Irlanda – arome, senzatii si gust

Nu e prima oara cand Forever Folk va vorbeste in categoria “Nu e folk, dar ne place” despre locuri din Romania sau chiar din Europa cu o mare incarcatura culturala sau valoare a capitalului natural. Asa au fost Liverpool (Capitala Culturala Europeana in 2008), Cisnadioara (una din cele mai pitoresti asezari rurale din Romania) sau cum “se vede” un festival de film pigmentat cu reprize de muzica clasica in fata primariei din Viena.

Astazi insa, “avem de a face” cu o tara – Irlanda – ai carui locuitori sunt celebri pentru buna dispozitie pe care o afiseaza atat fie in ipostaza de gazde, fie in cea de turisti pe alte meleaguri. O tara care a dat lumii “irish pub”-urile, berea Guiness sau mai putin celebrele dar la fel de gustoasele Kilkenny si Smithwicks, faimosul irish whiskey (pe numele sale mici Tullamore Dew, Jameson, Bushmills – asta ca sa numim doar trei si probabil cele mai cunoscute marci de whiskey irlandez),  pe “lordul dansului” Michael Flatley, pe U2, Thin Lizzy, The Corrs, Enya sau Sinnead O’Connor.

Acestea sunt insa doar brandurile comerciale ale unei republici vorbitoare de o engleza extrem de romantata de accentul irlandez, dar si vorbitoare de “Gaelic” (mai des numita “irlandeza”) – desi nativa doar pentru 3% din populatia tarii, dar cu o mare valoare de simbol pentru Irlanda. O tara a carei spiritualitate este dominata de religia catolica (peste 85%), in numele religiei si al politicii de subordonare sau insubordonare fata de coroana britanica derulandu-se multe conflicte cu imperiul vecin, care “pastoreste” partea de nord a insulei – Irlanda de Nord. Si tot la branduri neconventionale putem numi “the shamrock” – trifoiul cu trei foi, unul din simbolurile nationale ale Irlandei (de aici si prezenta sa pe tricourile echipelor nationale, pe avioanele Aer Lingus – compania aviatica irlandeza,  celebrul “verde irlandez” (irish green), ce domina atat pajistile tarii cat si imbracamintea spiridusilor (celebrii “leprechauns” cu a lor barba roscata – poza 3), pe care dupa ploaie (si ea un brand in insula) ii puteti gasi la capatul unui curcubeu.

Explorarea Dublinului nu poate incepe decat de pe O’Connell Street (Foto 5), centrul comercial al orasului, punctul de plecare al autobuzelor cu etaj ce efectueaza turul orasului. Daca Londra a construit “Millenium Wheel”, aici trecerea dintre milenii a fost marcata prin “Spire of the Millenium”. Si daca vizitati Dublinul in fuga, asa cum am facut-o eu, va recomand cu caldura unul din aceste autobuze, dotate aproape obligatoriu cu un sofer extrem de voios, care va va povesti nenumarate legende ale locului si oamenilor ce il populeaza, pigmentandu-l pe alocuri cu melodii irlandeze traditionale sau evergreen-uri pe care le veti fredona alaturi de el. Turul dureaza 90 minute si va poarta prin punctele cheie ale orasului, Trinity College of Dublin, Fabrica de Bere Guiness (Foto 6), apoi parcul Phoenix – cel mai mare parc intra-urban din Europa, unde puteti admira Monumentul Wellington (ridicat in onoarea celui ce l-a invins pe Napoleon la Waterloo – poza 1), resedinta presedintelui tarii, dar si ambasada SUA. Turul nu va rata nici distileriile Jameson, Catedrala St. Patrick (Foto 4), dar si Galeria Nationala de Arta, Mansion House (locul unde s-a semnat prima declaratie de independenta a Irlandei in 1922), Parcul Saint Stephen’s Green (locul unde s-a desfasurat mare parte din copilaria lui Oscar Wilde).

Si daca l-am amintit pe Oscar Wilde, trebuie macar enumerati si ceilalti clasici irlandezi ai literaturii universale, precum Jonathan Swift, James Joyce, Samuel Beckett, WB Yeats si “inventatorul” lui Dracula, Bram Stoker.

