Dinu Olarasu si Dragos Boeru in Club 100 Crossroads

Sunt concerte pe care le degusti ca pe o bautura fina, cu iz de vechi si totusi mereu nou, cu gust aparte si pe care le pretuiesti ca momente speciale. Un astfel de concert am savurat pe indelete marti, la seara organizata de ForeverFolk in colaborare cu Gaskademia de Folk, in 100 Crossroads.

Explicatia este una relativ simpla, prin rezonanta numelui care a fost cap de afis: Dinu Olarasu, un cantaret pe care mai rar ai sansa sa il asculti, dar pe care merita sa il simti si care te umple de frumos.

Dar sa incepem cu deschiderea serii, misiune ce i-a revenit unui nume tanar din lumea folkului: Dragos Boeru. Dragos este cunoscut ascultatorilor de folk prin prezenta sa la diverse festivaluri de gen dar si prin prezenta constanta la ceea ce a fost cenaclul „3 Ceasuri bune” sau la seara „Folk, Frate!” (despre care puteti citi in alte recenzii de aici). Dragos mi-a parut putin emotionat si nu tocmai in largul sau, poate si pentru ca si-a prezentat propriile cantece. Cu toate acestea, Dragos a cantat frumos, deschizand cu „Ziua ta”, impartasindu-ne „Un gand” plin de dragoste sau impartasindu-ne dorinta de a fi „Pastor de fulgi”. Am mers incet pe muzica inspre „1000 de drumuri” si ne-am oprit, la finalul recitalului sa vedem cum e „Viata la tara”, piesa cantata impreuna cu Make, dar si cu un public cald si plin de voie buna. Si ca tot veni vorba despre public trebuie sa va spun ca seara a fost plina de folkisiti nu numai pe scena, ci si in public, cu nume precum: Magda Maria Danaila, Iulia Gusatu, Catalina, Ovidiu Mihailescu, Alina Manole, Stefan Tivodar, Eugen Avram, Marius Matache sau Covei de la Tapinarii.

Trecand peste orice fel de comentarii, a urmat pe scena Dinu Olarasu. Imi este destul de greu sa privesc obiectiv un concert al lui Dinu. In primul rand, pentru ca il vad pe scena foarte rar (de altfel, concertul de marti fiind primul concert al sau, pana acum ascultandu-l in recitalui pe la diverse gale sau festivaluri). In al doilea rand, nu stiu de ce, dar intotdeauna am fost de parere ca muzica lui Dinu este tipul de muzica pe care nu o asculti, ci o simti cu totul. Pana si publicul, cu toate ca stia piesele in mare parte, a simtit forta speciala a acestui om, si a cantat frumos si incet, totul parand o comunicare fireasca intre muzica, poezie si cei ce le primesc. Dincolo de mesajul sighisorean „Fereste-te de Bucuresti”, Dinu Olarasu a oferit bucurestenilor aflati in preajama „trecerii de pietoni” din Crossroads momente de poezie si muzica picurate printre piese precum „10 ani”, „In camerea cealalta”, „Ploaia nebuna”, „Ochiul dracului” sau „2000 de ani”.

Si cum in club erau prezenti atatia oameni de-ai folkului, seara nu s-a incheiat aici. Dragos si Iulia Gusatu au interpretat cateva piese impreuna, am auzit cum e cu „Gandacul” de pe deget de la Iulia si Catalina si, in premiera pentru noi, aceeasi Catalina ne-a interpretat o piesa a sa, compozitie proprie atat ca muzica cat si ca versuri. Ovidiu Mihailescu ne-a spus cum e sa fi „Tanar si liber” si ne-a bucurat inima cu „Cipilica”, iar Eugen Avram ne-a oferit un „Cantec pentru ea” si „Fata pe role”.

O seara plina, din toate punctele de vedere: plina de artisti (pe scena si in public), plina de muzica, de poezie, de frumos. O seara ce ramane imprimata precum gustul unui vin bun, de care iti aduci aminte cu placere, simtindu-i in acelasi timp toate aromele. O seara pe care o puteti savura si voi sambata seara, incepand cu ora 19, ascultand inregistrarea pe ForeverFolk.

Pentru Forever Folk,
a consemnat Oana

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.