Festivalul Național de Teatru – București, 28 octombrie – 6 noiembrie 2011

Ca in fiecare toamna, Bucurestiul devine si capitala teatrului din Romania, o data cu Festivalul National de Teatru. Anul acesta perioada de desfasurare este intre 28 octombrie si 6 noimbrie si se afla sub semnul unuia dintre dramaturgii cei mai importanti ai lumii, Anton Pavlovic Cehov, fiind o continuare a celebrarii de anul trecut a  unui secol si jumatate de la nasterea acestuia.

Pentru acest an, festivalul pregateste spectatorilor atat selectii de teatru, cat si evenimente speciale. Evenimentele de teatru sunt impartite in cinci sectiuni. Unul dintre punctele centrale va fi sectiunea Focus construita in jurul regizorului Andrei Serban. Motivul este, dincolo de renumele international al acestuia, creatia si personalitatea lui, centrata in ultimii ani in spectacole insipirate din universul cehovian. In cadrul acestei sectiuni veti putea vedea spectacole precum Trei surori, Unchiul Vanea sau Ivanov.

Gruparea spectacolelor pe sectiuni – pe langa cea deja mentionata mai sus, mai exista  o Selectie centrala, Dans in Teatru, Teatrul de maine si In prim plan, actorul – are rolul de a ajuta spectatorul sa-si orienteze cat mai rapid alegerea, in functie de interese si preferinta. Mai mult decat atat, se evidentiaza directiile de dezvoltare ale teatrului autohton, in cadrul unui eveniment ce aduce laolalta atat regizori consacrati si trupe de teatru recunoscute unanim valoric, cat si tineri regizori cu abordari diferite, dar care se concentreaza in jurul acelorasi tematici teatrale vechi inca din antichitate.

Pe langa teatru, Festivalul ne-a pregatit pentru acest an o serie de evenimente. Astfel, pe toata durata festivalului, Ceainaria Teatrului ACT asteapta amatorii de discutii libere sa stea pe Divanele FNT – La sfat cu artistii. Printre tematicile abordate se numara De ce am ales teatrul, Muzica de teatru – un gen original sau Scenografia – de la gand la obiect.

Pentru cei care nu reusesc sa ajunga in salile de spectacole, ca si pentru cei care sunt in afara urbei bucurestene, Radio Romania Cultural ne asteapta cu FNT on air. Un program al spectacolelor il gasiti aici. Daca va plac happening-urile artistice, Teatrul Masca va asteapta La portile Festivalului. Mai exact la statia de metrou Unirii I, in cele doua weekenduri curpinse de festival (28-30 oct si 4-6 noiembrie).

FNT este organizat de UNITER, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Primaria Muncipiului Bucuresti si Consiliul General al Municipiului Bucuresti si Institutul Cultural Roman (in calitate de co-oranizator). Director artistic si selctioner unic al editiei 2011 este criticul de teatru Alice Georgescu, iar director executiv este Aura Corbeanu, vicepresedinte UNITER.

Biletele se găsesc la: Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Odeon, Teatrul Bulandra, Opera Naţională Bucureşti, Teatrul Naţional de Operetă, Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, Teatrul Mic, Teatrul Metropolis, Teatrul Act, Teatrul Ţăndărică, Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, Teatrul Arca – Club la Scena, precum şi în reţeaua Vreaubilet.ro

Mai multe informatii despre piesele din program si festival gasiti pe site-ul dedicat: http://fnt.ro

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.