM și că marți, de la 20, Alina Manole aduce Luna pătrată la SmartFM, așa e foarte important ca oamenii să știe că e cântă într-o anumită zi. În fiecare vineri, în a 3-a sâmbătă din lună, în serile cu lună plină. Dacă săptămâna aceasta organizezi miercuri, iar peste două săptămâni vineri, cu greu se va produce acest reflex în mintea oamenilor.
Dependența de omul care organizează. De foarte multe ori, serile de folk sunt organizate de un om care vrea să se implice, în majoritatea situațiilor un folkist local. Dacă însă la un moment dat folkistul se supără pe locul respectiv (sau locul pe folkist), el pleacă, dar oamenii nu au automatismele de a continua, deși ar vrea. Eventual, barul continuă serile, folkistul pleacă să le facă în altă parte și uite așa apare concurența.
Nivelul de implicare. Cu regret, trebuie să spun că există prea multe persoane cu pretenție de organizatori. Altfel spus, oameni care trec drept organizatori dar fără a face cu adevărat această muncă. De la bilete la afiș, de la promovare la sonorizare, toate aceste aspecte ar trebui rezolvate de organizator. Nu mi se pare ok să îți asumi acest rol dacă nu ai controlul asupra tuturor acestor aspecte. În plus, o sală umplută de un artist care vinde, nu te face organizator eficient, pentru că în acel caz, numele artistului a vândut, deci meritul tău e minim. Pe de altă parte, nu poți face concerte cu aceiași 5-6 artiști care umplu orice sală, deci ai nevoie de o altă strategie.
Corelația cu piața. Câte seri de folk poate duce un oraș? Câte concerte de folk poate duce un oraș într-o singură seară? De exemplu, joi, 3 martie, în București sunt 4 concerte. Evident, concertul meu de la Teatrul de pe Lipscani e cel mai tare (mă laud și eu, de!). Dar, în mod cert, e prea mult chiar și pentru București, nu cred că există atât public.
Lipsa unei strategii. Câte din serile de folk aveau ca punct de plecare o strategie clară de a atrage un public anume, de a folosi anumite canale de comunicare? Momentan, văd doar două strategii clare:
- Sorin Poclitaru, la Gura Humorului, care adaugă emisiunea de la ImpactFM și ForeverFolk;
- Academia Cațavencu – RockFM, care încearcă să lipească serie de folk în București, Urziceni și Brașov, în special cu artiștii care au scos discuri cu Academia Cațavencu.
În rest, prea puține eforturi conjugate, uitați-vă la Moise Guran, are emisiune pe DigiTV, pastile și emisiune la EuropaFM, plus site-ul www.bizyday.ro.
Sunt doar câteva idei, chiar mi-aș dori să aud sugestii și păreri ale oamenilor care organizează seri de folk, scopul nu e de a critica pe cineva, ci de a găsi soluții pentru creșterea acestei piețe a muzicii folk în cât mai multe orașe din România.
11 thoughts on “Cum formezi un public constant”
Cristi Corcioveanu
(1 March 2016 - 13:09)Eu cred că fenomenul artistic e distrus sistematic de concertele fără bilete organizate de primării cu diverse ocazii. La mine, la Tecuci, au fost anul trecut cinci sau șase astfel de evenimente, cu bugete (aprobate de C.L.) mai mari de 10000E, și fără muzică folk!! Anul acesta le-am propus un festival de folk. Au prins in buget 4500E pentru asta, însă C.L. nu a aprobat până acum planul cultural! Și cred că nici nu prea au de gând să-l aprobe prea curănd. Probabil vor arunca iarăși praf în ochii oamenilor, cu mai știu eu ce surogate, iar banii… Eu văd locul folkului în sala de spectacol, fie ea și de 100 de locuri, cu bilete de intrare și, obligatoriu, cu susținere financiară din partea instituțiilor locale. Din experiența mea, cred că se poate organiza un eveniment pe lună (în orașele mici), cu un buget de cca 500-600E, din care jumătate din bilete de 10-15-20 lei și restul din bugetele instituțiilor locale. Eu, la Tecuci, nu am reușit și nici nu mai sper…Poate, în altă parte…
Leo WhiteWolf
(2 March 2016 - 00:40)ok,pentru ca am pretentia ca fac parte din acea categorie de public (rara,din cate inteleg) careia ii place sa mearga la concerte de folk,”indiferent cine canta”,voi rezuma in cateva propozitii cateva ofuri pe care le are subsemnatul in legatura cu acest fenomen,ofuri pe care le-am descris acum doi ani,tot pe vremea asta,tot la un articol de-ale tau,tot pe site-ul forever folk (linkul este aici http://www.foreverfolk.com/2014/03/12/cate-seri-de-folk-poate-duce-bucurestiul.html ,comentariile semnate tot LeoWhiteWolf,sunt tot ale mele),deoarece,din pacate,nu s-a schimbat mare lucru,ba unele aspecte chiar s-au inrautatit.iar apoi,voi adauga vreo cateva idei.
