Prima zi de festival “Ziua de mâine” la Alba Iulia

Aşa cum vă anunţam, ieri a început la Alba Iulia cea de a 7-a ediţie a Festivalului-Concurs de Muzică Folk “Ziua de mâine”. Despre prima conferinţă de presă aţi putut citi deja în materialul de pe mariusmatache.ro şi în articolul despre lansarea albumului Mie însumi al lui Vali Şerban.

Ziua 1 de festival a continuat cu prima zi de concurs, în care au evoluat 5 din concurenţii din festival, în ordinea intrării în scena Alexandra Andrei, Ioan Mateiciuc, Laura Todică, grupul Icarus, Cosmin Vaman. Şi pentru că, fiind în juriu, nu pot emite deocamdată păreri publice despre concurenţi, vă invit să vedeţi (în playlist-ul video de mai jos) cele 10 piese prezentate în concurs, oferindu-vă şansa de a vă face cea mai obiectivă părere despre valoarea lor.

Recitalurile s-au deschis cu Alexandra Sidor, câştigătoarea ediţiei precedente şi, cum probabil ştiţi, câştigătoarea premiului pentru Cel mai bun tânăr artist la Premiile ForeverFolk 2010. Mai matură, dar parcă mai puţin prezentă pe scene, mi-a mărturisit în culise, după recital, că vrea să înceapă să înregistreze piese pentru un posibil prim album. Îi ţin pumnii, să fie o iniţiativă de succes.

Apoi scena a trecut în “proprietatea” lui Vali Şerban, alături de grupul Ziua de Mâine, pentru o nouă frântură din sufletul “ultimului lup”, cel care se face vinovat pentru începutul unei tradiţii imposibil de contestat cum este festivalul “Ziua de Mâine”. Cu lacrimi şiroindu-i pe obraz, Vali şi-a pus încă o dată sufletul pe tavă în faţa concetăţenilor săi. Şi pentru că directorul artistic al festivalului Vali Şerban nu putea să îl premieze pe artistul Vali Şerban, mi-a revenit mie onoarea să îi decernez “ultimului lup” din Alba (foto stânga) “inima folk” a festivalului “Ziua de mâine” Alba Iulia 2011.

Adrian Ivanitchi e atât de ataşat de Alba încât a devenit colecţionar de…tricouri ale festivalului. Iar sala Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba a răsunat din nou de Arsura şi Floare de ger, piese desprinse din istoria folkului.

Marius Baţu a fost singurul Poesis de pe scenă, vremea (nu vremurile) fiind cea care l-a împiedicat pe Eugen Baboi să ajungă din Canada la Alba Iulia. Cu toate acestea, recitalul a fost acelaşi exemplu de profesionalism, double-six-ul descriind armonii cât pentru o orchestră întreagă pe clasicele Nu am mai fost acasă demultBătălia s-a sfârsit, soldatul, dar şi Michelle (The Beatles).

Mi-am luat colac, Africa, Africa, dar şi Carusso. Nu, nu e un tonomat de piese sau un playlist de radio, este recitalul Ioan Gyuri Pascu&The Blue Workers. Acelaşi tip glumeţ, pentru care actul artistic e un motiv de bună dispoziţie (pentru el şi pentru public). Un mare plus pentru Cristi Iorga, un tobar cu o voce demnă de orice vocal de trupă rock.

Pentru ForeverFolk,
Marius Matache

Foto pagina 1: Vlad Dulea. Foto articol: Feri Teglas, unde găsiţi şi poze din prima zi de festival

Organizator: Consiliul Județean Alba

Parteneri în organizare: Muzeul Național al Unirii Alba IuliaTeatrul de Păpuși PRICHINDEL Alba IuliaCasa de Cultură a Sindicatelor Alba IuliaCasa de Cultură a Studenților Alba IuliaAlba Mall,Art Cafe Downtown

Post Author: Marius Matache

2 thoughts on “Prima zi de festival “Ziua de mâine” la Alba Iulia

    […] Vineri a însemnat pentru mine Marius Bațu. Da, mi-a părut rău că a fost doar el și nu Poesis, dar nu pot spune că nu am respirat avid fiecare vers și fiecare notă. Pentru mine, piesele cântate înseamnă muzica cu care am început să ascult folk. Atunci când Mama din Bucate îmi cânta povestea o dată am ucis o vrabie…Inseamna cateva piese pe care le asociez cu cativa oameni și câteva momente de grație. Vineri a fost primul pas în a regăsi plăcerea muzicii de suflet. Despre prima zi de festival, puteți citi aici. […]

    […] şi în prima zi de festival (despre care puteţi citi aici), cea de-a doua parte a concursului s-a desfaşurat la Teatrul de Păpuşi Prichindel, sală care […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.