Premianții festivalului Chira Chiralina 2019

Am făcut parte din juriul Festivalului Chira Chiralina 2019, astfel că dați-mi voie ca înainte să vă menționez premianții festivalului brăilean să emit câteva opinii legate de partea de concurs.

Au fost 14 concurenți selectați dintr-o listă de 30 de candidaturi. Da, recunosc, varianta cu alegerea lor pe baza premiilor anterioare nu a dat rezultatele dorite. Acest lucru se datorează, în special, inegalității festivalurilor în materie de calitate. Acest lucru s-ar rezolva dacă toate festivalurile ar colabora cumva, ceea ce, e clar demult, că nu prea e posibil.

Primele 4 punctaje au fost greu de contestat și extrem de apropiate (primii trei diferențiați de 10 sutimi). OMNIS sunt o trupă din ce în ce mai omogenă, semn că activitatea de club din București dă roade. Fior au făcut senzație cu dialogul celor două chitare de pe cea de a doua piesă (pentru care au și luat premiul de virtuozitate instrumentală), dar acum vreau să îi văd capabili să ducă un spectacol mai lung de două piese. Jessica Mansour (foto) a fost revelația concursului pentru mine, o știam, dar prestația ei a fost foarte bună, cu un pic de grijă la partea de compoziție, poate aspira la mai mult.

Cea de a doua surpriză a venit de la o artistă mult mai puțin cunoscută, dar cu o compoziție foarte apreciată de juriu (de altfel, au fost cel puțin 6-7 piese bune în concurs): Ramona Andreea Bivoleanu și e ei Vin fluturi. Recomandări am făcut și tinerilor artiști care nu au fost între premianții ediției cu numărul XIII a festivalului, dar acelea sunt între mine și ei, sper să le fie utile și să îi văd și în anii viitor în concursuri.

Premianții Jessica Mansour

Cosmin Mariciuc nu mai are nevoie de nici o prezentare, este un muzician extrem de talentat, care de acum are nevoie să se individualizeze dincolo de concursuri. Concerte și, de ce nu, un album îl pot face să treacă de la tânără speranță la certitudine.

  • Marele Premiu: Cosmin Mariciuc;
  • Premiul I: Trupa Fior;
  • Premiul II: Trupa OMNIS;
  • Premiul III: Jessica Mansour;
  • Premiul de virtuozitate instrumentală: chitariștii trupei FIOR;
  • Premiul de compoziție: Ramona Andreea Bivoleanu, piesa Vin fluturii;
  • Premiul de Popularitate: Kethy Bivolaru.

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.