La Suceava, In Cetate – Ed.II – Vatra Dornei, 27-28 iunie, 2009

In luna iunie, folkul a parut sa se mute in Bucovina. Pe 13-14 iunie a avut loc la Siret festivalul „Folkever”. Apoi, pe 26 iunie, in cetatea Sucevei s-a cantat din nou folk, cu ocazia zilelor municipiului Suceva. Pentru ca pe 27 si 28, folkul sa se mute la Vatra Dornei, pentru cea de a doua editie a Festivalului „La Suceava, In Cetate”.

Si daca in aceasta perioada de criza acest festival s-a desfasurat, meritul apartine Consiliului Judetean Suceava, prin institutiile sale de cultura Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale si Complexul Muzeal al Bucovinei, dai si partenerilor sai Primaria si Consiliul Local Vatra Dornei si Casa de Cultura Platon Pardau din Vatra Dornei.

Prima zi a apartinut integral concurentilor. Cu o sincopa datorata vremii (concursul a inceput pe Aleea Scriitorilor din Parcul Central al municipiului Vatra Dornei si s-a incheiat in Casa de Cultura Platon Pardau), concursul a reunit 29 de trupe si artisti din toate colturile Romaniei – Cluj, Constanta, Craiova, Iasi, Calarasi sau Brasov, ceea ce a facut sa fie cel mai tare concurs de muzica folk din ultimii ani.

Duminica era ziua premiantilor si a recitalurilor. Dar Gala Laureatilor a inceput, practic, un pic mai devreme. Cu o „sedinta de lucru” in holul hotelului – Dinu Olarasu, Tatiana si Marius Ojog (Fox Studis), Daniel Iancu, Ovidiu Mihailescu, Paul Arva si subsemnatul. Acolo s-a nascut o noua piesa, ce imi aduce aminte de 2000 de ani (prin faptul ca e o creatie de grup) sau Folk You (prim mesaj) si care a fost cantata in finalul recitalui lui Dinu Olarasu, alaturi de Paul si Fox Studis.

Juriul i-a inclus pe: Dinu Olarasu (presedinte), Daniel Iancu, Ovidiu Mihailescu, Eugen Avram, Mihaela Popescu, Paul Arva si, „cu voia dumneavoastra”, Marius Matache. Iar juriul a deliberat indelung pentru a se asigura ca nu nedreptateste pe nimeni, iar toate deciziile au fost luate in unanimitate.

Scriptic, trebuie sa ii mentionam pe cei mai meritorii dintre concurenti.

  • Premiul I si Trofeul Bucovinei: Alexandra Andrei, ce a vrajit juriul cu doua piese pe versurile „clasicilor” Lucian Blaga si Ana Blandiana; nu trebuie sa uitam nici sensibilitatea pe care aceasta tanara artista o transmite sau vocea curata pe care si-o pune excelent in valoare;
  • Premiul de interpretare – individual: Mishu Calian;
  • Premiul de interpretare – grup: Pastel, surpriza placuta a acestui festival, doua voci care se completeaza armonios;
  • Premiul de creatie: Ionut Mangu, pentru piesa Hasuri (piesa ce ati putut-o asculta pe 2 iulie in sectiunea „Clipul zilei”);
  • Premiul Special al Juriului – individual: Mariana Butnaru;
  • Premiul Special al Juriului – grup: Descantec;
  • Premiul Forever Folk: Teona Goreci;
  • Premiul Special de Creaţie pentru imnul festivalului: High Seas.

Dincolo de cei 8 laureati oficiali ai festivalului, a mai existat o categorie de „premianti”: categoria celor „9 magnifici”, artisti tineri, cu o bogata activitate competitionala si multiplii laureati in festivalurile de folk din ultimii ani, pe care cea de a doua editie a festivalului „La Suceava, In Cetate” i-a premiat pentru „intreaga cariera competitionala”. Altfel spus, pentru pasul facut in „linia I a muzicii folk”, unde si-au castigat un binemeritat loc. Cei 9 magnifici sunt: Alina Zaharia, Iulian Anghel, Bogdan Grosu, Fox Studis, Ovidiu Scridon, Nicu Zota, Ioan Onisor, grupul Nu Acum si Paul Arva, castigatorul primei editii a fetivalului si a majoritatii festivalurilor de folk din 2008.

Trebuie spus ca cei 9 magnifici au primit ca trofeu o lucrare a artistul plastic Cezar Popescu, cel care a realizat si alte lucrari de referinta in Bucovina.

Si toti cei mentionati au cantat, pentru ca asta e drumul pe care si l-au ales. Gand rebel, Hasuri, Scrum, Femeia, Lumina lina, Elegie sau Miss America sunt doar franturi din momentele de magie muzicala prezentate pe scena de la Vatra Dornei. Iar concluzia e una singura: folkul are un viitor frumos.

Mai era nevoie de ceva: de final. Iar acesta a fost facut de recitaluri. Pe rand, Madalina Amon, Mihaela Popescu, subsemnatul, Eugen Avram, Tapinarii, Ovidiu Mihailescu, Dinu Olarasu si Daniel Iancu au facut ce au stiut mai bine: sa cante. Fie ca a fost folkul optzecist al Cenaclului Flacara sau folkul alternativ al prezentului, fie ca au fost piese lirice sau vesele, toate au fost din inimi pentru inimi.

Iar recitalurile au mai aratat un lucru: ca folkistii nu sunt neaparat niste cavaleri singuratici. Madalina Amon a cantat alaturi de High Seas, Dinu Olarasu alaturi de Paul Arva, Eugen Avram a facut solouri si pentru Ovidiu Mihailescu si pentru mine, dar a si fost acompaniat de Daniel Iancu pe piesa Indiferent. Iar celebrul grup de acompaniament vocal Za CorriDoors si-a facut de cap si de aceasta data (pentru cei care nu stiu, Za CorriDoors este alcatuit pe rand de doi dintre Daniel Iancu, Ovidiu Mihailescu si Marius Matache, pe piesele celui de-al treilea). Iar la sfarsit am urcat pe scena toti cei care deja trecusem pe acolo si am cantat Tanar si liber, care pare un cantec mai actual ca niciodata (desi e scris in 1983) si care tinde sa devina incet-incet un cantec al noii generatii.

Au fost aproape 6 ore de muzica folk. In care au urcat pe scena si au cantat cu pasiune concurenti, premianti, cei 9 magnifici sau monstri sacri.

Concluzia festivalului? E foarte simplu…

Te-ntalnesti odata/Poate intr-o viata,

Poate intr-un cantec/Laolalta…

(noul cantec Dinu Olarasu)

[nggallery id=29]

Post Author: Marius Matache

3 thoughts on “La Suceava, In Cetate – Ed.II – Vatra Dornei, 27-28 iunie, 2009

    Nenea Daniel

    (8 July 2009 - 18:55)

    A fost foarte-foarte frumos…pacat ca vedem asa festival foarte rar la Vatra Dornei

    Ionut Giurgea

    (18 July 2009 - 18:34)

    Superb concert… vreau si eu inregistrarea, cine o are as vrea sa imi trimita si mie un mail… plssss

    […] 3 zile de vis intr-o regiune de vis. Alaturi de multi artisti pe care ii apreciez: Daniel Iancu, Dinu Olarasu, Paul Arva, Ovidiu Mihailescu, Tapinarii, Eugen Avram. cum a fost puteti citi aici […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.