O seara irlandeza traditionala va include obligatoriu muzica live (foto 2) si dans traditional irlandez (denumit uneori step irlandez) intr-unul din nenumaratele pub-uri. Daca reusiti sa pasiti dincolo de latura turistica a serii, veti intelege ca pentru irlandezi muzica nu e o pasiune sau un mod de distractie, ci face parte din fiinta lor, din existenta lor zilnica. E absolut uimitor sa vezi cu cata mandrie canta imnul national niste oameni care doar au iesit sa ia cina in oras. Temele melodiilor nu difera de cele ale altor natiuni – dragostea, razboaiele de independenta, locurile istorice ale Irlandei, mandria de a fi irlandez. O impresie pe care ti-o da ritmul muzicii irlandeze este ca muzica country isi are radacini serioase in muzica traditionala irlandeza. O gaselnita extrem de interesanta este suportul de pahar atasat microfoanelor artistilor – extrem de utila ar spune multi dintre noi. Dansul – un amestec de energie, pasiune, indemanare si gratie.

Pentru amatorii de sport, trebuie sa va spun ca fotbalul nu este sportul national al Irlandei, ba chiar nici nu se gaseste printre primele preferinte ale irlandezilor. Aici se poarta hurling, Gaelic football, rugby-ul (anul acesta Irlanda a reusit sa castige Turneul celor 6 natiuni, reusind totodata si un Grand Slam – victorii in toate cele 5 meciuri) sau cricket. Si sa nu uitam nici de faptul ca exista un cult in insulele britanice pentru snooker, cel mai cunsocut jucator de snooker irlandez fiind Ken Doherty. Dar, pentru ca sportul-rege nu a trecut chiar neobservat, nu putem sa nu amintim de jucatori precum Roy Keane (ani la rand capitanul lui Manchester United), Steve Staunton sau, mai de actualitate, Robbie Keane sau Damien Duff.

Daca sunteti pasionat de ornitologie, aveti ocazia sa vizitati Bull Island, sit Ramsar (distinctie acordata zonelor umede ce gazduiesc o bogata biodiversitate), o zona relativ noua (circa 200 de ani), dar in continua extindere – a aparut datorita digurilor de protectie ridicate pentru impiedicarea patrunderii sedimentelor fine (silt) in golful Dublin, suprafata sa continuand sa creasca anual cu circa 1 m. Intre lunile octombrie si aprilie, aici ierneaza Branta canadensis (gasca canadiana), o specie protejata de gaste, care migreaza in fiecare an din si catre nordul si centrul Canadei (sora ei vitrega – Branta ruficollis – ierneaza in sud-estul Romaniei, pe lacurile sarate dintre Constanta si Mangalia). Si daca tot vorbeam de sport, pe plaja de pe Bull Island se practica kite surfing (surferul se foloseste de o parasuta pentru a inainta), briza marii Irlandei fiind extreme de darnica cu iubitorii acestui sport.

Poate nu am fost suficient de coerent in a descrie Irlanda si Dublinul in general. Asta pentru ca Irlanda trebuie perceputa prin toate simturile – vizual, tactil, auditiv, gustativ. Ca sa intelegi Irlanda, trebuie sa stai intre oameni, sa canti cu ei, sa te bucuri alaturi de ei. Sau, ca sa parafrazez unul din cele mai cunoscute cantece irlandeze, “sing an Irish song!”.

Pentru Forever Folk,
Marius
[nggallery id=12]

Post Author: Marius Matache

2 thoughts on “Irlanda – arome, senzatii si gust

    […] In martie 2009, am avut uriasa placere de a petrece cateva zile capitala Irlandei, Dublin, un oras magnific, locuit de oameni absolut fantastici. N-o sa va povestesc despre magazinele pline de tricouri ale nationalei de rugby care castigase in 2008 Turneul Celor 6 Natiuni, de berile bauta in irish pub-urile “originale”. Despre “escapada” in Dublin am scris la momentul respectiv aici. […]

    […] a descoperi universul celei mai bine vandute marci de whiskey irlandez. In 2009 cand am fost la Dublin, am reusit doar sa trec prin poarta distileriei Jameson cu un autobuz descoperit, asa ca acum a […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.