Liverpool – Capitala Culturala Europeana 2008

Daca in 2007 Sibiul a fost unul din cele doua orase declarate Capitale Culturale Europene (alaturi de Luxemburg), in 2008 e randul oraselor Liverpool (UK) si Stavanger (Norvegia) sa isi prezinte viata culturala si de ce nu sa isi creasca impactul vizual al culturii locale in Europa si nu numai.

Care este primul lucru care va vine in minte cand rostiti numele de Liverpool? Daca nu a rasunat inca nici un clopotel, sa va spun eu care au fost rezultatele unui studiu efectuat pe circa 8 000 de turisti. Acestia au indicat drept simboluri ale orasului trupa The Beatles, echipa de fotbal FC Liverpool si fluviul Mersey. Si pana la urma, cred ca au dreptate, cine nu a fredonat macar o piesa a Beatlesilor sau nu a auzit de fotbalisti precum Kenny Dalglish, Ian Rush sau Steven Gerrard.

Da, The Beatles au pornit din Liverpool. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison si Ringo Starr s-au nascut si au crescut aici, in familii destul de modeste si afectate de probleme familiale (mama lui Paul moare cand el are doar 12 ani, parintii lui John se despart cand el avea doar 4 ani, iar el este crescut de Matusa Mimi, sora mamei sale). Plimbandu-va prin Liverpool puteti descoperi locuri mentionate in cantecele lor precum „Penny Lane” (locul de unde Paul si John luau autobuzul spre centrul orasului), „Strawberry fields” (o casa a Armatei Salvarii in a carui gradina John si prietenii sai din copilarie se jucau frecvent), clubul The Cavern (unde au cantat de 292 ori intre 1961 si 1962 si unde au fost descoperiti de Brian Epstein, managerul ce avea sa le ofere contractul pentru primul album). Asa ca, urcati-va intr-unul din autobuzele galbene ce imita autobuzul din The Magical Mystery Tour si porniti in cautarea legendelor The Beatles.

Liverpool este dominat de cele doua catedrale, Catedrala Metropolitana Romano-Catolica si Catedrala Anglicana, proiectate, ironie a sortii sau interventie divina, de un protestant si un catolic. Cele doua catedrale sunt situate amandoua pe Hope Street, in speranta unei reconcilieri intre cele doua religii dominante. Sa mai spunem ca esplanada Catedralei Romano-Catolice este dominata de 4 clopote de marimi diferite, purtand numele sfintilor Matthew, Mark, Luke, John (Lb. Romana: Matei, Marcu, Luca si Ioan), desi exista nenumarate persoane in Liverpool care cred ca de fapt numele lor sunt John, Paul, George si Ringo!!! Si daca tot va plimbati pe Hope Street, opriti-va sa savurati un Guinness la Philharmonic Pub (nu am gresit, Guinness este o bere irlandeza, dar Liverpoolul are o comunitate irlandeza puternica – McCartney, Lennon sunt nume de origine irlandeza).

Daca am vorbit de fotbal, trebuie spus ca stadioanele celor doua echipe ale orasului Liverpool FC si Everton – The Kop on Anfield Road si Goodison Park – se gasesc la mica distanta unul de celalalt (10-15 minute de mers pe jos) dar in ciuda rivalitatii sportive, nu am auzit de vreun conflict violent intre fanii celor doua cluburi. Sigur, Liverpool este echipa mai bogata, mai celebra la nivel european (a castigat de 5 ori Champions League, de 3 ori Cupa UEFA si de 3 ori Supercupa Europei). Dar impresionante la FC Liverpool sunt doua lucruri. Pe statuia lui Bill Shankly de la intrarea in stadion scrie doar atat: “I-a facut pe oameni fericiti”. Pentru omul cu atatea realizari ca jucator si antrenor pentru Liverpool, cea mai mare a fost fericirea oamenilor. Iar daca intrati pe stadion, singur sau alaturi de zeci de mii de fani in rosu, veti canta cat va tine vocea imnul lor: „You”ll never walk alone”.

Daca va veti plimba pe malul fluviului Mersey, nu veti putea rata Orasul Comerciantilor Maritimi din Liverpool, un ansamblu de cladiri emblematice pentru oras si care au fost incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO: Royal Liver Building („liver bird” – simbolul orasului Liverpool), Cunard Building (sediul fostei companii navale Cunard), cladirea Portului Liverpool, Albert Dock (fostele docuri maritime, acum gazda Muzeului Maritim Mersey, Galeriei de Arta Contemporana Tate Liverpool sau Muzeului International al Sclaviei).

Nu in ultimul rand, Liverpool este un oras universitar, 3 universitati desfasurandu-si activitatea aici: University of Liverpool, John Moores University in Liverpool si Liverpool Hope University.

Daca reusiti sa faceti abstractie ca la Liverpool ploaia face parte din cotidian, veti putea descoperi un oras complex, plin de viata si care desi a avut parte de multe probleme (contaminarea severa a apelor si sedimentelor raului Mersey datorita industriei grele din oras, rata mare a somajului dupa inchiderea marilor centre industriale, rata mare a infractionalitatii), a stiut sa treaca peste ele, sa imbine clasicul cu modernul, totul pentru a oferi locuitorilor si vizitatorilor un oras cu adevarat european. Liverpool este, fara indoiala, un oras ce trebuie vazut.

[nggallery id=18]

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.