asadar: din lucrurile vechi : “probelma principala mi se pare lipsa de profesionalism(nu s-a schimbat nimic in doi ani) care din pacate e omni-prezenta in muzica folk.a nu se confunda profesionismul (adica traiul efectiv de pe urma castigurilor provenite din prestatia artistica) cu profesinalismul,care tzine de atitudine,de modul de comportament pe scena si in afara ei.
si ma refer aici atat la unii artisti,cat si la organizatorii concertlor,dupa cum bine ai precizat,Mache.
daca ar fi fost vorba doar de “amatorism”,tot era bine.insemna ca sunt niste oameni carora le place ceea ce fac,si incearca sa faca lucrul respectiv cat de bine se pricep ei.eu cred ca avem totusi de a face cu “diletantism”,in genul “isi iubea meseria,desi n-o cunostea.”
as mai putea sa ma refer aici si la atmosfera oarecum “de casta”,de mici bisericutze care s-a creat de ceva vreme in randul folkistilor,si care la un moment dat poate deranja publicul.asta apropo de “hai ca facem noi o seara intre prieteni” si doar atat.de multe ori mi s-a parut ca cel (cei) care cantau pe scena parca se vorbisera intre ei cu vreo juma de ora inainte de concert cam in stilul: “ce facem,iesim la o bere in seara asta ? da,dar iesim la o bere la care ne luam si sculele muzicale cu noi,si cantam.si daca mai vin si vreo catziva gura-casca,e perfect,mai cashtigam catziva leutzi.”(pentru ca sumele nu trec de acei “cativa leutzi”) iar referitor la asta,eu cel putin,nu ma pot dezbara e aceasta imagine de “chelneri de bacshishuri mici” a multora dintre cei ce cu onoare inca mai slujesc aceasta arta 🙂 iar daca te comportzi ca o centurista,vei fi tratat ca atare.”
iar referitor la atragerea,educarea/formarea si pastrarea publicului,iar ma vad nevoit sa ma auto-citez (stiu,nu-i frumos,dar e sanatos 🙂 ) : “si pt ca m-ai intrebat cam cum ar fi “dupa mine”,imi asum subiectivitatea si spun : eu cand merg la un concert de folk,nu vreau sa ma simt ca la discoteca,cine vrea clubri de “buntzi-buntzi” sa mearga in respecivele cluburi.de multe ori am vazut pe la concertele folk (de altfel ale unor mari artishti,majorittea “clasici”) astfel de “pitzipoance shi pitziponci” 🙂 care dumnezeu-shtie ce cautau acolo.
aici o sa-mi spui ca e vina lor,nu a atistului care canta.dar exista unii astfel de artishti care “modernizand fortzat”,asha cum aratam mai sus,incearca sa atraga tocmai un astfel de public,de buntzi-buntzi.si asta,subiectiv cum sunt,nu mi se pare in regula.”
oi avea eu pretentii mai ciudate,dar pe mine chiar ma deranjeaza sa vad langa mine,mai ales la concerte folk,astfel de specimene “de buntzi-buntzi”,sau manelsti d-aia cu 3 baxuri de gel in par,sau pur si simplu marlani care nici macar nu asculta muzica,ci tzipa urla (pentru ca nu sunt in stare sa vorbeasca normal) fac ca toti dracii (sau vorbesc la telefon cat de tare pot) in timp ce artistul incearca sa creeaze unele momente speciale,se duce dracului tot fasonul ! 🙂 asta se intampla mai ales la concertele la care nu se perfepe intrare (cum bine remarca cineva aici pe site) dar chiar si la concertele platite exista asemenea specimene.
