Povesti-Festivalul International de Teatru de la Alba Iulia

Alba Iulia este un oras cu un potential cultural imens, iar continuitatea unor evenimente in spatiul acestuia nu poate decat sa ne bucure. Astfel, intre 5 si 9 octombrie, sunteti asteptati sa ascultati Povesti –la cea de-a VI-a editie a Festivalului International de Teatru de la Alba Iulia.

Festivalul pe care vi-l aducem in vizor este unul putin aparte, intrucat el nu se adreseaza numai adultilor ce simt nevoia de evadarea de cotidian, ci si copiilor, remarcandu-se astfel ca un formator educational. Povestile festivalului sunt multiple si cuprind atat prezente din teatrul national clasic, cat si teatru experimental, alteliere pentru cei mari si pentru cei mici, conferinte sau lansari.

Intr-un demers care déjà a prins un contur puternic, Festivalul de Tetru de la Alba Iulia reuseste sa foloseasca arta ca mijloc de comunicare pentru a creea o punte intre povestea clasica a copilariei si cea uneori post-moderna a realitatii zilnice, avand o zona de public cu varste atat de diverse. Pe de alta parte, acesta cred ca se dovedeste a fii un standard al unicitatii festivalului (la lansarea sa era singurul care isi propusese in mod express a ajunga atat la cei mici, cat si la cei ce le sunt parinti, bunici, tutori sau mentori).

Iata cateva momentele care sa asteapta pe parcursul festivalului

Spectacole pentru copii: festivalul se va deschide in fata Teatrului pe Papusi “Prichindel”, cu un spectacol de animatie pe picioroange adus de Asociatia Become. Printre spectacolele prezente sunt: Aventurile lui Pinocchio (Teatrul Ariel – Tg. Mures), Croitorasul cel Viteaz (Teatrul GONG – Sibiu), Robinson (Cie Une Poignée d’Images-Franta), Motanul Incaltat (Teatrul Gulliver – Galati). Un spectacol care mi-a atras atentia este cel prezentat de Compania RIROLARMES Belgia (« ARTISTO !» par Elastic), ce se va juca pe 6 octombrie, si care este un spectacol non-verbal atat pentru cei mici, cat si pentru adulti.

Spectacole  pentru tineri si adulti – aduse de companii precum Teatrul Nottara (Vacanta in Guadelupa), Teatrul de animatie Tandarica (Play Shakespeare), Teatrul Bulandra (Arta), Tetrul ACT (XXL, Absolut!), Compania Motionhouse din Marea Britanie (Scattered) sau Teatrul Evreiesc de stat – aflat la prima sa prezenta in cadrul festivalului.

Ateliere zilnice de creatie teatrala (intre 3 si 8 octombrie): Scenografie (coordonator: scenograf Alina Herescu), Scriere dramatica (coordonator: dramaturg Alina Nelega), Regie si Actorie (coordonator: regizor Oana Leahu) si Sculptura (coordonator: artist plastic Hani Sasu)

Alte evenimente: concerte, expozitii de pictura, stand-up comedy, recital de chitara flamenco, conferinte, lansari de carte

Programul complet al festivalului il gasiti aici.

La festival, pretul biletelor arata astfel: 10 lei pentru adulti, 5 lei pentru copii, de asemenea se vor pune in vanzare abonamente (care acopera toate spectacolele in afara de cele doua ale Teatrului ACT din Bucuresti). Incepand de marti, 20 septembrie, biletele pentru spectacolele festivalului sunt la dispozitia doritorilor in locatiile unde se vor juca spectacolele.

Editia a VI-a a Festivalului International de Teatru “Povesti” de la Alba Iulia este un eveniment organizat de Consiliul Judetean Alba si Teatrul de Papusi “Prichindel”, cu sprijinul Primariei Alba Iulia, in parteneriat cu Universitatea de Arte din Tg. Mures. Iulian Brok

Post Author: Oana

4 thoughts on “Povesti-Festivalul International de Teatru de la Alba Iulia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.