Dincolo de orice Vama…Folk You (I)

Muzica folk a adunat la mal de Mare Neagra, pe parcursul a trei zile, 21 de artisti consacrati, 18 debutanti si un public numeros. Toate acestea cu ocazia celei de-a cincea editie a FolkYou, de anul acesta avand numele Festivalul de Folk “Florian Pittis”.

ZIUA 1 – 30 IULIE

Inceput cu o mica intarziere, si cu o plaja pe care oamenii deja se stransesera, festivalul a fost deschis de Ana Maria Bordean, fiind urmata de un artist ce a revenit in atentia publicului, plin de poezie, in ultimii doi ani – Nicu Zota. Am mers pana “Acasa” cu Jul Baldovin, iar Eugen Avram ne-a facut sa fim “indiferenti la ce spune lumea”. Un prim fior de liniste si reverenta a fost cel in care luminile scenei s-au stins si am ascultat cum domnul Pittis ne spune “Sunt tanar, doamna”.

Si cum festival de folk fara un imn al sau nu se poate, trecerea spre recitalurile mai mari a fost facuta de spiridusul Dinu Olarasu, secondat in prima seara de catre Jul Baldovin. Refrenul “Dincolo de orice Vama…” a umplut plaja pentru al patrulea an, si a marcat si deschiderea oficiala a ceea ce deja incepuse sa se contureze: trei zile de muzica, prieteni si “putin infinit”.

Adrian Sarmasan ne-a adus si el o piesa cu dedicatie pentru locul in care ne aflam, “Vama Veche”, cateva coveruri si o serie de piese compozitie proprie. Ne-am apoi dat “Doctoratul in tristete” cu Andrei Paunescu si colegii sai de trupa.

Trebuie sa il contrazic pe domnul Alexandru Andries ce ne spuse ca “E asa de bine ca sigur e rau”. Alexandru Andries ne-a facut bine, prin simplitatatea sa de o complexitate ametitoare si ne-a impartasit buna veste ca pentru toamna pregateste un nou disc. Din punctul meu de vedere, recitalul sau a fost printre cele mai bune momente ce s-au oferit ascultatorilor stransi acolo. Am avut premiera unor piese noi, dar si deja cunoscute “Dimineata devereme”, “Am pneumonie” sau “E razboi, Ioane”

Stefan Hrusca este cunoscut (chiar si in afara ascultatorilor de folk) pentru colindele sale, piese cu care, de altfel, si-a facut intrarea in scena la Cenaclul Flacara. Prin urmare, am avut parte de colinde pe malul marii, dar si de “Ruga pentru parinti”.

In cu totul alta linie a folkului, urmatoarele doua recitaluri au prins publicul intr-un joc de nuante si poezie altfel spuse. Ada Milea si Tapinarii au adus cu ei o varianta alternativa de folk, ceea ce nu inseamna ca publicul nu a fost langa ei sau nu stiau versurile. Am revenit in zona clasica impreuna cu Poesis, constienti fiind ca indiferent de timp sau gradul de maturizare, ochii trebuie sa ne ramana de copil.

Prima seara de FolkYou (sau mai degraba dimineata) i-a adus pe scena pe Nicu Alifantis si trupa Zan (Razvan Mirica, Relu Pitulescu, Sorin Voinea, Virgiliu Popescu). Plini de energie, si trasmitand publicului bucuria de a canta, am fredonat impreuna cu ei despre “Ploaie in luna lui martie” sau “Balada blondelor iubiri”.

Va urma…

Lista artisti ziua 1 – Ana Maria Bordean, Nicu Zota, Adi Lupu, Jul Baldovin, Eugen Avram, Dinu Olarasu, Adrian Sarmasan, Andrei Paunescu, Alexandru Andries, Stefan Hrusca, Ada Milea, Tapinarii, Poesis, Nicu Alifantis& Zan

[nggallery id=34]

Post Author: Oana

1 thought on “Dincolo de orice Vama…Folk You (I)

    Delia

    (7 August 2009 - 11:13)

    Cred ca cea mai frumoasa surpriza a serii a fost aparitia lui Hrusca si al sau “Tu, Ardeal”, ce a provocat o reactie superba in public. Ma bucur mult ca oamenii il iubesc si nu-l “tradeaza”. A mai fost un moment fain in seara a doua, cand Seicaru a cantat o piesa pe care n-o mai auzisem de mult: “Ploaia care ve veni”. In orice caz, faptul ca aceasta editie au dedicat-o Motului este dincolo de cuvinte, nu doar “dincolo de orice vama”. Mi-am adus aminte aici ca, totusi, nu suntem doar o natie de manelisti inculti, ci mai exista si ofensiva… Folk you, people!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.