Dupa opinia mea,modesta dar bine avizata teoretic si practic 🙂 folkul(mai ales cel de un anumit nivel) nu este pentru oricine.o fi fost in anii ’60,dar acum e altfel.plus ca mai exista,ca in orice gen muzical “folk si folk”.eu consider ca folk este si nicu alifantis (pe care il divinizez) cu toate influentele lui din alte stiluri,dar si mihai margineanu (de care imi place doar cum canta).am luat doua exemple care mie mi se par la doua extreme diferite,tocmai pentru a da fortza sporita comparatiei,deci nu-mi sariti in cap 🙂 anywayz,s-a inteles ce-am vrut sa spun.
iar referitor la organizatori,intradevar,putini sunt cei care chair se ocupa de toate aspectele mentionate in articolul de mai sus.eu locuiesc in Cluj de aproximativ zece ani,si emeric imre este singurul care chiar a incercat (si reusit) sa faca ceva cu adevarat benefic in acest domeniu.nu numai in clubul autograf,dar si “joia de folk “din Irish and music pub.din pacate insa,la multe dintre aceste evenimente,eram maxim 10-15 oameni in sala,cu tot cu artisti si organizatori.deci oarecum si publicul are partea lui de vina.vrem sa vina cei mai mari artisti din lume,dar cand vin (in afara de cateva nume care se pot numara pe degetele unei singure maini) gasim tot felul de motive sa nu mergem la concertele lor.ba ca n-avem timp,ba ca e scump biletul (o ineptie,biletele la folk sunt,de obicei,EXAGERAT de ieftine,da’ mocangeala e tot mocangeala) ba ca ne-a murit pisica,ba ca,ba ca…
aspectul promovarii tinde spre zero.poate si pentru ca avem destul de putini oameni cu adevarat profesionisti in acest domeniu.a nu se confunda comunicarea cu “prostirea in fatza”.
si inexistenta corelatiei cu piatza,si lipsa unei strategii,tot de lipsa de profesionalism tzin.e un fel de unii se fac ca organizeaza,altii se fac ca canta(scuzati cacofonia),noi ne facem ca mergem la concerte,platim si aplaudam.(aproape) totul e un “lasa-ma sa te las” monumental.
si in incheiere,un studiu de caz: se anunta pe internet ca un concert incepe la ora 20.subsemnatul ajunge pe la ora 21:30.duetul (caci erau doua fere) mai canta 10 minute,dupa care isi strang instrumentele muzicale si pleaca.sunt anuntzat ca concertul incepuse abia pe la ora 20:45.
Altfel vrem sa avem concerte,vrem sa prolifereze genul,vrem sa fie cat mai multe localuri in care sa se cante,vrem sa vina interpreti noi,vrem sa cashigam bani,vrem,vrem,vrem…
pai in conditiile astea nici nu e de mirare ca erau in total vreo 5-6 spectatori in sala,(aproape) toti prieteni/cunoshtintze ale interpretelor,interprete care erau doua ilustre necunoscute.
Carutza cu pro…fesionishti !
cel mai mishto concert “in gruo restrans” pe care l-a vazut subsemnatul a fost o cantare a lui Cristi dumitrascu (fara circa 7 🙂 ) acum o gramada de ani,in localul Irish and music pub din Cluj.
Altfel,pentru ca discutia era despre “solutii”,raman la opinia ca doar un fel de uniune,de “sindicalizare” a celor care inca mai canta folk poate determina o oarecare schimbare in toate problemele mentionate mai sus.
P.S.; sper ca aceasta discutie,fie ea si online,sa se dezvolte cat mai mult,sa vina cat mai multi oameni cu idei si opinii,demult simteam nevoia unui astfel de subiect de dialog.
P.P.S.: o intrebare care ma framanta pe mine personal: oare de ce in locatiile de concert care tzin de stat (case de cultura,sala palatului,etc) este interzis consumul de alcool la concerte? ca doar nu inseamna ca daca bei o bere,gata,te imbeti si faci scandal.raspunsuri de genu: ai venit aici sa asculti muzica,nu sa te imbeti,esti intr-o institutie de cultura,nu intr-o carciuma,mi se par cel putin puerile,or fi mers in secolul trecut,nu in 2016
Marius Matache
(2 March 2016 - 09:35)@Leo tu ai mai scris inca un articol, practic :)) Dar ai perfecta dreptate, folkul e scaldat in diletantism in toate aspectele lui. Pe de alta parte, suntem cu nasul pe sus ca noi facem cultura, arta, nu ne uitam la “restul”. Ei bine, eu spun sa ne uitam si sa invatam de la ei cum se face o treaba profesionist.
