Valeriu Sterian – Remember sau aniversare

Ca in fiecare an, in apropierea datei de 21 septembrie, o mana de folkisti care l-au cunoscut sau doar admirat pe Valeriu Sterian se strang pentru a sarbatori ziua de nastere a celui care a fost supranumit „Bob Dylan-ul Romaniei”.

Pe 22 septembrie 2008, aniversarea a avut loc in Club Big Mamou din Bucuresti, fapt datorat si desfiintarii locului in care Vali Sterian avea un loc privilegiat tocmai pentru ca a fost unul din cei care au cladit imaginea de „casa muzicii folk” a Casei Eliad.

S-au cantat piese ale lui Vali si nu numai, s-au ascultat multe piese compuse de el, au fost povestite intamplari cu si despre cel ce a marcat decisiv muzica folk din Romania.

Amfitrionul serii a fost Eugen Avram, el lansand si invitatia tuturor celor de fata de a urca pe scena sa cante. Si ca sa inlature emotiile inerente momentului, a si cantat „Cantec de oameni”, o piesa vizionara, o piesa pentru ca sa „intelegem istoria de maine”. Trebuie spus ca, de mai multi ani, Eugen Avram este cel care organizeaza serile de comemorare a lui Valeriu Sterian.

Urmatorul pe scena a urcat colegul nostru Marius Matache. Prima piesa a fost „Antirazboinica”, la care a beneficiat de acompaniamentul flautului de aur al lui Sorin Minghiat si care a sunat neasteptat de bine (prima oara cand Make a cantat-o pe o scena si prima oara cand a cantat in duet cu Jimmy Minghiat). Apoi, Make ne-a amintit ca pentru Vali Sterian cantecul cu mesaj social-politic a fost o etapa importanta a carierei sale, interpretand „Vom fi iarasi ce-am fost” (extrem de potrivita acum in prag de alegeri) si „Reportaj”.

De la Rm. Valcea ne-a vizitat dl. Dragos Constantinescu, mai cunoscut sub numele trupei pe care o conduce „Profu de Mate”, un om care a fost coleg de liceu cu Vali, care a urcat pe scena pentru a canta „a kapella” refrenul cantecului „Nopti”si cateva piese personale.

Surpriza serii a fost Stefan Gheraksiev, folkist bulgar si bun prieten al folkului romanesc, care a batut drumul de la Plovdiv la Bucuresti pentru a participa la aniversarea lui Valeriu Sterian. De altfel, Stefan este un mare admirator al acestuia, Ovidiu Mihailescu deconspirand un dialog cu Stefan ce vine in sprijinul acestei afirmatii: „Noi, bulgarii, nu avem un Bob Dylan al nostru, cum a fost Sterian pentru voi, asa ca daca voi nu il pretuiti cum trebuie, o sa venim sa il mutam la noi in Bulgaria, sa il cinstim noi cum se cuvine”. Stefan a cantat „Lotca” si „Scoica de vise”, acompaniat de glasurile celor ce deja stiu piesa fie din Tabara de la Calafat, fie de pe YouTube (pentru cateva zile, „Scoica de vise” a fost „Clipul zilei” la Forever Folk – sectiunea Multimedia).

Cristi Luca, un fost membru al companiei de sunet, a fost eroul serii. Desi venit in carje si „beneficiind” de o tija metalica in picior, a dorit foarte mult sa urce pe scena si sa cante „Dormi in pace”.

Alina Manole, desi venita „la ascultat”, nu a putut scapa de rugamintile lui Sorin Minghiat si ne-a cantat si ea cateva cantece deja clasice pentru ea (Luna patrata de exemplu).

Ovidiu Mihailescu s-a incalzit cu deja traditionalul „Fericit-nefericit”, apoi ne-a adus aminte ca se apropie iarna, cantand „Anotimpurile” lui Vali, dar si o alta piesa de mare sensibilitate apartinandu-i tot lui Ovidiu „Cipilica”.

Cristi Paturca, unul din ucenicii lui Vali si care a purtat ani de-a randul porecla de „al doilea Sterian” a cantat unul din cele mai cunoscute cantece ale lui Valeriu Sterian – Amintire cu haiduci, acompaniat in cor de toti cei prezenti. Apoi, am retrait „Vremuri” de demult cu un „tramvai cu etaj si tras de cai”, pentru a incheia cu piesa revolutiei din 1989, „Nopti”.

Make s-a mai urcat o data pe scena, pentru a incalzi atmosfera cu „Iluzia unei insule”, dar si cu un alt cantec protestatar, „Un om ca oricare”.

Au mai cintat apoi Jul Baldovin „Frumoasa-i” si „Gara de Nord”, din nou Stefan Gheraksiev, care a mai cintat o melodie in limba bulgara si seara nu s-a sfarsit… La ora cand echipa Foreverfolk a parasit clubul, inca se mai cinta si in ceata datorata fumului de tigare ne-au urmarit versurile unor cintece ale lui Vali…”Diseara-i plecarea in insula mea, trasura de nuc te asteapta la scara, ia-ti haine mai groase si nu intarzia…” „anotimpuri tot mai reci trec peste tine”…. Speram ca de acum, in fiecare an, Vali sa adune cat mai multe voci, cat mai multi prieteni, cat mai multe adevaruri rostite cu curaj in numele lui…

Post Author: Marius Matache

2 thoughts on “Valeriu Sterian – Remember sau aniversare

    […] Remember Vali Sterian. Un eveniment de suflet, despre care am auzit numai lucruri frumoase anul trecut. Anul acesta, ne vedem pe 21 septembrie, in Big […]

    Remember Vali Sterian : ForeverFolk

    (26 September 2009 - 12:15)

    […] zilei de nasterere a lui Vali va avea loc fara ca el sa fie de fata. Ca si in ceilalti ani (click aici pentru a citi despre aniversarea din 2008), folkistii romani se aduna pentru a canta, asculta si […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.