Festivalul International de Teatru de la Sibiu – Editia a XVII-a „Intrebari”

Festivalul International de Teatru de la Sibiu (FITS) este cel mai important festival anual de teatru si de artele spectacolului din Romania si  al treilea ca amploare si importanta din lume, dupa Edinburgh si Avignon – prin numarul de spectatori (zilnic 60000), de evenimente (350), de locatii (66) si de tari participante (70).

FITS ofera cu fiecare editie spatiul propice inventiei, experimentului, dialogului, actiunilor culturale, in care identitatea culturala nationala este sustinuta, protejata si promovata in contextul cultural actual. Astfel, spectacolele de strada, cele de dans (flamenco, dans contemporan), spectacolele de  lumini, de muzica (anul acesta o atentie deosebita se acorda Fado-ului),  pantomima, conferintele, expozitiile de fotografie, pictura si atelierele care au loc atat in spatii conventionale cat mai ales in spatii neconventionale, decoreaza intr-un mod unic cetati, biserici, piete, hale dezafectate si nu in ultimul rand cafenelele si localurile din Sibiu si din imprejurimile acestuia, si confera o vizibilitate deosebita in randul tuturor categoriilor de public.

Dintre cele mai importante companii invitate la cea de-a XVII-a editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu, care se va desfasura in perioada 28 mai – 6 iunie 2010 mentionam: spectacole de strada ale companiilor Cie Transe Express (Franta), La Balfuda (Spania), XTREME (Romania), Carros de Foc (Spania), La Salamandre (Spania), Los Giorgers (Spania) si Sectiunea Patrimoniu in  care vor avea loc spectacolele marilor regizori: Silviu Purcarete, Mihai Maniutiu, Andriy Zholdak.

Printre invitatii de marca ai editiei din 2010 ii mentionam: regizorul Eugenio Barba, cu spectacole puse in scena la Odin Teatret, Yamanote Jijosha (Japonia), Teatrul „Katona Joszef” din Budapesta, Basement Theatre (Georgia), Deutsches Theater Berlin (Germania), Gesher Theater (Israel), Schauspielhauses Zürich Production Anf Teatro Garibaldi Di Palermo/Bart Production S.À.R.L. (Elvetia – Italia), Landestheater Marburg (Germania), Theater Oberhausen (Germania), Teatri Uniti Napoli (Italia).

Festivalul International de Teatru de la Sibiu este organizat de Teatrul National Radu Stanca, cu sprijinul Primariei Municipiului Sibiu, Consiliului Local Sibiu, Ministerului Culturii Cultelor si Patrimoniului National, Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, UNITER – Uniunea Teatrala din Romania, Consiliului Judetean Sibiu si este produs de Fundatia “Democratie prin Cultura”. Acest eveniment se afla sub patronajul Presedintelui Romaniei si a Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti.

Post Author: Raluca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.