Nicu Alifantis in Vama Veche

Vama Veche tinde sa devina ultimul bastion al luptei impotriva subculturii. Iar terasa Papa la Soni unul din turnurile din care se “trage” cu muzica buna in cei ce cauta un strop de arta la malul marii. Aceasta in conditiile in care singurul loc unde se mai canta folk, rock, blues in Costinesti este terasa White Horse. Da, acel Costinesti care in urma cu 20 de ani inca vibra la concertele trupelor mari ale acelor timpuri – Iris, Compact, Semnal M, Roata si multi altii, acum este acoperit de mai noile tendinte muzicale.

Ei bine, Papa la Soni a gazduit in saptamana 21-25 iunie cea de a 3-a editie a festivalului “Folk’N’Vama”, un eveniment organizat in memoria celui care a fost Nicu Vladimir. Pe scena festivalului au urcat in fiecare din seri Eugen Avram, Emeric Imre, Mircea Baniciu, Marius Batu si Vlady Cnejevici. Sarcina de a inchide festivalul i-a revenit lui Nicu Alifantis, despre al carui recital vom povesti in cele ce urmeaza.

Pana sa il vad in Vama Veche, trebuie sa recunosc ca imaginea pe care eu o aveam in ceea ce il priveste pe Nicu Alifantis era aceea a unui artist sobru, elegant, liric, poetic, “aproape simfonic” (stiu ca termenul e folosit ciudat, dar nu stiu cum altfel sa il descriu, si-apoi sa nu uitam de SymphoNicu).

Ei bine, sambata Nicu Alifantis a imbinat lirismul unor piese ca Ploaie in luna lui Marte, Inscriptie pe un inel sau Aproape liniste cu Crocodilu’ si alte cateva (aici voi inventa din nou un termen) “jucarioare muzical-instrumentale”, ce combina armonii de tango sau vals, cu pseudo-falsete care sa accentueze ironizarile fine ale unor iubiri bulevardiere, cu schimbari de tonuri (grav, suav, vesel etc.) si game (minore si majore).

Ei, bine, da, Nicu Alifantis a cantat, s-a jucat, a glumit, a ras, a schimbat chitari, ne-a bucurat, ne-a facut melancolici. M-am bucurat tare mult sa ascult Cantic di sirminita, un cantec de leagan in limba aromana, o piesa care mie imi aduce o liniste interioara cum putine lucruri reusesc sa o faca.

Au fost si piese pe care cu siguranta le stiti in alte versiuni apartinand altor folkisti romani Focul vanat (Ducu Bertzi) sau Priveliste fara bufon (Valeriu Sterian), dar de aceasta data reprezentate in stilul Nicu Alifantis.

Parafrazand un titlu chiar de pe Forever Folk, se canta folk si la mare vara asta. Iar in week-end urmeaza Folk You. Sa aveti o vara frumoasa!

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.