Folk Frate 2009

Prima seara de folk a acestui an la care am ajuns a fost cea a prietenilor de la FolkFrate, intr-o zi cu multe nume serbare, Sf. Ion. Intr-o atmosfera de sarbatoare, mai ales ca printre sarbatoritii zilei se afla Jonnie Macelaru’ (dupa propria sa descriere, el este membrul echipei FolkFrate care vorbeste cel mai mult). Si-apoi cum se presupunea ca prin publicul destul de numeros si cald se aflau si alti cativa Ioni si Ioane (plus derivatele lor de nume), s-a pus la care un concurs. Pentru ei (baietii veseli), un card Silver, care asigura o reducere de 50% pentru concertele ForeverFolk si Gaskademia de Folk de anul acesta, iar pentru ele (fetele finute si frumoase), un card Gold, cu reducere de 100% pentru aceleasi concerte. O sa va spun si cine le-a castigat, dar cum extragerea a avut loc la miezul noptii, iar noi suntem abia la inceputul serii, mai parcugeti o bucata de amintire a unei seri frumoase de folk.

Si uite asa, undeva trecut de orele 21.13 (ora marca a FolkFrate), pe scena au urcat Jonnie si Mysha. Cel de-al treilea “muschetar” al echipei, Teddy, in spate, pitit la mixer, dar chiar si asa a adus o pata de culoare cu bassul sau. Pentru o deschidere in forta, cei doi (trei?) au folosit o piesa a celor de la Mar Verde, “Zece”, si apoi au reusit sa faca publicul sa fredoneze…”moare vara, si vine toamna pe pamant” (“Destin cand vine toamna” – Cristian Buica). Ne-au bucurat cu un “Cantec pentru tine”, ne-au facut sa cantam “pentru ca beau, pentru ca vreau, pentru ca stau”, Jonnie ne-a povestit de Persefona (un fel de Ana de la Vama Veche care nu mai e Ana, pentru ca a fost macelarita). Si ca tot e mijlocul ierii, si e frig si urat, ce e mai frumos decat sa te gandesti la “Vara promisa”, sau macar ca “A venit toamna”, fie ea si cu “Broasca testoasa” si cu Nico pe scena.

Nico (pe numele ei de prezentare “domnisoara Nicoleta Palarieeeeeeee”, cu multi de “e” ca sa se intensifice aplauzele), e un nume cunoscut si de-al casei la FolkFrate. Poate cea mai cunoscuta adaptare in formula Nico-Mysha-Jonnie este “Ploaia nebuna”. Si imediat langa “Iubita mea e marea”. Si bineinteles ca aceastea au fost doar de incalzire, intrucat Jonnie a profitat ca e ziua lui si a convins-o pe Nico sa stea mai mult pe scena. Asa ca ne-a bucurat cu “Clar de inima”, a fost pentru cateva minute “Mai frumoasa” in ritmurile Laurei Stoica, a spus un “Nu” hotarat (preluat de la negatia celor de la Mar Verde), ne-a facut sa cantam soptit si cu drag “Tu”, ne-a purtat pe “Campuri aurii”, am vazut si “Gandacul” si am ramas cu retorica intrabarii “Poate tu, poate eu”. (o sa mentionez acum ca nu asta e ordinea exacta a ceea ce a cantat, dar oricum ar fi puse pisele, atmosfera creata e una speciala).

A urmat sectiunea “Prospaturi” (= oameni care nu au mai fost pe scena la FolkFrate. Daca sunt apreciati, mai sunt chemati). Un pic timid la inceput, prospatura de aseara, Claudiu, a fost o aparitie plina de surprize. Am suras sceptic cand a anuntat ca prima piesa cantata va fi “Bed of roses”, a lui Bon Jovi. Pe parcurs, surasul a devenit real, prospatura de aseara avand o voce frumoasa, in ciuda lipsei de exeprienta in fata micofonului si unei prestatii instrumentale de nivel mediu. Si pentru ca ne-a placut, am mai vrut sa-l ascultam. Asa ca ne-a surprins in continuare cu piesele “Dead flowers” si “Used to love her” (Guns n’ Roses). Mysha a urcat alaturi de el pentru un final frumos cu “Wish you were here”.

Ioana Munteanu e o fata cu o voce frumoasa. Din pacate nu stiu toate numele pieselor cantate (majoritatea, de altfel, in compozitie proprie), insa am retinut “Cotidian”, povestea ursului de plus cu care nu vrea sa se joace nimeni si “Micul print”. Iar imediat dupa, a urmat o alta domnisoara cu voce frumoasa, Adina (membra a grupului Focul Vanat). Ea a cantat impreuna cu Mysha piese precum “Rasai”, “Zbucium de iubire” si “Cea mai frumosa zi”.

Si cu tocmai ce batusese orele de miez de noapte, am ales si castigatori pentru carduri: Dumbrava Oana (gold) si Mosorescu Ion (silver). Nu pot decat sa ii spun ca ii asteptam cu drag la concerte.

Si uite asa, cum orele erau inaintate pentru subsemnata, am plecat cantand “Alerg prin zapada” (Costica era pe scena si inviora atmosfera, dupa stare de semi melancolie lasata de fete). Din pacate afara nu era zapada, cid oar frig. Oricum, FolkFrate ramane un loc bun de incalzit sufletul acum, in miez de iarna.

Pentru ForeverFolk,
Oana

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.