Treaba cu sindicatul/uniunea ar fi extrem de utila si e valabila nu doar in folk, chiar s-a discutat la conferinta Mastering the Music Business despre asta de catre oameni din zone diferite (Dan Fintescu, KissFM, si Leo Iorga).
http://www.mariusmatache.ro/lucruri-din-fuga-despre-mmb2016/
Apropo, stii cati folkisti au trecut macar pe la conferinta respectiva? Eu (care eram implicat in organizare), Nicu Alifantis si Mihai Mosoi. Inteleg ca restul nu au ce sa invete. Q.E.D.
Cezar Petrovici
(2 March 2016 - 17:02)La cate emisiuni de folk la radio sunt, (in afara de cei doi pe care i-ai numit mai sunt multi altii si cu mult mai multa vechime si cu o mult mai mare notorietate atat in folk cat si in media) ar fi trebuit sa avem sali pline oriunde in tara. Partea proasta e ca ascultatorii unor asemenea emisiuni sunt la fel de multi ca si cei care sunt dispusi sa plateasca bilet la spectacole. Poate ca nci macar atatia, in unele locuri. Folkul romanesc este sublim dar lipseste cu desavarsire din agenda de timp liber a romanului. Consumatorul constant de folk exista, doar ca el nu devine si public. Cum majoritatea concertelor (de fapt niste “cantari”) se desfasoara in tot felul de spatii unde atmosfera de pub este cea dominanta, o parte dintre cei care ar fi putut deveni public prefera sa ramana acasa.
Se tot plang folkistii ca nu exista un public constant de folk. Eu zic ca nu exista masa critica de folkisti valorosi care sa determine (re)nasterea unui asemenea gen de public. Si aici, in promovare nu se pot aplica metodele din alte zone ale show-bizului.
Sindicat? Nu am auzit ca apartenenta la o asociatie profesionala sa te faca mai talentat. Poate invers.
Ma bucur ca folkul a avut un reprezentant la o manifestare atat de importanta precum cea organizata de Anca Lupes si ma astept ca in urmatoarea perioada folkul romanesc sa se bucure de o mai mare vizibilitate in media de profil, indiferent de prietenii si antipatii! Doar valoarea sa conteze. Aici avem insa o alta problema. Cine apreciaza daca un folkist are valoare sau nu? Peste tot in lume, vanzarea de albume si numarul de bilete vandute. Deci? Are curaj Marius Matache, omul cu doctorat in chimie sa faca o asemenea ierarhizare? El pe ce loc s-ar plasa? E cam greu cu facutul. Cu sfatul si blogareala e cel mai usor.
Marius Matache
(2 March 2016 - 23:29)@Cezar din punctul meu de vedere, ai mai multe erori de rationament. Nu, sindicatul nu te face mai talentat, dar iti poate apara drepturile si poate reduce erorile din sistem. Apoi aia cu “la folk nu se aplica” e doar o scuza. Ba da, regulile de PR se aplica peste tot. Dar folkistii nu au habar ce e ala in 90% din cazuri. De exemplu, cum sa nu injuri pe facebook sau cum sa iti faci cont de youtube personalizat.
Daca ar exista niste informatii clare si credibile privind numarul de discuri si bilete vandute, maine le-as publica. Dar nu exista. Daca vrei, iti spun si povesti cu romani care cumparau 10.000 de bilete de la ORDA, ca sa raporteze disc de aur, dar multiplicau doar 1000 de discuri.
Cati din cei care fac emisiuni de folk organizeaza si concerte folk? Se adreseaza acelorasi grupuri-tinta? Isi propun sa atraga public la serile de folk?
Cat despre folkistul Marius Matache, sta foarte bine, atat de bine incat isi permite sa cante rar in Bucuresti la el acasa. Ba chiar si sa impartaseasca si altora din ce descopera. Daca era usor cu blogareala, o faceau si altii, poate chiar mai bine ca mine. Momentan insa, n-a facut nimeni nici jumatate din cate am facut eu.
