Termenul de polarizare locală s-a născut discutând cu mai mulți directori și organizatori de festivaluri, care îmi spuneau că și-ar dori concurenți din cât mai multe zone ale țării, pentru că, de cele mai multe ori, aceștia vin în marea lor majoritate din zona unde se organizează festivalul. Astfel că apare firesc și întrebarea dacă mai e normal să le numim festivaluri naționale sau sunt, de fapt, niște festivaluri locale sau, cel mult, regionale.
Pe de-o parte, le înțeleg pe deplin îngrijorarea organizatorilor, investesc muncă și bani în aceste evenimente și este firesc să își dorească tot ce e mai bun, în speță concurenți mulți și buni. Pe de altă parte, e de înțeles și atitudinea concurenților de a participa doar la festivalurile apropiate, în special pentru a limita costurile de transport presupuse, dar și timpul petrecut prin trenuri sau autocare. Imaginați-vă la costurile financiare și temporale necesare unui concurent din Timișoara sau Lugoj care ar dori să participe la festival la Dorohoi.
Ce soluții avem, că de probleme suntem sătui? Pe de-o parte, casele de cultură locale să sprijine tinerii folkiști talentați (anumite case de cultură studențești făceau asta cândva cu artiștii din portofoliul lor). Pe de altă parte, ca organizator, as vorbi cu școlile de folk din țară și aș plăti un transport (contravaloarea motorinei) pentru o mașină care să aducă 3-4 tineri folkiști. Cu 2-3 școli cooptate aș câștiga 10-12 folkiști și aș stimula și școlile să îmi trimită cei mai buni reprezentanți ai lor, care să le facă reclamă. O altă soluție ar fi să le ofer participanților și alte avantaje – expunere media, workshop-uri utile pentru carierele lor, un spectacol separat de concurs, recitaluri în edițiile următoare (e clasică deja discuția cu ce se întâmplă cu tinerii folkiști după ce renunță la festivaluri).
Următorul festival la care ForeverFolk este partener este Fălticeni Folk 2015, termenul-limită de înscrieri este 20 august. Detalii găsiți aici. Dacă aveți și alte propuneri și soluții de a veni în sprijinul festivalurilor și a evita fenomenul de polarizare, vă invit să comentați.
2 thoughts on “Polarizare locală în festivaluri”
Cristi
(17 August 2015 - 18:57)Bine punctat! Distanta este cea care ne omoara si nu atat distanta cat drumurile proaste. Sunt anumte festivaluri la care poti doar visa sa ajungi chiar in calitate de specator. Un drum Dorohoi – Calafat sau Dorohoi – Targu Jiu nu e chiar la indemana si nu atat din cauza distantei cat a timpului care este necesar s-o parcurgi. De asta festivalurile nationale devin regionale . Se observa ca multe dintre ele sunt in timpul anului scolar ori toata lumea stie cat e de greu sa ai doua zile la dispozitie sa participi la un festival in celalalt colt al tarii in conditiile in care scoala nu-ti motiveaza absentele nefiind activitati organizate de Inspectoratul scolar si nu poti minti ca ai fost bolnav cand toata lumea afla ca ai fost la FOLK.Iar in ceea ce priveste implicarea scolii in muzica indiferent de gen…nu e nimic de spus.Si poate ca nu banii sunt sau ar trebui sa fie premiul cel mare intr-un festival, ci posibilitatea de a avea un minirecital pe scena cu un cantaret consacrat cu care sa ai o experienta de neuitat…Acesta cred eu ca este impulsul care te face sa mergi mai departe si sa-ti placa ceea ce faci. Financiar poate ar fi mai usor si poate ca visele si proiectele celor care vor sa creasca vor prinde contur…
Reforma festivalurilor folk este imperios necesară - sugestiile mele pe temă
(3 December 2017 - 11:29)[…] de oameni de 50 de ani care nu au unde cânta decât în festivaluri. Citiți, vă rog, și – Polarizare locală în festivaluri, Concurenți și concursuri, Festivaluri în 2014 – sunt multe sfaturi […]