Biografia lui Adrian Berinde o puteti citi aici.
Interviu
1. Domnule Berinde, incepem prin a ne cere scuze ca va intervievam in primul rand ca muzician, mai mult, ca folkist, pentru ca, asa cum spunea Florian Pittis in momentul lansarii albumului „Captiv in inutil”, sunteti un adevarat artist renascentist: pictor, regizor, muzica de teatru, muzica folk şi rock. Mai este posibila aceasta pluridisciplinaritate artistica in zilele noastre?
Adrian Berinde (A.B.): Orice artist, pictor sau sculptor, aude o muzica in cap. Este racordul lui cu universalitatea Omniprezenta in toate fiintele. Cei care o aud mai tare simt o chemare spre munca pe care o fac. Pluridisciplinaritatea despre care vorbiti este posibila atunci cand toate acestea sunt in echilibru constant, obtinut prin multa truda. De altfel mi-am facut o dambla si am regizat un spectacol de teatru: Salonul 6 dupa Cehov, un video-clip pentru o piesa de-a mea „Mai departe” si un alt video clip pentru Claudiu Mirica „Lasa-mi toamna pomii verzi”.
2. Muzica a aparut mai tarziu in viata dumneavoastra. Cum s-a intamplat?
A.B.: S-a intamplat pur si simplu fara a-mi propune cu inversunare ceva anume. De la pictura la masurarea spatiului ca regizor este un drum extrem de scurt, apoi la muzica, ca intr-o continuare fireasca a lucrurilor, mai ales ca mi-a placut sa imi amestec culorile cu vibratiile muzicale, sa fac experiente, se pare ca din ce in ce mai reusite.
3. E greu sa reusesti ca artist in strainatate? E mai greu decat in tara natala? Intreb asta pentru ca multi artisti tineri spera intr-o cariera mai infloritoare pe alte meleaguri.
A.B.: Da este foarte greu. Preocuparea statelor europene este departe de-a fi arta, se promoveaza non-valoarea, iar ca sa traiesti din propia ta pensula este extrem de greu. Eu am avut noroc.
4. De ce la intoarcerea in tara ati deschis un studio de inregistrari si nu un atelier de pictura?
A.B.: La aceea ora in Ardeal nu exista niciunul si toti muzicieniii (care sunt buni prin locurile acelea) veneau la singurul studio de stat, “Electrecord”, sa isi inregistreze lucrarile. Un Atelier de pictura nu e greu sa faci. E o incapere goala cu geamuri mari si luminoase, pe cand un studio este o scoala extrem de complicata deoarece se trece prin masinarii orice fel de zgomot auzit in suflet, ceeea ce este foarte greu.
5. Se spune despre muzica folk ca nu mai e de actualitate, ca “menestrelii” sunt depasiti de vremuri. Mai are muzica folk, protestatara prin definitie, vreo sansa in epoca comercialului?
A.B.: Eu cred ca orice muzica isi are locul pe pamantul asta, cu conditia sa fie facuta cu inima. Folkul nu face exceptie. Personal imi place folkul, cu conditia sa fie bine cantat si nu compus din aceleasi 3 acorduri obositoare cenacliste si flacariene.
6. Ca muzician, ati colaborat cu “Cirque du soleil”, un brand foarte apreciat la nivel mondial si din care au facut parte si cativa gimnasti romani (cel mai recent este Rares Orzata, membru in echipa Romaniei la Sydney). Cum a inceput colaborarea si cat a durat?
A.B.: Orice mare productie are un departament de casting. Oamenii care lucreaza acolo au menirea de a gasi ceea ce are nevoie regizorul, oriunde in lume. Dupa o auditie pur intamplatoare la Montreal, m-au gasit la Cluj. Am plecat si am inceput repetitiile in rolul lui Dedalus, tatal lui Icar. Cantam si jucam in acelasi timp, fiind un personaj liant intre performantele sportive ale multor oameni adunati de prin China, America, Rusia si nu in ultimul rand din Canada. Oameni cu un mare potential, pacat ca erau tratati ca niste animale. Acesta a si fost motivul despartirii mele de Cirque, dar o pastrez in amintire ca pe una din cele mai fascinante experiente artistice din viata mea.
7. Ce proiecte aveti in desfasurare in momentul de fata? Muzicale si nu numai.
A.B.: Albumul “Azil” fiind gata, astept cu nerabdare momentul in care il voi lansa pe piata romaneasca si care sper sa faca deliciul celor care m-au urmat in experienta mea muzicala.
8. Muzicieni care va plac, care v-au influentat, pe care ii ascultati.
A.B.: Pink Floyd, Leonard Cohen, Dire Straits, Cat Stevens, John Denver, Rainbow, Deep Purple, Accept, Queen etc.
9. Cand e urmatorul concert in Romania si unde va pot vedea cei carora li s-a facut dor de muzica dumneavoastra?
A.B.: Atunci cand voi fi chema sa cant intr-un loc decent voi spune ca in totdeauna: Prezent!
10. Randul dvs. sa ne intrebati pe noi. Sau sa ne criticati constructiv.
A.B.: Mi-am sarit randul.
11 thoughts on “Adrian Berinde – AZIL (2011)”
camelia
(2 September 2009 - 11:16)cum pot sa cumpar albumul?
si melodia Mai Departe pe care e inclusa?
Marius
(2 September 2009 - 11:42)albumul inca nu a aparut…a fost prezentat in avanpremiera de noi…la playlistul care exista atunci, “Mai departe” nu era inclusa, dar poate atunci cand va aparea, va fi adaugata la album.
camelia
(4 September 2009 - 14:27)astept atunci … chiar sunt curioasa cum e noul album 😉
merci
Marius
(4 September 2009 - 21:01)l-am ascultat si pot spune ca e un album absolut exceptional 🙂 asa ca asteptarea va merita
Dan
(19 February 2010 - 15:10)Un album extraordinar… la superlativ… creatia unui artist desavarsit.
Abia astept sa apara.
Marius
(19 February 2010 - 20:11)Dan, asa e. E deja o chestiune de timp pana va aparea. Si noi asteptam cu sufletul la gura.
bogdan vitelaru
(12 March 2010 - 11:25)ma intereseaza cind si unde urmatorul concert Adrian Berinde?
Marius
(12 March 2010 - 13:57)Bogdan, momentan nu e nimic anuntat, dar cand aflam ceva, postam imediat
florin
(18 August 2010 - 22:57)salutare.mare om…mare caracter.am o dilema.unde ii pot gasi albmele?pana acum nu am ascultat decat de pe net…merita toti banii.unde sa caut?HELP ME! multumesc!
Adrian Berinde
(8 February 2011 - 08:08)Azil puteti cumpara si online http://librarie.carturesti.ro/azil-248788,restul albumelor (pina apare “mapa” cu toate albumele ,asa cum a promis , facem slalom printre manelisti si cautam pe ODC….)
Adi
(8 February 2011 - 08:10)http://www.adrianberinde.ro/