Festivalul National “Folkever” – Siret 2009

Prima editie a Festivalului National “Folkever” din Siret a avut loc in perioada 13-14 iunie 2009 la initiativa “acarului sef”, asa cum l-a numit Emeric Imre, Ioan Mateiciuc.

Implicati in proiect au fost Pensiunea Down Town, a carei localizare, poate unica in tara si nu numai, e intr-o fosta gara, fapt apreciat pozitiv de cei veniti din alte colturi ale tarii. Pe langa  acestia au sustinut evenimentul Primaria Siret si site-ul TuSiRomania.ro, alaturi de partenerii media.

In deschiderea primei seri au cantat trupa Floare de Folk, continuand cu urcarea pe scena a celor 6 concurenti, dupa cum urmeaza: George Liliac din Onesti, Mircea Iordache din Tulcea, Alina Covaci din Bistrita, Adriana Andreica din Cluj, mezinul festivalului Mihai Boicu din Suceava (17 ani) si Ionut Mangu tot din Cluj.

Juriul a fost format din Emeric Imre, Dinu Olarasu, Ioan Mateiciuc, Corin Tofin si, pentru diferentiere, Ioan Onisor.

Recitalul trupei “Unde”, din care prezenti au fost doar Ioan Onisor si Sandra Pop, a incalzit atmosfera si sufletele oamenilor prezenti cu piesele “Meteolancolie”, “Pietre”, “Lentile de contact”, “Distanta”, “Unde”, “Lira” si “Fluturii”. Mandri de zona lor de bastina au incins palmele celor prezenti interpretand la final cantecul de munte “Tron in Apuseni”.

In incheiere, Emeric Imre a cantat 4 piese, fiecare diferita ca stil : “Gara”, “Capul de la Torda” a lui Gil Ionita, “Scrisoare Suparata” (aka “Fata de crasma cu manele”) si, bineinteles, titlul care a dat si numele albumului sau, “Nebun de alb”.

In a doua seara a festivalului a fost elucidat misterul podiumului:

– Premiul Special “Naturist-Life” – Mihai Boicu

– Premiul Special Media “TuSiRomania” – Adriana Andreica

– Premiul Special al Presei Sucevene “Obiectiv de Suceava” – Mircea Iordache

– Premiul III – George Liliac

– Premiul II – Alina Covaci

– Premiul I – “cum laude”, oferit de Emeric Imre – Ionut Mangu

– Premiul Special al Juriului – oferit de Dinu Olarasu care a tinut sa mentioneze ca e al doilea premiu ca importanta a festivalului, si ca ar trebui considerat ca atare – Mihai Boicu. Un interpret in care, Dinu, “s-a regasit 200%”.

Incantati de realizarea festivalului, de ambianta, de locatie si tot ce-au cuprins cele doua zile, membrii juriului au lansat “Premiul pentru Indrazneala” si sa-l acorde celui care a pus foarte mult suflet in organizare – Ioan Mateiciuc, caruia prietenii ii spun Nutu.

Caldura soarelui a fost in concordanta cu recitalurile ce-au urmat dupa premiere. Primul a fost Dinu Olarasu cu piese ca “N-ai nevoie de foarte multe”, “Suna-ma noaptea”, “Cel mai fain baiat”, “Cu prieteni de-ai mei”, “Ochiu’ dracului”.

Apoi, Emeric a ramas uimit de faptul ca toti ii stiau versurile si cantau cu toata inima. In cele aproape doua ore de interpretare piesele “Gara”, “Nebun de alb”, “Condamnare”, “Buna varianta rea”, “Povestea cavalerului cu brici”, “Balada lui Ilie de la scularie” au determinat multimea sa-l cheme pe scena inca de doua ori.

In incheiere, juriul si concurentii au ridicat in slavi normele morale cu melodia “Ploaia care va veni”, sustinand astfel cuvintele lui Emeric: “Un popor fara cultura e un popor uitat de Dumnezeu”.

[nggallery id=25]

Post Author: Marius Matache

2 thoughts on “Festivalul National “Folkever” – Siret 2009

  Marius B

  (25 June 2009 - 18:43)

  marcela

  (24 August 2009 - 21:49)

  Foarte buna initiativa…e nevoie de asa festivaluri:D
  As vrea si eu la anul sa particip 😀
  Va rog sa imi trimiteti si mie regulamentul de participare.
  Multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.