Petrică are o oaie

Îl aștept de astă-vară, de la festivalul de la Costinești, unde am primit un fel de avanpremieră live. Petrică are o oaie este un album cu puternic mesaj social, pamfletar, de ce să nu spun direct – politic. Așa cum erau folkiștii odată, pe când Vali Sterian lansa șocantul, la aceea dată, S-a votat Codu’ Penal, apoi, dezamăgit de Emil Constantinescu (în care crezuse cu tărie că poate schimba ceva în România), Reformă cu algoritm.

Petrica are o oaieAlbumul este complet din toate punctele de vedere. Instrumental, albumul reunește muzicieni excepționali: Sorin Romanescu, Călin Grigoriu (chitare), Maria Ioana Mântulescu (voci adiționale), Berti Barbera (percuții, voci), Vlady Săteanu (bas), Claudiu Purcărin (tobe). Din punctul de vedere al producției, Victor Panfilov (iar tu, nene?!) s-a întrecut pe sine. Stilul e greu de etichetat – nu e folk, nu e blues, are un strop de jazz și un pic de reggae. Revenind la o discuție mai veche despre ce e folk și ce nu, ținând cont de mesaj și de atitudine.

La texte, Alexandru Andrieș pot spune că a ieșit din zona sa de confort (acum câțiva ani i-aș fi decernat Premiul Nobel pentru pace), pentru că textele sale sunt mai caustice ca oricând. Dacă altă dată metaforele erau foarte subtile, acum ironia este totală, personalizată, directă, cu subiect și predicat, semn că și artiștii au răbdarea lor și nu e infinită. Din cele 16 piese, câteva sunt actualizări ale unor piese mai vechi – veți recunoaște, fără doar și poate Milițienii v02, Telejurnal penal și Ce congres frumos. Dar se potrivesc atât de bine în context!

Dacă sunteți în București sau puteți ajunge, vineri, 21 decembrie, Alexandru Andrieș cântă și prezintă albumul Petrică are o oaie în Club Quantic. Accesul publicului este permis începând cu ora 20.00, concertul începe la ora 21.00. Biletele sunt disponibile în rețeaua IaBilet și costă, dacă le achiziționați astzăzi (joi, 20 decembrie), 55 lei. Mâine, la intrare, vor costa 75 lei.

Post Author: Marius Matache

1 thought on “Petrică are o oaie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.