Vremea friguroasa si ceata nu au impiedicat spectatorii sa umple sala in cea de-a treia (si ultima zi) a festivalului Ziua de Maine. La ora 19, Casa Sindicatelor era plina, cu oameni zambitori asteptand cuminti atat Gala Laureatilor, cat si recitalurile serii. In spatele scenei, concurentii care fusesera anuntati ca vor intra in Gala (fara a cunoaste insa premiile primite), acordau chitari, repetau si asteptau momentul dechiderii serii.
Amfitrion al serii a fost, asa cum ne-a obisnuit, Vali Serban (director muzical al festivalului), iar premiile au fost acordate de componentii juriului. Asa cum spuneam intr-un articol anterior, concursul a fost unul cu o valoare muzicala ridicata, iar departajarile au fost o provocare, chiar si pentru cei cu experienta in jurizarea concursurilor folk. Laureatii festivalului au deschis si seara din punct de vedere muzical, fiecare dintre ei interpretand cate o piesa. Cosmin Vaman, cel care a castigat in acest an festivalul (si care anul trecut s-a dovedit a fi favoritul bloggerilor prezenti la Folk Alba), ne-a oferit si un interviu (il gasiti aici), intr-un fel de contra-partida a uneia dintre piesele prezentate in acest an, anume de ce nu apar folkistii la televizor.
Seara recitalurilor a fost deschisa de doi artisti extrem de atasati de festivalul din Alba Iulia, poate si pentru ca sunt din zona Ardealului. Desprinse din istoria folk-ului, piese precum Floare de ger sau Arsura, si vocea calda a lui Adrian Ivanitchi au incalzit atmosfera din sala plina. Un alt artist pe care nu avem foarte des ocazia sa-l vedem in recitaluri, Florin Sasarman, a urmat pe scena. Prieten vechi de-al festivalului, acesta a venit sa ne colinde. Dincolo de faptul ca ati fi tentati sa ridicati o spranceana (ca pana la Craciun ar mai fi o luna, totusi), am aflat in aceeasi seara – de la un alt artist invitat – ca-n Ardeal si Bucovina traditia spune ca perioada de colinde incepe o data cu inceperea postului.
Prezent la toate cele opt editii ale festivalului, Ducu Bertzi a simtit nevoia de a veni cu un dar special pentru publicul sau din Alba. Daca anul trecut a fost acompaniat de Mihai Nenita si a acesta din urma a reusit sa ne lase fara cuvinte cu mini-recitalul sau si cu demonstratii de virtuozitate, anul acesta formula de prezentare scenica i-a cuprins pe Ducu Bertzi, Mihai Nenita si No’Mads. De la Si de-ar fi la Floare de colt, piesele cunoscute ale lui Bertzi au umplut sala de energie. Pe langa acestea, recitalul a inclus cateva colinde, cat sa ne poarte cu gandul la dealuri inzapezite de prin Bucovina si un micro-recital No’Mads. No’Mads inseamna doua tinere pasionate de muzica medievala si etica, care au facut ca pe scena din Alba sa se auda piese aduse din secolul 17. Impreuna cu Ducu Bertzi au sunat…altfel. Poate pentru ca aveam in cap spectacolul de anul trecut, poate pentru ca nu stiam la ce sa ma astept, recitalul a ramas unul pe care nu l-as putea incadra exact. Ce pot afirma cu siguranta este ca s-a cantat cu sala, ne-am jucat, s-a povestit prin versuri.
Finalul serii si al festivalului i-a revenit Paulei Seling. La fel ca cei mai multi artisit veniti pentru prima oara pe scena de la Alba, Paula a ramas uimita de modul in care publicul a reactionat, de caldura cu acesta raspundea la mici provocari cantate, de aplauzele sincere. Paula a adus cu ea piesele ei, dar si piese ale lui Nicu Alifantis, in interpretare proprie. Bineinteles, nu a uitat de colinde si ne-a purtat cu ea prin cateva dintre cele traditionale din zona Baia Mare. O supriza frumoasa a fost piesa Acasa, piesa nou compusa si interpretata in premiera.
Concluzii de final. Ziua de Maine este un festival care nu numai ca a ridicat stacheta in privinta festivalurilor foarte sus, dar continua sa o ridice. De la organizarea din spatele scenelor, la recitalurile din fiecare seara, pe parcursul celor trei zile, in Alba Iulia s-a respirat folk si poveste. Si tot in ton de poveste as incheia articolul de azi, spunand c-am incalecat pe-o sa….doar ca stim cu siguranta ca povestea Folk Alba va continua si anul viitor.
Credit foto: Augustin Radu
Organizatori: CJ Alba si Cultur’Art
Parteneri în organizare: Casa de Cultura a Sindicatelor Alba Iulia, Casa de Cultura a Studentilor Alba Iulia, Asociatia RYMA, Muzeul National al Unirii Alba Iulia, Art Café Downtown
Parteneri media: TVR Cluj, Radio România Actualitati, Radio Cluj, Radio Reîntregirea, romantic.FM, Itsy Bitsy, Foreverfolk,Radio3Net