Leo WhiteWolf
(3 March 2016 - 01:24)@Cezar Petrovici ok,acum ca cel atacat direct a dat un raspuns (ca sa nu spun ca s-a aparat,pt ca nu cred ca e cazul) spun si eu doar atat: intradevar,exista destule emisiuni cu tematica folk la multe radiouri nationale si/sau locale.aici nu avem nici un dubiu,in afara de cele mentionate de Mache,mai este si omul cu chitara pe RRA (dupa parerea mea programata destul de neinspirat,vinerea de la ora 23.pai vinerea la ora 23,in general oamenii carora la place sa asculte muzica,mai ales live,sunt la o bere /concert intr-un local–si aici iar apare discutia despre ce gen de public vrei sa atragi),mai exista emisiunea folktrotter,realizata de Walter ghicolescu la Radio neptun,mai exista emisiunea Hai-Hui prin sufletul folkului,din cate stiu Florin Sasarman mai facea diligenta de bizant la radio cluj/bistrita,si multe altele.toate se pot asculta live si pe internet,deci da,pentru cine doreste emisiuni radio dedicate muzicii folk,are de unde alege.problema estentiala este,in opinia mea,exact ce a zis mache; Cati din cei care fac emisiuni de folk organizeaza si concerte folk? Se adreseaza acelorasi grupuri-tinta? Isi propun sa atraga public la serile de folk?
iar acum o problema care mie mi se pare cel putin revoltatoare(ca sa nu zic mai mult) dumneavoastra,domnule Cezar Petrovici,pentru ca inteleg de pe facebook ca aveti o varsta(si implicit experienta) respectabila,sustineti ca citez “Se tot plang folkistii ca nu exista un public constant de folk. Eu zic ca nu exista masa critica de folkisti valorosi care sa determine (re)nasterea unui asemenea gen de public. ” pai doar la o prima strigare,(sa zicem ca m-ar intreba cineva care nu a ascultat folk niciodata) as putea mentiona 20-30 de folkisti (si mai din vechea garda,si mai noi) de certa valoare,demni de a fi ascultati oricand si de catre orice iubitor de muzica adevarata (indiferent de gen).si ma refer aici doar la cei in viatza,in afara de cei care,din pacate ne-au parasit (Valeriu Sterian,Tatiana Stepa,etc)
Sa incercam o mica lista,in ordine alfabetica,deoarece stiu ca orgoliile sunt mari,si nu vreau sa se supere cineva : Alifantis,Andries,mircea Baniciu,zoia Alecu,adrian Berinde,mircea Bodolan,costel Botezatu,daniel Fat,walter ghicolescu,
daniel iancu,emeric imre,adrian ivanitzchi,tica lumanare,alina manole,vasile mardare,ovidiu mihailescu,ada milea,vali moldovan,mihai napu,dinu olarasu,ioan gyuri pascu,andrei paunescu,grupul poesis (marius batu si eugen baboi,ca nenea dicran nu mai canta in trupa asta demult[asta e asa,pentru cunoscatori]),magda puskas,ovidiu scridon,formatia Tapinarii (cosmin covei si adrian tanase),doru tufis,mircea vintila,si cu voia dumneavoastra,ultimul pe lista,Marius matache.
Deci,toti acestia mentionati pe acest short-list or fi suficient de buni ca sa atraga publc,domnule Petrovici ?mentionez ca este doar asha,un fel de short-list,mai pot adauga inca vreo 40-50.de interpreti/interprete/gruputi/formatii.
iar apropos de ” E cam greu cu facutul. Cu sfatul si blogareala e cel mai usor.” mache macar incearca sa fac niste lucruri,dumneavoastra ce ati facut pentru folkul/muzica romaneasca,in atatia ani de experienta,domnule Cezar Petrovici ? si ma refer aici,in afara de emisiuni de radio.
inca o problema care mi se pare absolut bolsevica,citezdi nou “Marius Matache, omul cu doctorat in chimie ” cam ce ati dori,sa se reintroduca atestatele de artist dinainte de ’89 ? sau chiar trebuie ca toti cei care vor sa cante sa obtina mai intai o diploma de la conservator ? daca aceasta este conceptia dumneavoastra,respectuos va informez ca,cel putin in muzica folk ar mai ramane foarte putini care ar mai putea canta.
in incheiere,mentionez ca pe marius matache l-am cunoscut personal doar prin faptul ca am dat mana cu el de doua ori,ultima data la medias in 2015,si nu stiu daca am schimbat per total 10 cuvinte.dar il apreciez pentru ceea ce incearca sa faca.
