FITS 2015

FITS 2015 sau, mai detaliat, Festivalul Internațional de Teatru Sibiu, ediția 2015, este unul din cele mai importante festivaluri de profil din Europa (pe locul 3, după Edinburgh și Avignon) și unul din cele mai importante evenimente culturale din România (poate doar Festivalul Enescu să îl depășească). Este un eveniment în care vă puteți regăsi indiferent de vârstă, de preferințele culturale (teatru, dans contemporan, muzică etc.) și de disponibilitate (nu contează că e week-end sau mijlocul săptămânii, agenda festivalului este plină). Iar mobilizarea publicului, fie el localnic sau venit special din țară sau din străinătate, este exemplară, fie că vorbim de Piața Mare din Sibiu sau de o biserică ce găzduiește un concert experimental.

Manifestarea de forțe este uriașă, coregrafiile, costumele, decorurile sunt toate la superlativ, senzația este că fiecare trupă de artiști în parte se pregătește un an de zile pentru prezența la Sibiu. Pe de altă parte, n-am auzit pe nimeni din Sibiu să se plângă că orașul e blocat pe durata festivalului. Când ajungi la aceste dimensiuni pentru un eveniment cultural, totul trebuie planificat cu atenție, dar experiența acumulată în cele 21 de ediții precedente (FITS 2015 este ediția cu numărul 22) face ca totul să pară atât de ușor (evident, din exterior, în spatele costumelor și decorurilor ascunzându-se multe luni de muncă sisifică). Nici măcar ploaia nu alungă artiștii din stradă sau publicul de lângă artiști.

Voi lăsa câteva din imaginile lui Sebastian Marcovici să vorbească, iar dumneavoastră vă adresez invitația să fugiți până la Sibiu, festivalul se încheie duminică, 21 iunie. Pentru mai multe informații și imagini, urmăriți pagina festivalului.

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.