Pariu pe Prietenie

Despre folkisti (si despre muzicieni in general) se spune ca sunt niste tipi cam orgoliosi, dar de asemenea ca sunt mici copii fata de poeti sau actori. Daca mai condimentam situatia data si cu criza economica ce tinde sa devina “de fiecare zi”, am putea ajunge la concluzia ca aceste bresle ar putea cu greu convietui, dincolo de artistii renascentisti care au facut sau fac parte din doua sau mai multe din ele (Florian Motu’ Pittis, Eugen Cristea sau Mircea Bodolan – i-am numit aici pe actorii folkisti, sau Dinu Olarasu si Ovidiu Mihailescu – folkisti si poeti cu har).

Si totusi… Cineva a pus un pariu. Ca poate reuni folkisti, poeti, actori de teatru, oameni de televiziune, umoristi. Si l-a numit “Pariu pe Prietenie”. Sinteza (pentru cei care nu cunosc sensul termenului, sinteza reprezinta crearea unui intreg din partile care il alcatuiesc) a fost relativ simpla: se pun laolalta Poeti (Bocancul Literar www.bocancul-literar.ro, Vanda Florea – realizatoarea emisiunii Casa Poetescu la Radio Lynx, Clara Margineanu), Folkisti (Maria Gheorghiu, Gashkademia de Folk www.gashakdemia.ro, Forever Folk – singurul portal de muzica folk din Romania www.foreverfolk.com), actori (Teatrul IndArt www.indart.ro) si se amesteca bine. Se adauga dupa gust si posibilitati de prezenta un varf de prieteni (Viorel Gaita, realizatorul emisiunii “Lumea lui Gaita” de la PrimaTV).

Apoi se gaseste un vas potrivit (a se citi o locatie) pentru asa o sinteza nemaivazuta (Restaurantul “Papa la Soni” din Bucuresti, www.papalasoni.ro, nimeni alta decat replica damboviteana a locului din Vama Veche ce gazduieste toata vara evenimente culturale).

Iar in final, se da startul. Bine-bine, o sa intrebati, startul la ce? Startul interactiunilor culturale reunite sub acest generic, “Pariu pe Prietenie”. Fiecare breasla e datoare sa isi aduca o contributie mai mare sau mai mica la fiecare din aceste intalniri: folkistii sa cante, poetii sa recite, actorii sa joace.

Pana acum au avut loc 3 editii ale acestui eveniment:

  • prima intalnire a fost pe 18 ianuarie, cu emotiile inerente inceputului, cu voci feminine ce ne-au incalzit inimile (Maria Gheorghiu, Alina Manole), cu Ovidiu Mihailescu in ipostaza de a recita si nu de a canta, cu Dani Fat si al sau punk-folk energic, cu Laurentiu Ghita si ale sale epigrame sugubete, cu IndArt-ul prezentand o sceneta pe mica scena improvizata;
  • pe 1 februarie a fost o seara Maria Gheorghiu si prietenii sai, cu Maria cantand, cu Clara Margineanu recitandu-si textele sale si nu numai, cu o noua rubrica “Să ne cunoaştem scriitorii” ce l-a avut ca prim invitat de la distanta pe Costel Stancu din Resita, cu un debut la “Pariu” – Old Black’s – doi tineri cu mult talent si dragoste de muzica, cu prieteni veniti tocmai de la Iasi – doamna Olga Alexandra Diaconu pentru a participa (asta da exemplu de implicare) si (cu voia dumneavoastra) subsemnatul agitand spiritele cu cateva melodii mai “miscate” sau mai “miscatoare”;
  • pe 15 februarie, intr-o editie “prezidata” de Viorel Gaita, s-a dezbatut “Umorul la romani”, cu un concurs de epigrame “Cine este Omul-Pasare?”, cu Ovidiu Mihailescu ironizand prin piesele sale unele apucaturi romanesti (“Tantra yoga”, “La mare”, “Cowboy-ul Nelu”, “Partidul, Imbogatescu, Romania”, “Tamara”), cu IndAart prezentandu-ne sceneta “Sosete cu inimioare” (cu doua personaje – Jenica si Frusina – extrem de actuale – sau emanciparea sexuala pe meleaguri romanesti), cu Laurentiu depanand “Oda Carnatului” si “Balada Radoita” (varianta ros-albastra a Mioritei).

Si daca ce v-am povestit v-a starnit interesul, voi mai adauga doar ca urmatoarea intalnire a “pariorilor” va avea loc duminica, 15 martie, in acelasi loc (Papa la Soni) de la ora 16.00. Rubrica muzicala ii are ca invitati pe Maria Magdalena Danaila si un debutant, Alin Albei. La rubrica “Prezenti de la distanta”, se vor recita versuri din volumul “Captiv in inutil” al lui Adrian Berinde (un obisnuit al Forever Folk – va recomandam sa nu ratati albumul “Azil” prezentat in sectiunea “Albumul saptamanii”). Ca de obicei, trupa IndART va fi responsabila de momentul de umor. Deci, pariati alaturi de noi pe prietenie. Va garantam ca toata lumea castiga.

[nggallery id=17]

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.