Roma in 2 zile

Daca iti doresti o plecare pentru un weekend prelungit intr-un loc bun de vizitat, dar totusi nu foarte strain, si care in plus sa fie accesibil din punct de vedere financiar, Roma se doveste a fi o optiune de luat in calcul. Asa s-a dovedit a fi cel putin pentru mine, cand in urma cu vreo doua luni, cautand un loc dragut de vizitat, am gasit bilete de avion la niste preturi mai mult decat rezonabile. Iar avantajul e ca, daca te hotarasti sa pleci din timp, intotdeauna vei gasi asemenea oferte.

Primul lucru care m-a izbit (vizual vorbind) in Roma a fost mizeria de pe jos. Explicata probabil prin faptul ca nu am stat intr-o zona centrala (ci undeva langa Termini, care mai mare gara/statie de metrou din oras), dar si prin lipsa acuta a cosurilor de gunoi (de altfel, lipsa resimtita pe tot cuprinsul Romei). Mai apoi, te lovesc zecile de terase micute care impanzesc zona si orasul. Tratorria, pizzeria, gelateria….printre care se intercaleaza cate o shaormerie sau un mic chiosc de unde poti achizitona mancare la pachet. Chelenerii (majoritatea cel putin) sunt draguti, stiu ca isi vanda bine marfa, majoritatea restaurantelor au vin de casa, in sticle de 0.5 litri, iar mancarea este buna. Chiar foarte buna. Iar daca sunteti prima data in Roma, musai sa va desfatati cu inghetata. Ca nu degeaba e gelaterie langa gelaterie.

Cum probabil nu veti merge la Roma numai pentru a incerca mancarea (cu toate ca eu m-as risca sa fac asta intr-un weekend), ci si pentru a vizita cate ceva, va propun sa incepeti dis-de-dimineata, pentru ca aveti de mers si vazut.

Un punct bun de inceput este Biserica Santa Maria Maggiore (aflata foarte aproape de Termini), una dintre cele patru biserici patriarhale ale Romei. Construita undeva in secolul V, biserica este singura basilica romana care isi pastreaza partea centrala in varianta originala, restul constructiei fiind adaosuri facute in special in perioada secolelor XIII-XVII. Dupa ce terminati vizita, puteti savura un cappuccino la una din terasele micute aflate in Piazza Maria Maggiore, in timp ce marcati pe o harta continuarea traselui.

O idee buna este sa mergeti din acest punct spre Colloseum, intrucat drumul nu va ia mai mult de 20 de minute, timp in care sigur veti admira stradutele pitoresti, casele cu obloane si arhitectura. Pe masura ce va apropiati, veti observa ca si mizeria de pe jos incepe sa dispara, semn ca sunteti aproape ce centru. Intrucat noi am plecat de la propunerea de a vedea cat mai mult in cele doua zile, am hotarat sa evitam coada de bilete intr-un mod cat de poate de simplu: peste tot exista ghizi turistici care pentru o suma acceptabila va ofera turul Collosemului, dar si turul Forumului Roman si al Dealului Palatin. Avantajul este dublu: pe de o parte, scapi de statul la coada, iar pe de alta parte, exista cineva care chiar iti prezinta intr-un mod plin de viata povestea ruinelor pe care le vezi. Si, credeti-ma, e impresionant ca dintr-un deal, pe care acum se afla mai mult pietre, si cateva ziduri si coloane intacte, sa ti se desfasoare un castel imens, temple, basilici si istorii de alcov. Pentru partea acesta a plimbarii alocati-va 3-4 ore. Si va asigur ca nu va veti plictisi.

Restul zilei o puteti petrece in plimbari, mergand din piazzeta in piazzeta, admirand statui si fantani si, in mod din ce in ce mai evident, biserici. De ce spun asta? Pentru ca, in proportie de 90%, cele mai impunatoare cladiri sunt bisericile Romei. De o valoare arhitectonica impresionanta, construite in perioada Renasterii, dar cu materiale luate din vechiul for roman, pictate in fel si chip, acestea va vor atrage atentia chiar si atunci cand nu sunt marcate pe harta. Pentru simplul motiv ca veti trece pe langa ele si veti zice “dar oare aici cum e”. Un traseu bun de urmat pentru prima dupa-amiaza este: Piazza Venezia, Columna lui Traian, Fontana di Trevi, Piazza Spagna si, daca mai aveti stare, Piazza del Popolo (faimoasa pentru cele doua biserici construite in oglinda). In plus, daca aveti chef si stare de cumparaturi, in toata aceasta zona va puteti satisface poftele, dupa placerea si puterea cardului pe care il aveti, bineinteles.

Si pentru ca deja ati ajuns la 10 ore de plimbare, e cazul sa va asezati la o masa dintr-un restaurant oarecare (nu de alta, dar oricum sunt unul langa altul), recomandabil intr-una din zonele pietonale aflate intre aceste piazzete si sa degustati orice va face cu ochiul.

Pentru a doua zi programul incepe dis-de-dimineata, cu intalnirea cu ghidul pentru turul Vaticanului (daca ati mers cu o zi inainte in turul Colloseum-ului, sigur v-ati gasit un ghid si pentru Vatican). Despre Vatican nu stiu ce sa spun: e o colectie de arta, istorie, dorinta de epatare a diversilor suverani pontifi, o poveste dintr-un cap in altul. Cu statui grecesti, relicve romane, picturi renascentiste, mozaicuri pretioase. O poveste care culmineaza, bineinteles, cu faimoasa Capela Sixtina si frescele lui Michelangello. Totul este impresionant si facut parca anume sa iti ia ochii. Iata de ce, dupa 3 ore de plimbare, te regasesti destul de obosit si cu multe date inmagazinate. Odata asezate insa, vei aprecia momentul si vizita. Dinspre Vatican, ocolind zidul, ajungi la probabil cea mai faimoasa biserica din lume : Basilica San Pietro. Impresionand inca de la primire, cu piata circulara incojurata de coloane imense de marmura, basilica te impresionaza prin maretia ei. Si ai putea crede ca, dupa cate dovezi de constructii mari ai vazut cu o zi in urma, nu te mai atinge nimic. Din pacate, si aici cozile sunt considerabile, iar dupa aglomeratia Vaticanului nu am mai avut rabdare sa stau aici. Asa ca, cel mai bine ar fi fie sa o vizitati cu o zi inainte, fie sa va inarmati cu rabdare.

Si cum a trecut jumatate de zi si mai bine, pentru restul zilei se recomanda : Castelul San Angelo, Panteonul (pe care va recomand sa il prindeti in timpul zilei, pentru a fi cu adevarat impresionant), Piazza Navona.

Ce poti spune dupa doua zile de Roma: ca poate ai febra musculara, ca e un haos constant si o nebunie a turistilor de colo-colo, dar, dincolo de toate, ca ramai fascinat de tot orasul asta plin de istorie, biserici si povesti.

Pentru ForeverFolk,
Oana

Post Author: Marius Matache

1 thought on “Roma in 2 zile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.