Ducu Bertzi

Pe numele din buletin Alexandru Bertzi, s-a nascut la Sighetu-Marmatiei, jud. Maramures, pe 21 septembrie 1955. Parintii sai au fost cadre didactice: Alexandru Bertzi – profesor de matematica-fizica – si Florica Bertzi – educatoare. Are o sora, Florica Maria, sau „Cica”, asa cum o alinta familia, cu 3 ani mai mica decat Ducu.

Primul instrument studiat este vioara. La 14 ani isi infiinteaza prima trupa de rock, intitulata Expres 69 (Expres-ul vine de la numele emisiunii lui Cornel Chiriac, iar 69 de la anul infiintarii). Ulterior, in timpul liceului, trupa isi schimba atat componenta, cat si numele, devenind Mi bemol rock. Timp de 3 ani, canta la toate seratele liceului.

In 1973 se apuca de folk, iar la Festivalul de poezie si muzica de la Sighetul Marmatiei castiga premiul I – o valiza. Da admiterea la Facultatea de Electronica, dar cum nu intra, este luat in armata, la Cluj.

Debutul pe o scena adevarata se produce in 1976, la Sala Sporturilor din Baia Mare, intr-un spectacol la Cenaclului Flacara, unde canta Tara de pripas, pe versuri de Tudor Arghezi. Tot atunci intra la Facultatea de Mecanica Fina Bucuresti – subingineri.

Din 1977, se alatura grupului coral Song, condus de Ioan Luchian Mihalea, alaturi de care va canta pana in 1981. In acelasi an, grupul Song este invitat la un spectacol al Cenaclului Flacara din Bucuresti. Dupa ce il asculta de cateva ori separat de Song, Adrian Paunescu il invita sa se alature Cenaclului. Consacrarea in echipa Flacara vine pe 20 octombrie 1979, pe scena Teatrului Ion Creanga. In acel spectacol, canta Cand s-o-mpartit norocu’, care la nici o luna este inregistrata la radio si devine una din cele mai cunoscute piese ale sale din toate timpurile.

Din 1985, dupa desfiintarea Cenaclului, Ducu inregistreaza piese noi care vor deveni slagare: Si de-ar fi, Trece dorul, Floare de colt, Focul vanat. Prima jumatate de album apare in 1987, la Electrecord.

Se casatoreste cu Theodora pe 21 ianuarie 1989. Au doi copii: Maura si Rares. Theodora este medic si om politic (a fost secretar de stat in givernul Tariceanu).

Dupa 1990 paraseste fabrica si se angajeaza la Curierul national ca director de PR. Apare pe diverse materiale discografice – compilatii de Craciun.

Incepe sa se implice in realizarea de emisiuni radiofonice, printre ele numarandu-se „Pe cine si cate carari”, „Spiritul Libertatii” (Radio Bucuresti). Din 1997, realizeza la Radio Romania Actualitati, alaturi de Mihai Cosmin Popescu, emisiunea „Omul cu chitara”, probabil cea mai longeviva emisiune radio de muzica folk.

Primul album de autor, in format caseta audio si CD, este lansat in 1997 – Dor de duca (Intercont Music), iar in 1998, Revista Actualitatea Muzicala il desemneaza drept „Cel mai popular si bine vindut album”. Deloc surprinzator, albumul continand cele mai cunoscute ale artistului, lansate in perioada Flacara si imediat dupa: Pe cine şi cîte cărări, Cand s-o-mpartit norocu, Si de-ar fi, Focul vanat, Suflet fara chei, Omu padurii, Saraca Irima mea, M-am indragostit numai de ea, Floare de colt, Iertarile, cantece pe care le puteti auzi si astazi in concertele lui Ducu Bertzi.

In 2000 lanseaza doua materiale discografice: Sufletul meu si albumul de colinde si cantece de iarna Poveste de iarna (ambele la Intercont Music) . Pe Sufletul meu apare si piesa Daca tu, care are parte si de  videoclip.

In 2003 lanseaza seria de spectacole „Ducu Bertzi si invitatii sai” la Teatrul Nottara, in care apar Mihai Nenita, Marius Batu, Florian Pittis, Vlady Cnejevici sau grupul clujean UNDE .

Maramuresul i-a ramas in suflet peste ani, asa ca in 2004 editeaza albumul Cantece din Maramures (Cat Music), unde se gasesc piese ca Asa beau oamenii buni, Cat-ii Maramuresu’, Izza sau Omu’ padurii.

Din 2005, la Radio Bucuresti, realizeaza „Clubul de joi seara”, impreuna cu Maria Gheorghiu.

Discografic, urmeaza un nou album de colinde si cantece de iarna, Seara de Craciun (Intercont Music, 2005).

In 2006, Intercont lanseaza Best of ’06, o selectie a celor mai ascultate si solicitate cantece din toti acesti ani (exceptand piesele din Maramures), reorchestrate de Adi Ordean. Acestora li se adauga si piesa De mii de ori, care a fost inregistrata anterior in studioul lui Oliver Sterian. Piesa nr. 13 (dar nu cu ghinion) este un remix la Suflet fara chei facut la sugestia lui Adi. Cu Best Of ’06, Ducu incheie inca un capitol (dupa cel cu Cantece din Maramures) din activitatea sa componistica.

In aprilie 2006 proiectul sustinut alaturi de Motzu’ Pittis, Mihai Nenita si Marius Batu este prezentat la TNB – Sala Atelier intr-un spectacol jucat cu casa inchisa. O parte din concert se regaseste pe CD-ul lansat de Roton, Ducu Bertzi si Florian Pittis in concert in aprilie 2009 (si prezentat de Forever Folk aici). Concertul integral va aparea in toamna lui 2009, in format DVD.

In peste 30 de ani de activitate a sustinut peste 4000 de spectacole si intimplari artistice – numai cu Cenaclu a sustinut peste 1300 de spectacole – atat in tara, cat si peste hotare.

Este cetatean de onoare al municipiului Sighetu Marmatiei. In decembrie 2007 a primit din partea PF Patriarh Daniel cea mai inalta distinctie a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei – „Crucea Moldava”.

Bibliografie

1. www.ducubertzi.ro
2. Jurnalul National – Editie de colectie, 27 iulie 2009

Post Author: Marius Matache

4 thoughts on “Ducu Bertzi

  […] 20:00:  Florin Sasarman, Narcisa Suciu, Vasile Seicaru, Ducu Bertzi AKPC_IDS += "12162,";Popularity: unranked […]

  […] reprezentanti ai muzicii folk romanesti. Astfel, in clubul de pe Str. Gabroveni nr. 14 va concerta Ducu Bertzi, acompaniat, ca mai mereu in ultima vreme, de Mihai Nenita si a sa vioara […]

  Nad

  (6 October 2021 - 04:53)

  Este originală piesa DACA TU a lui Ducu Bertzi sau este cea engleză SONNY?
  Este originală piesa ANII TREC a lui V Socaciu sau este cea din strana ortodoxă SIMONE, SIMONE ?

  Marius Matache

  (6 October 2021 - 09:51)

  @Nad cand ai curaj sa semnezi cu numele propriu, iti raspund

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.