Lansarea albumului Hoinar prin Piata Matache

La fel cum in viata fiecaruia dintre noi exista momente-cheie, in viata fiecarui artist exista anumite concerte care devin pietre de hotar, iar pentru Marius Matache, lansarea albumului Hoinar prin Piata Matache a fost perceputa drept cel mai important examen al carierei sale muzicale . Vorbim de un album promis de multa vreme, care aduce cu sine cele mai cunoscute piese ale artistului, si o plimbare prin stiluri diverse, de la folk clasic la nuante de blues si country.

Luni seara, pe 11 februarie, am ajuns la Teatrul Excelsior un pic zgribuliti de frig si vant, dar si cu sentimentul ca urmeaza sa asistam la un concert altfel. O sala nici prea mare, nici prea mica, scaune confortabile, o scena mare si linistea de care ai nevoie sa te bucuri pe indelete de ceea ce se intampla in fata ta. Fara fum, fara zgomote de fond, si cu un public care a umplut sala cu cateva minute inainte de ora anuntata pentru incepere. De altfel, primul pas in trecerea unui examen este sa ai un inceput bun, iar faptul ca biletele erau vandute cu cateva zile bune inainte demonstra ca nu numai artistul asteptase cu nerabdare lansarea, dar si publicul bucurestean.

Pe scena, cateva cosuri cu legume. Oare chiar venisem intr-o piata? O data cu stingerea luminilor din sala si centrarea lor spre scena (semn ca se pregatea inceputul spectacolului, la doar cateva minute mai tarziu de ora anuntata), din dreapta salii apare, agale, un negustor. Cu sort si cos de legume, cu un zambet abia ghicit pe coltul buzelor, cel care avea sa ne fie amfitrion al serii, Laurentiu Ghita, a deschis portile negustorilor de vise si note cu versuri ritmate si masurate in reactia unui public ce s-a destins automat. Versuri care aveau sa ne insoteasca pe tot parcursul serii, cu introducerea in scena a fiecarui invitat (Daniel Iancu, Ovidiu Mihailescu, Puiu Cretu, Radu Tudoroiu, Alex Nichita si Daniel Radu).

Seara a inceput intr-o formula inedita din punct de vedere muzical, chiar si pentru care erau obisnuiti cu un concert Marius Matache. Alex Nichita la vioara, Radu Tudoroiu la percutie si Daniel Radu la clape, bineinteles, alaturi de Make – in calitate de voce principala. Un tur de forta prin Piata Matache, si un Poem cu cai inedit, piese prezente pe album si cunoscute publicului.

Lansarea a fost planificata pana la ultimul detaliu. Recuzita, fundal cu pescarusi pentru piesa Marea, invitatii si piesele lor alese special pentru acea seara, schimbarile din piesele pe care bine le stiam, totul pentru a surprinde publicul si a-l convinge ca nu este un simplu concert.

Venirea invitatiilor pe scena, pentru noi a fost un fel de plimbare din trecut pana in prezent. Concertele in care ii puteam asculta la un loc pe Puiu, Ovidiu, uneori si Daniel Iancu, cu piesele vechi dar si cu noutati.

Ca o parere subiectiva – pentru ca oricat de tare ne-am pastra obiectivitatea, faptul ca scriem despre colegul si prietenul nostru ne da dreptul si la un dram de subiectivitate – chiar daca am avut ocazia sa ascult albumul inainte si sa mai vad cateva concerte de-a lungul timpului, prezentarea lor a fost una noua, iar maestrul butoanelor de sunet – Victor Panfilov – a adus in sala de la Excelsior o imagine muzicala clara si bine definita.

Pentru noi a fost o lansare cu tot ce putea avea mai bun: o sala plina de prieteni, un sunet impecabil si un spectacol pe cinste. Cum a fost pentru cei din sala mai gasiti pareri si printre bloggerii prezenti: Alina Manole care a povestit realizarea din punctul de vedere al unui artist, cateva imagini si poze, pareri subiective de la o parte din echipa ForeverFolk.

Sursa foto.

 

Post Author: Oana

3 thoughts on “Lansarea albumului Hoinar prin Piata Matache

    Finalul festivalului Ziua de Maine 2013

    (20 November 2013 - 13:27)

    […] acum la Cafe Art Downtown unde urmau sa se lanseze doua albume importante pentru noi. Albumul “Hoinar prin piata Matache” al colegului nostru Marius Matache si nu in ultimul rand, albumul Mozaic semnat de Nicu […]

    […] acum la Cafe Art Downtown, unde urmau sa se lanseze doua albume importante pentru noi. Albumul “Hoinar prin piata Matache” al colegului nostru Marius Matache si nu in ultimul rand, albumul Mozaic semnat de Nicu […]

    […] 10 ani de activitate in lumea folkului romanesc nu sunt 10 ani lipsiti de momente dificile si piedici, insa cu siguranta aduna motive suficient de multe cat sa convinga atat artistul, cat si publicul, ca toata munca si efortul sunt pe deplin justificate. Avand in vedere ca ForeverFolk exista din 2008, iar pe Make atat eu cat si Oana il cunoastem dinaintea initierii acestui proiect, putem spune cu mandrie ca am fost si noi martori la o buna parte din acesti ani. Si cum colegii trebuie sa ii si lauzi, asa cum am mai povestit si cu alte ocazii, Make a reusit sa aduca muzica lui in mai toate orasele tarii, sa vina mereu cu ceva nou, fie ca e vorba de piese noi, fie de componenta trupei sale Folk Band Imperfect (unde i-a avut alaturi de-a lungul anilor pe Radu Tudoroiu, Madalin Giambasu, Alex Nichita, iar acum Cristi Mihai) sau prin spectacole inedite. Una din cele mai mari reallizari din plan muzical este albumul Hoinar prin piata Matache, despre a carui lansare puteti citi aici. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.