Cand problemele sociale se transforma in cantec

Joi, 31.07.2008, a avut loc in Husi un spectacol inedit. Sub egida postului Radio Romania Actualitati, problema curateniei orasului Husi s-a transferat din zona “mesei rotunde” catre Piata Tricolorului, unde a avut loc un spectacol plin de culoare.

Desi cu numai o ora inainte a plouat cu galeata (si nimeni nu mai credea ca spectacolul se va tine), in piata s-au strans incet-incet 1500 de oameni, toti asteptind cu nerabdare evenimentul. Pata de culoare si de voiosie au reprezentat-o copii de la Tabara Catolica, un grup de 50 de copii de liceu, imbracati in rosu, galben, verde, albastru, plini de viata si frematand de emotie sub ochii blanzi ai celor 4 maicute imbracate in alb.

Primul sosit pe scena a fost Ovidiu Mihailescu, care a incalzit atmosfera cu cateva cantece vesele: Fericit-Nefericit, Tanar si Liber, Capsuni, La mare. Mai spre final, Ovidiu s-a urcat pe un cal maiastru si a cantat Cowboy-ul Nelu, in hohotele de ras ale audientei.

Maria Gheorghiu a urcat pe scana mai apoi si a avut grija sa duca mai sus spectacolul cu piese ca Marea, Elicopterul, Curcubeul. Vocea Mariei, inalta si clara, a impresionat publicul si la finalul recitalului un mare grup de elevi  a inconjurat-o pe Maria pentru autografe date pe tricou sau chiar pe sapca! Asta a mai aratat inca o data ca folkul este un gen care are priza la tineri, chiar daca epoca informaticii a adus muzica electronica, e loc inca pentru suflet, e loc inca pentru chitara.

A urmat o trupa cu un nume ciudat…Circa 7,2, mai precis o parte din trupa “Circa 7”, adica Adi C. Cristescu si Cristi Dumitrascu, o chitara si un pian care au electrizat publicul cu piese ca: Pica, Mi-o zis mama, Mi-am luat Masina. Cristi, aflat in mare forma, a cantat cu elevii, i-a pus sa cante “pe culori”, intr-un cuvant a facut spectacol. Mai mult, la final a cantat impreuna cu Maria Gheorghiu si cu Ovidiu Mihailescu (dar si tot poporul din piata) melodia lui Valeriu SterianEcou de romanta”!

Momentul cel mai asteptat al serii a fost recitalul lui Mircea Rusu Band.Venit din Band cu o formula cu clapa si doua chitari, Mircea s-a asezat la microfon calm, ardeleneste, si a vrajit publicul cu melodiile lui: Campuri aurii, Viata de roman, Cu toamna in piept, Pomul copt. Ca si cum totul ar fi fost deja aranjat cu primaria, seara s-a asternut odata cu aceste cantece, iar publicul a inceput sa cante si sa danseze sub lumina primelor stele.

La a doua piesa, Mircea a invitat cateva perechi din public sa danseze pe scena, moment in care Primarul Husiului a venit si el  cu o fata blonda de vreo 5 ani sa danseze. Ca semn ca toate au mers bine, la ultima piesa – “Iarba  verde de acasa” – Mircea Rusu s-a ridicat de pe scaun si a cantat fericit cu publicul, ca semn ca iarba muzicii poate oricand acoperi asperitatile sociale si problemele de zi cu zi prin care noi toti ca oameni trecem.

O vorba de multumire pentru Radio Romania Actualitati (Manuela Popescu si Ion Marinescu ca organizatori), dar si primariei din Husi care a sprijinit acest proiect.

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.