Folk la rascruce de drumuri

Seria unor evenimente marca ForeverFolk, in clubul 100 Crossroads, a fost deschisa de primul concert de toamna al Gaskademiei de Folk. Si precum toamna se numara bobocii, cam la fel s-au numarat aseara invitatii si cantecele noi. Aplauzele si spectatorii nu s-au numarat, dar au fost din plin.

Deschiderea serii i-a revenit lui Alex Turcu, junior al Gaskademiei, care ne-a facut o introducere cu piese cunoscute in lumea folkului, precum “Nu-i nimic, asta e” sau “Ploaia care va veni”. Atmosfera fiind astfel destinsa, publicul gasindu-si locurile si fiind pregatit sa vada urmarea, microfonul le-ar revenit celor doi invitati ai serii: Puiu Cretu si Dan Caramihai. O prima piesa de suflet, despre “ trenuri ce trec prin gari ploioase”, urmata de piese fredonate de public, cum ar fi “Dragoste in fan” sau “Balada pentru Daniela” (piesa care, daca nu e recunoscuta dupa titlu, e fredonata dupa versurile refrenului “Eu nu sunt doar un clown cu salariu lunar…”).

Plin de voie buna si deja prestand de cateva ori la microfon impreuna cu cei mai sus- metionati, cu zambetul si verva caracteristica, Marius Matache (Make) a fost cel care ne-a cantat in continuare. Astfel, cu un inceput in forta dat de “Poemul cu cai”, recitalul a continuat cu una din cele mai cunoscute piese ale sale, piesa cu muraturile (pe numele ei original “Colind pentru prieteni”) si cu o piesa pe versurile lui Ovidiu Mihailescu, ”Dali”. Un moment special a fost cel al piesei “Ultima ninsoare”, o piesa calda si oarecum intr-o nota de melancolie, piesa care a facut liniste in public. Finalul a fost dat de piesa “Carciuma” si de piesa ce va da o parte din numele viitorului album, “Piata”.

Alina Manole a fost cea care a continuat seara, cu un zambet cald si piese ce au fost fredonate de mare parte din public. Alina ne-a prezentat un “Duel cu un greiere”, explicandu-ne apoi despre cum viata e plina de “Detalii”, despre “Casatoria in stil italian” si despre “Prietenul invizibil” ce s-a indragostit. Totul a fost condimentat cu declaratia “Te iubesc atat de…”, iar recitalul s-a incheiat cu gandul indreptat spre “Luna patrata”.

Dan Caramihai a revenit pe scena pentru cateva piese. Continuand linia linistita lasata de Alina, piesa de inceput a fost “ Vara”, iar inviorarea atmosferei a fost produsa prin doua cantece in limba aromana. Lui Dan Caramihai i s-a alaturat si Ovidiu Mihailescu, pentru interpretarea unei piese cunoscute, dar mereu speciala si frumoasa, “Intelegere”. Si pentru ca Ovidiu Mihailescu era singurul “gaskademician” care inca nu ne incantase, a ramas pe scena. Inceputul recitalului a fost dat de trei piese mai noi, “Imperfect”, o piesa despre toamna, pentru prima oara in fata publicului, si “Oamenii se tem”. Am mai putut asculta piesa “Dali”, cu o interpretare diferita de cea a lui Make, si o piesa noua, impreuna cu Alina Manole. Ovidiu a inceput apoi seria pieselor devenite deja “clasice” cum ar fi “Lily” piesa la care a avut support atat din partea colegilor de scena cat si din partea publicului. A continuat sa ne cante si sa ne incante cu piese precum ”Cowboy-ul Nelu”(varianta necenzurata), “Chinezoaica” piesa la care domnul Dan Caramihai a facut prezentarile in “Chineza”.

Seara s-a terminat cu piesa cu care ne-au obisnuit deja “Cantecul Bufonului”, piesa care a fost cantata asa cum trebuie adica intr-un glas atat de artistii prezenti cat si de public.

Cam asta a fost prima seara de folk la rascruce de drumuri bucurestene. In ideea ca am reusit macar putin sa va facem curiosi pe cei ce nu ati ajuns, va asteptam cu drag in Crossroads in fiecare seara de marti incepand cu orele 20:30 la o seara de folk intre prieteni.

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.