În week-end la Sala Teatrului din Dorohoi a avut loc a 5-a ediție a festivalului Nord Est Folk. Și pentru că am fost prezent și implicat (am prezentat, am cântat), am zis să vă împărtășesc câteva opinii. Cea mai importantă remarcă legată de festivalul de la Dorohoi se referă la numărul mare de interpreți tineri prezenți în concurs și cărora le prevăd un viitor în muzica folk și nu numai. Condițiile sunt însă ca și ei să își dorească asta, dar și să fie, cumva, sprijiniți. Și îi includ aici pe Cosmin Mariciuc (foarte bun instrumentist), Sebastian Ionel (foarte harnic la compoziție la doar 13 ani), Vlad Calimandriuc (și el cu reale calități în materie de instrument), Paul Tihan sau grupul Noi Doi.
Așa cum spuneam și de albumul Cosmin Vaman și Alexandra Andrei, nu mă deranjează absolut deloc influențele ce se resimt în actul lor artistic, fie că vorbim de country sau pop. E clar că orașele cu festivaluri de folk dezvoltă în jurul acestora pepiniere de viitori muzicieni. Nu toți vor face carieră, fără doar și poate, dar, la fel ca în sport, piramida folkului are nevoie de o bază solidă de iubitori practicanți, din care câțiva să ajungă să performeze la nivel profesionist. Tot cu ocazia concursului am descoperit și principalul “vinovat” (nu e singurul) pentru infuzia de tineri iubitori ai chitarei și muzică acustică: Liviu Ciulei. În condițiile în care folkul tinde să devină muzica generației peste 50 de ani, a celor crescuți cu Cenaclul Flacăra, astfel de artiști tineri reprezintă o valoroasă infuzie de capital uman pentru gen. Pentru că acești artiști vor atrage spre folk și acustic și alți tineri de vârsta lor și, așa cum performanțele Simonei Halep atrag tot mai mulți copii spre tenis, sper ca tot mai mulți copii să se îndrepte spre chitară.
Așa cum am promis, ForeverFolk a acordat un premiu constând în 10 discuri cu muzică folk, apărute în ultimii ani. Acesta a mers către Cosmin Mariciuc, care chiar in ziua galei a împlinit 15 ani. Încă o dată “La mulți ani”, Cosmin, și felicitări pentru prestația din festival!
La cea de a 5-a ediție de Nord Est Folk, pot spune că s-a făcut dreptate. Fără Zahăr sunt, din punctul meu de vedere, printre cei mai cunoscuți oameni din Dorohoi în viață, alături de regizorul Dan Pița. Piesele lor conțin, în mod repetat, referiri la Dorohoi, deci pot fi considerați cu ușurință ambasadori ai orașului. De aceea, consider că meritau cu vârf și îndesat să fie chemați la festival.
Laureații Nord Est Folk 2015
Marele Premiu Nord Est Folk 2015: Cristian Mihai
Secțiunea Compoziție:
- Cosmin Mariciuc
- Paul Tihan
- Sebastian Ionel
- Mențiuni: Cătălina Culbece, Andrei Cîșlariu
-
Premiul de popularitate – Nicanor Casandruc; Premiul Centrului de Creație – Artis Anima (Ana Camelia Mihaila Andries, Andreea Ifrim, Marta Polixenia Ursuleanu, Iulia Avădanei), Premiul Casei Municipale de Cultură Dorohoi – Mihai Gheciu
Secțiunea Interpretare:
- Noi Doi
- Bogdan Cruceanu
- Mihai Moșoi
- Mențiuni: Vlad Calimandriuc, Camelia Andrieș
-
Premiul de debut – Fortuna Labilis (Anamaria Onofrei , Anca Bacrău, Cătălina Aioanei, Anastasia Șoptică), Premiul special al juriului – Roberto Pânzaru
Ce aș fi făcut altfel? Aș fi limitat vârsta de acces în concurs (undeva la maxim 30 de ani), dar asta e o părere a mea mai veche, sper să nu se supere cineva că o spun din nou. Consider că scopul festivalurilor de acest tip este de a ajuta artiștii tineri să își găsească drumul în cariera muzicală.
Așadar, Festivalul Nord Est Folk merge înainte, mult succes la ediția 2016!
Credit foto: Cristian Ionel