Prin natura acestui site, am urmărit cariere și destine și, indirect, viețile multor artiști. De aceea astăzi vreau să vorbim de câteva din femeile folkului românesc, ca răspuns la provocarea campaniei Femei pe bune (pe care vă invit să o descoperiți, pentru că sunt convins că și în viața voastră sunt astfel de femei minunate și pe care vă invit să le recomandați acolo, pe site!). Nu vor fi toate femeile din folk, ar fi mult prea dificil și mult prea lung articolul, chiar nu vreau să nedreptățesc pe cineva. Am ales patru artiste care mi se pare mie că au cel mai mare impact la ora actuală și cu care am interacționat mai mult în ultimii ani, reușind să le cunosc și dincolo de artistul de pe scenă. La fel de bine puteau apărea aici Magda Puskas, Ada Milea sau Alexandra Andrei, artiste de o valoare incontestabilă. Vă voi spune care sunt lucrurile care îmi plac cel mai mult la ele, care cred că le caracterizează, care le diferențiază.
Zoia Alecu e o femeie energică și un artist complex, ce a cântat și cântă cu aceeași ușurință folk și rock. La Zoia însă ce am admirat întotdeauna este atitudinea de pe scenă și dăruirea totală. E un deliciu să o vezi cântând Maria Tănase doar ea și microfonul și sala sorbindu-i cuvintele. Zoia declamă prin piesele sale, se reinventează, chiar dacă, la aproape jumătate e veac de la Woodstock, e același suflet hippie, care crede în dreptate, în libertate și în iubire.
Despre Maria Gheorghiu aș spune că este exact opusul, e un artist dominat de sensibilitate, lirică prin definiție, piesele sale curg lin, versurile pieselor pictează pentru privirea spectatorului. Dialogurile cu regretatul Eusebiu Ștefănescu sau spectacolul Sub zodia Mariei sunt momentele în care Maria își pune sufletul pe tavă, în care puteți vedea adevărata față a artistei Maria Gheorghiu.
Alina Manole e probabil cel mai bun produs al ultimului deceniu din muzica folk. A știut întotdeauna ce vrea, și-a calculat atent pașii în carieră, nu a făcut niciodată rabat de la calitate, a produs conținut de calitate, atât din punct de vedere muzical (colaborat întotdeauna cu muzicieni foarte buni, piese apreciate de public), cât și al produsului comercial. Biletele la concertele ei din București se vând rapid întotdeauna, deși sunt în zona considerată scumpă pentru folk, cântă în locuri potrivite cu stilul ei și în locurile ideale pentru folk. Fără doar și poate, Alina Manole este un exemplu de urmat pentru orice tânăr artist, profesionalismul său este indiscutabil. Și dacă tot vine Folk You, să vedem un Așa și-așa chiar de acolo, din 2014.
Ultima nominalizare poate fi ușor surprinzătoare pentru mulți: Ștefania Iacob. Dacă ne gândim strict la vârstă, probabil au și dreptate, abia a împlinit 18 ani. Ștefania dă însă dovadă de o maturitate și o perseverență incredibile pentru vârsta ei, cu două albume lansate, cu multe concerte la activ și foarte multe vizualizări pe youtube (3 piese peste 100.000 de vizualizări) și mai ales o comunitate de fani foarte puternică. Nu în ultimul rând, la Ștefania este mult loc pentru evoluție, de aceea consider că e o artistă care merită urmărită.