Cezar Petrovici
(3 March 2016 - 06:19)Daca cineva si-a imaginat ca am comentat astfel doar ca sa aflu ce tare e Mache, v-ati inselat, domnule Leo. In schimb am descoperit ca nu ma pricep la nimic si ca nimic din ce spun nu e de luat in seama. Ba, mai mult, sunt intrebat ce am facut eu pentru folk. Am facut suficient incat sa-mi pun in cap destui folkisti, spunand lucruri care nu prea le convin, cum sunt si cele pe care tot incercati sa le combateti. E firesc sa luati apararea celui care v-a facut onoarea sa va dea mana si e de apreciat, numai ca eu nu il acuzam de nimic. Partea cu doctoratul era o ingrosare a ideii ca nu prea poti sa faci ierarhii valorice daca nu esti competent si, pe deasupra, mai esti si folkist. Intr-un final, raspunsul mi-a revelat un Mache echilibrat si, in ciuda faptului ca nu-i dau dreptate in unele privinte, il apreciez pentru consecventa. Nu incerc sa mai raspund argumentelor, pentru ca ce-i evident e evident. Cristi Buica, Sasarman, Eu, Ovidiu Mihailescu, Walter am fost fiecare la randul sau promotori ai folkului si organizatori de spectacole. Sasarman chiar se ocupa de un festival. M-as fi ocupat si eu anul trecut daca niste colegi binevoitori nu mi-ar fi pus bete in roate. E o lume pe care cei din afara o vad doar prin prisma strangerilor de mana, zambetelor si cuvintelor care iti misca sufletul din loc, ca doar folkistul e si un pic poet, nu? In culise are loc insa o lupta pe viata si pe moarte pentru supravietuire. Cand ma refeream la masa critica de folkisti valorosi ma gandeam la acel numar minim de folkisti cu asemenea valoare incat sa umple sali de spectacol timp de cel putin 6 luni, cu un spectacol la doua saptamani, in toate orasele cat de cat mari. Acum sper sa fi fost mai explicit. Lista cu folkisti valorosi pe care mi-ati oferit-o o stiam si eu. Dintre acestia, nici macar zece nu pot umple o sala medie, de 150-200 de locuri, cu spectatori platitori de bilete.
Sper ca in continuare, Mache sa ne lumineze pe noi, astia care nu prea stim cum e cu P.R.-ul si sa faca si pe mai departe, la fel de consecvent munca asta de promovare a folkului, selectiv, fireste. Ma gandesc ca daca va continua in acest fel, pana la urma se va mai gasi cineva sa-i faca concurenta. Eu, cu vreo 4 ani in urma am refuzat o asemenea propunere pentru ca m-am gandit ca voi fi suspectat ca vreau sa-mi fac reclama mascata. Cum pe parcurs am constatat ca multi colegi se manifesta plenar in activitati de media, nu am mai avut nici eu retineri. E foarte posibil sa blogaresc si eu candva. Deocamdata o fac dar nu constant si nici sustinand ca sprijin folkul. Eu chiar fac! P.S. Fireste, pentru cei care au macar curiozitatea sa asculte si sa citeasca.
P.S la P.S. Eu am semnat cu numele meu din buletin.
Marius Matache
(3 March 2016 - 14:14)@Leo apropo de apucaturi comunistoide, domnul Petrovici mai are una – aceea ca eu ar trebui sa muncesc gratuit pentru folk, ca doar Foreverfolk e bunul intregului popor folkistic. Ce sa vezi, nu o fac, sunt mai rebel asa. Pentru ca ForeverFolk e o initiativa privata, ca sa zic asa. Daca doctoratul meu in chimie a ajuns motiv de ironie, sunt chiar mandru, inseamna ca altceva nu a gasit rau la mine 🙂
Cat despre nu sunt competent, e parerea dansului si i-o respect. Abia astept concurenta aia, ma ameninta multi de ani de zile.
