Gala Laureatilor de la Festivalul-Concurs de Muzica Folk “La Suceava, In Cetate” a inceput cu decernarea premiilor pentru cei mai merituosi dintre concurenti (detalii aici), care apoi au trebuit sa dovedeasca publicului de ce au castigat. Daca anul trecut au fost revelatia concursului, Pastel din Brasov acum au fost o certitudine. Adrian Bezna si Ionut Mangu nu au facut decat sa isi confirme clasa, putand . Sucevenii de la MOX sunt probabil unii din cei mai buni muzicieni din noua generatie. Descantec au onorat premiul special oferit de juriu anul trecut, castigand Marele Premiu intr-unul din cele mai tari concursuri din ultima vreme. Iar premiile speciale pentru creatii pe versurile unor poeti bucovineni si faptul ca toate premiile au primit numele unor oameni de cultura bucovineni nu fac decat sa legitimeze inca o data necesitatea continuitatii festivalului si pe viitor.
Iar Gala a fost la fel de bogata in recitaluri ca si celelalte seri ale festivalului. Ioan Onisor a cantat alaturi de colegii sai din grupul Autograf – Neli Biris si proaspatul laureat Ionut Mangu, dar si alaturi de muzicuta lui Ovidiu Scridon, pentru ca apoi rolurile sa se schimbe, recitalul lui Ovidiu Scridon fiind condimentat de solisticile lui Ioan Onisor.
Nu, n-a fost ultima interventie in acea seara a lui Ioan Onisor, recitalul Magdei Puskas fiind bazat, din punct de vedere instrumental pe chitara lui Onisor. Si dupa ce Magda Puskas a incantat publicul cu cateva melodii de baza ale folkului romanesc (La o cana cu vin, Doi atlanti, Taina), a fost randul lui Daniel Iancu sa ridice publicul de pe scaune cu piesele lui pline de umor, adeseori intrerupte de hohotele celor din sala (Piga MIGu’n batatura, Mi-a batut dealu’ la poarta, Vine valu’, imi ia calu’, Ofiterul Radu).
Ovidiu Mihailescu s-a simtit inspirat de concertul din Cetatea de Scaun din anul precedent, astfel ca anul acesta a venit cu o piesa intitulata chiar La Suceava, In Cetate. Plus nelipsitele Cipilica, Cowboyul Nelu, Lily, fara de care nu ar fi recitalul sau. Si ca si in cazul lui Daniel Iancu, Za Corridors a facut translatia usoara catre reprezentatia lui Marius Matache. Care a cuprins Toamna, Balada pentru Daniela a lui Teddy Tudoroiu pentru un iz de Gashkademie de folk si, evident, Colind pentru prieteni si o joaca cu sala pe aceasta melodie.
Iar Tapinarilor – cu Si zeii, Suturi, Poeti monotoni sau Ceasornicul lui Nicu Dracinschi – le-a revenit rolul de a incheia un festival-concurs evident in crestere fata de editiile precedente, ca numar, dar mai ales din punctul de vedere al calitatii concurentilor.
Iar acest articol incheie seria de articole si galerii foto consacrate celor 2 festivaluri desfasurate simultan la sfarsitul lui iunie la Suceava si Siret.
[nggallery id=92]