Din Sighet, cu dragoste

Publicul din Sighet

După prima seară de gală folk “Floare de colț”, de vineri, care ieșise foarte bine, aveam ceva emotii. Sâmbătă era prima zi în care se făceau nunți, iar în Maramureș nunțile sunt sfinte, nu poți lipsi, mai ales dacă cei implicați îți sunt apropiați, iar acolo toată lumea e rudă cu toată lumea. Foarte curând însă, temerile mi-au fost risipite. Încetișor, publicul a umplut din nou piața centrală din Sighet, ocupând scaunele și străzile din jurul scenei (foto sus).

Nicolae Boico, un puști cu strămoși ucrainieni, a fost cel care a dat startul celei de-a doua seri. I-am urat să continue tradiția folkului la Sighet, la 40 de ani după ce Ducu Bertzi primea de-acum faimoasa valiză ca premiu la un festival de folk din localitate. Ca un transfer simbolic, următorul pe scenă a fost decanul de vârstă al folkiștilor prezenți, Adrian Ivanițchi. Apoi, recitalurile “directorilor de festivaluri” de la Alba Iulia și Bistrița, i-am numit aici pe Florin Săsărman și Vali Șerban.

Nu știu ce aș putea să vă spun despre Mircea Vintilă. Deși îi știu și glumele pe fiecare piesă, deși am învățat demult ordinea pieselor, omul acesta emană bucuria cântatului. Astfel că, de fiecare dată când îl văd cântând, mă trezesc cântând împreună cu el, aplaudând și implicându-mă involuntar în jocul său cu publicul.

A avut loc și predarea ștafetei…sau a valizei. De fapt, amândouă. Domnul Dorel Todea, directorul Radio Romania Sighet (post pentru înființarea căruia Ducu Bertzi a militat foarte mult timp) a rememorat episodul de acum patru decenii, cu premiul primit de Ducu Bertzi și care, indirect, a dus la gala Floare de colț. Apoi, cu sprijinul sponsorului Samsonite, Cosmin Vaman și Alexandra Andrei au primit o valiză personalizată, care să le poarte noroc în cariera artistică.

Sarcina de a închide festivalul i-a revenit, în mod firesc, lui Ducu Bertzi, alături de Mihai Neniță. Și l-au închis printr-un recital elegant, iar publicul i-a răsplătit cu standing ovations. Și ne-am urcat toți pe scenă pentru Omul Pădurii și pentru Bufon, pentru a ne lua rămas bun de la generosul public sighetean. Bun venit, Sighet 2014!

zp8497586rq

Post Author: Marius Matache