sorin poclitaru
(3 March 2016 - 15:56)Cezar,dragul meu,ma sperii.In primul rand tu nu ai inteles despre ce e vorba in ecuatie.sa iti explic;organizatorul de concerte este acel om care reuseste sa isi umple o sala indiferent de numele celui care canta.Ptr ca a umple o sala cu Alifantis este egal cu zero.La Gura Humorului biletele s-au vandut in 21 de ore ceea ce nu ma face vreun guru in organizare.Acolo intervine stiinta celui care organizeaza sa isi convinga publicul ca sunt buni toti cei care canta si sa vina la toti.Imi spui de emisiuni folk cu vechime facute de bla,bla,bla.Eu nu spun ca fac o emisiune buna dar imi foloseste scopului de a umple salile de spectacol.Mai stii tu vreun loc in tara asta cu un concert in fiecare luna,intr o casa de cultura,de aproape doi ani fara intrerupere la care sa fie sala plina indiferent de cine canta?Gura Humorului este acel loc.Exista un festival de folk facut fara finantare si pe care il duc mai departe cu resurse proprii,asta neinsemnand ca pun banii din buzunarul meu.Cine spune ca un folkist e bun sau nu?Efectiv urechea fiecaruia.Pentru unii Cezar canta minunat.Pentru altii ingrozitor.Nu exista artist sa placa tuturor.O ierarhizare se face cel mai usor pe baza caracterului unui om.Ptr un om frumos interior sunt in stare sa trec peste faptul ca nu s-a nascut la fel de talentat ca un altul pe care nu vreau sa il vad prin apropiere.Nu a imparti niste bani veniti de la cj sau de la primarii sau cine mai stie de pe unde te face un organizator de festivaluri.In primul rand folkistii trebuie sa invete sa se autopromoveze.Pare pueril da e o chestie cu niste reguli clare.Sa se dezvete de a se aseza in curul propriu si sa astepte sa li se intample ceva iar cand nu li se intampla sa fie frustrati ca altcineva e de vina pentru asta.Sindicatul despre care se vorbeste e un mod prin care va puteti ajuta.Am incercat sa fac asta prin FAIR.Unii au crezut ca e o vaca de muls.Teapa.Vino cu ceva la aceasta lucrare,orice.Ma distreaza ca ii reprosai lui Make faptul ca nu-i promoveaza pe toti.El zice ca e o chestie privata.Eu zic ca tine si de fiecare folkist in parte.Adica ar trebui sa intreb eu pe ici pe colo cine,ce mai face?Nu e normal sa inveti sa trimiti comunicate de presa?Am facut apel la domnii folkisti care se vor difuzati pe radioul la care lucrez sa imi trimita piese.Foarte putini au facut o.Si culmea e ca e unul din putinele radiouri de pe urma carora se mai iau si niste drepturi de autor.Adica sunt lucruri care tin de fiecare om in parte.Noi suntem vinovati de ce ni se intampla,nu altii.In rest,toate bune si dragute prin folkul romanesc.
Cristi Corcioveanu
(4 March 2016 - 09:38)Make, stai bine! Iar ai reușit să provoci discuții “eterne”. Îmi place faptul că iar apar atoateştiutori, cu liste, ierarhii și ale alea. Problema, însă, rămâne de actualitate și parcă se acutizează pe zi ce trece: mai merită să ne zbatem să facem concerte de folk? Ştim cu ce se mănâncă organizarea lor? Avem stabilite ținte și priorități? Eu cred că toată această poveste trebuie privită ca o mică afacere,din care nu ai cum să scoți dacă nu investești: bani, timp, relaţii personale, pricepere. După cum v-am spus, La Tecuci nu am reuşit să formez public constant de folk. Am cântat, recent, la Gura Humorului, la o sală de 250 de locuri aproape plină, cu bilet de 15 lei. Recitalul meu a avut o oră și douăzeci de minute și, pe cuvânt, aș fi ieșit din scenă mai repede dacă aș fi primit semnale din public că ar fi cazul. Cum s-a ajuns la faptul că un mare necunoscut (eu, desigur) face ca publicul să cânte, odată cu el, cântece în cea mai mare parte neștiute?…Răspunsul e simplu: Sorin Poclitaru a băgat bani, şi nu puţini. Sunt convins că aş fi reuşit şi la Tecuci asta, însă nu am bani câți ar trebui. Şi încă ceva: îi rog pe cei care se simt frustraţi să se exprime prin alte părţi. Eventual să facă o facultate de chimie sau de fizică, să-și dea un doctorat sau, măcar, o licență, să aibă un job stabil, să scrie, să cânte, să citească…Fiindcă de-aia unii reușesc în viață iar alții se târăsc.
Marius Matache
(4 March 2016 - 12:50)@Cristi stii ca imi place sa enervez oamenii cu ideile mele. Eu zic ca, si daca avem pareri diferite, din dezbateri putem trage invataminte. Nu exista retete clare pentru succes, dar exista niste reguli pe care daca nu le respecti, nu ai sanse sa urci.