Folkul a fost și este o pepinieră de talente excelentă, foarte mulți artiști se lansează în circuitul festivalurilor de folk. Problema este că în ultimii ani foarte mulți din cei care au câștigat premii importante pur și simplu dispar, pentru că nu știu ce să facă mai departe, pentru că nu au chef să se lupte cu sistemul și câte și mai câte. Pentru că muzica lor a însemnat ceva și sper ca la un moment dat ei să revină cu adevărat pe scenă, iată cinci artiști care mie mi-au rămas în minte.
Mishu Călian
Unul din cei mai talentați muzicieni pe care i-am cunoscut, cu studii muzicale, compoziții excelente, băiat frumos, carismatic (haha!), ce mai, tot ce era necesar pentru a reuși în muzică. În 2009 a câștigat premiul de cel mai bun tânăr artist la Premiile ForeverFolk. La un moment dat a trecut de la folk la rock, cu proiectul Maya. Deși nucleul s-a menținut – Mishu, Tudor și Sorin – schimbările de chitariști nu au făcut bine trupei. A fost activ o vreme și pe partea de trupă de coveruri – Trupa de acoperire – dar nici unul din proiecte nu a ajuns la o oarecare maturitate. Iată una din piesele pe care le iubesc la nebunie, în formula Maya.
Alexandra Sidor
Aș zice că premiul de cel mai bun tânăr artist poartă ghinion, că și Alexandra l-a câștigat (un an mai târziu față de Mishu, în 2010), dar apoi a cam dispărut din muzică. Câștigătoare a numeroase festivaluri (inclusiv cel de la Alba Iulia, de unde e filmarea de mai jos), bistrițeanca adoptată de Cluj nu a reușit să transforme muzica din pasiune în profesie.
Paul Arva
A fost cel care a dominat, singur sau cu Lucian Darie, festivalurile anilor 2008 și 2009. Excelent instrumentist, a cântat o vreme cu Mircea Rusu, dar și alături de Dinu Olărașu. După aceea leagă o prietenie cu artistul basarabean Vali Boghean, iar alături de trupa acestuia s-a apucat de înregistrarea primului său disc, preconizat să fie gata în 2017. Rămâne de văzut dacă și va apărea pe piață.
Alina Zaharia
Trofeul la Festivalul Om Bun, în 2005, plus o mulțime de alte premii. Știu ca ne-am cunoscut cu ocazia unui concert în ianuarie 2007, la un concert în Club Utopia (cred că așa se nume) și am fost uimit de ce bine se juca cu vocea pe diferite piese. La un moment dat a plecat în Franța (unde locuiește și astăzi cred), apoi a născut, dar văzusem că și în diaspora avea un proiect muzical numit Amusinglish. Cine știe, poate într-o zi se apucă de muzică iar, nu ar fi primul album din diaspora folkului. O înregistrare de pe vremea emisiunii Timpul chitarelor.
Mi-e greu să aleg artistul cu numărul cinci, pentru că sunt mai mulți care ar putea fi prezenți pe listă aici: Ionuț Mangu, Fox Studis, Bogdan Grosu, Nu Acum, Iulia Gușatu. De ce nu, Adela Țițescu sau grupul Zări, sau chiar Mihai Boicu. Ei sunt, generic vorbind, cel de-al 5-lea artist. Toți oameni talentați, dar cărora le-a lipsit ceva pentru a merge mai departe. Poate cândva se vor ridica din nou și vor scoate un produs muzical care să rămână peste generații.
3 thoughts on “Cinci artiști care puteau fi departe”
Flori
(6 January 2017 - 14:57)Mi-e dor de Zari, aveau ceva special…
Marius Matache
(6 January 2017 - 18:11)@Flori Ioana e unul din tinerii pe care ii iubesc pentru ca au ales sa faca muzica, au ales sa faca studii muzicale (nu urechist ca mine :D), munceste foarte mult (dovada ca e la un master in Armenia acum) si sunt convins ca si pe viitor va face muzica de calitate, indiferent de gen.
Alexandru Ciocan
(1 February 2017 - 15:42)să știi că de multe ori, și eu mi-am pus această întrebare: unde se duc acești artiști pe care-i vezi pe la micile festivaluri de folk din țară? e așa păcat că nu mai avem o cultură pentru muzica asta atât de romantică…