Festivalul Castanilor 2011, Ploiesti, 7-8 octombrie

Casa de Cultură Ion Luca Caragiale din Ploieşti organizează în perioada 7-8 octombrie 2011 cea de a 12-a ediţie a Festivalului Concurs de Interpretare a Muzicii Folk “Festivalul Castanilor – In Memoriam Gabi Dobre”.

Despre festival

Festivalul Concurs ce poartă numele iniţiatorului lui, regretatul jurnalist Gabi Dobre,  este conceput ca o manifestare  cultural-artistică de mare amploare, care se adresează grupurilor şi interpreţilor individuali de muzică folk. Festivalul urmăreşte în principal următoarele scopuri:

 • readucerea  în actualitate a acestui gen muzical;
 • depistarea şi încurajarea talentelor interpretativ-creative şi îmbogăţirea cu noi valori a repertoriului de gen;
 • intensificarea stimulării, promovării şi afirmării unor modalităţi moderne de expresie;

Festivalul va avea loc la sediul Teatrului Toma Caragiu şi încorporează în structura sa atât o componentă competitivă, cât şi una teoretică şi spectaculară. Zilele de festival vor fi organizate astfel:

 • Concurs –  vineri, 7 octombrie 2011;
 • Gala Laureaţilor – sâmbătă, 8 octombrie 2011.

În ambele seri vor avea loc recitaluri susţinute de nume consacrate ale muzicii folk. În cadrul recitalului din seara Galei Laureaţilor va fi prezent şi câştigătorul Marelui Premiu la ediţia anterioară.

Condiţii de participare

Festivalul-concurs se adresează tuturor iubitorilor de muzică folk cu calităţi componistice şi interpretative, cu vârsta minimă de 15 ani. Participarea în concurs poate să fie individuală sau în grup. În vederea participării, cei interesaţi vor trimite, până la data de 22 septembrie 2011, pe adresa Casei de Cultură “I.L. Caragiale” a Municipiului Ploieşti, str. Democraţiei, nr.60-62, etaj 3, sau adresa de e-mail proiecteculturale@casadecultura.ro  următoarele:

 1. Fişa de înscriere completată conform modelului anexat;
 2. Repertoriul ales, compus din cel puţin doua piese, compoziţii proprii  cu textele anexate, precizându-se titlul, autorul (text şi muzică) şi durata fiecărui cântec;
 3. Caseta, CD (înregistrarea mp3) cuprinzând piesele propuse pentru concurs.

Informaţii suplimentare pot fi furnizate prin telefon, la numerele: 0244/578148, 0244/578149 sau 0730/097669, persoana de contact fiind doamna Luminiţa Avram, coordonatorul proiectului.

            În vederea asigurării unei participări care să prezinte un grad ridicat de exigenţă şi competitivitate se va organiza o preselecţie. Pe baza materialului audio-video primit, un juriu local va preselecta concurenţii, iar pentru cei din judeţul Prahova sau cei care doresc să se prezinte personal la preselecţie trierea respectivă putându-se face şi direct, în ziua de 24  septembrie 2011, ora 10.00 la sediul Casei de Cultură “I.L. Caragiale”. Concurenţilor admişi li se va comunica telefonic rezultatul preselecţiei, până la data de 26 septembrie 2011, fiind de aceea obligatoriu ca la fiecare înscriere să se menţioneze un număr uşor apelabil sau o adresa de e-mail. Contestaţiile privind rezultatele preselecţiei se pot face în termen de 48 de ore de la data anunţării rezultatelor. Pentru contestaţii se va percepe o taxă de 100 lei.

Concurenţii admişi să participe la concurs vor achita în momentul prezentării la Ploieşti suma de 30 lei reprezentând taxa de participare la Festivalul Concurs “Festivalul Castanilor – In memoriam Gabi Dobre”. Prezenţa concurenţilor confirmaţi se va face în ziua de  7 octombrie 2011 cel târziu ora 10.00, la Casa de Cultură “I.L. Caragiale”a Municipiului Ploieşti. Tuturor concurenţilor li se vor asigura condiţii de masă pentru zilele de 7 şi 8 octombrie 2011 şi cazare, pentru două nopţi. Cheltuielile de transport nu vor fi suportate de către organizatori.

Juriul şi premiile festivalului

În scopul diferenţierii cu obiectivitate a talentelor, un juriu, alcătuit din reputaţi specialişti, va lua în consideraţie, ca element de bază, interpretarea pieselor admise în concurs, punând accentul pe noutatea stilistică a exprimării ca şi pe latura de originalitate creativă, atât muzicală cât şi poetică, aspect ce va putea fi reţinut ca un avantaj suplimentar. Deciziile juriului sunt inatacabile.

Pe baza selecţiei, vor fi atribuite următoarele premii:

 • Premiul I, TROFEUL FESTIVALULUI …………..în valoare de  2000 lei;
 • Premiul de interpretare – grup……………………în valoare de  1600 lei;
 • Premiul de interpretare – solist…………………..în valoare de  800 lei;
 • Premiul de măiestrie instrumentală……………..în valoare de  800 lei;
 • Premiul de creaţie (muzică şi text)……………….în valoare de 800 lei;
 • Premiul de popularitate……………………………..în valoare de 800 lei.

Toate premiile sunt impozabile, cu excepţia celor care eventual vor fi atribuite elevilor sau studenţilor (în acest caz este necesară o adeverinţă care să ateste acest lucru). În funcţie de situaţia concretă, juriul va putea să redistribuie premiile, în cadrul sumelor totale alocate. La solicitarea unor sponsori de a oferii premii, organizatorii îşi rezervă dreptul de a comunica modificări în numărul şi valoarea acestora.

Premiile vor fi înmânate de către preşedintele juriului, sponsori, oficialităţi în prezenţa organizatorilor, în cadrul unei festivităţi, care va fi urmată de o Gală a Laureaţilor şi, separat, de recitaluri extraordinare, susţinute de invitaţi speciali. Neprezentarea în concert a câştigătorilor atrage după sine anularea premiului şi acordarea lui următorului clasat. Concurenţii care nu se regăsesc printre premianţi vor primi diplome de participare.

Post Author: Marius Matache

3 thoughts on “Festivalul Castanilor 2011, Ploiesti, 7-8 octombrie

  […] Fişa de înscriere detalii despre aceasta aici.; […]

  daniel

  (6 October 2011 - 15:36)

  Mult succes tuturor!Prezenta domnului Mihai Cosmin Popescu va fi garantia unei jurizari corecte iar recitalurile marilor nume ale folk-lui vor aduce in suflete ecouri pline de poezie.In prag de toamna,un dar rodnic si bogat din partea organizatorilor prahoveni.Va multumim!

  Ionut Mangu

  (8 October 2011 - 06:48)

  frumoasa ambianta organizatorica, invitati de calitate;s-aveti parte de aprecieri corecte ; BAfta MULTA !!!!!!!!!!!!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.