Linistea Paradisului Pierdut

Categoria “Nu e folk, dar ne place” e oarecum neobisnuita pentru un portal de folk, deja sectiunea “Altele” e stat in stat. Am prezentat aici festivaluri de arta, o capitala culturala europeana, un roman cu 29 de autori si multe alte “ciudatenii frumoase”.

Nu ne dezmintim, si ca sa fim si mai convingatori, de aceasta data am testat chiar pe o parte din echipa Forever Folk o locatie de vacanta din Romania, cu totul si cu totul speciala. Daca despre Sibiu nu mai e cazul sa mai adaugam ceva, distinctia de Capitala Culturala Europeana in 2007 fiind o recunoastere a valorilor culturale, sociale sau educationale pe care Sibiul le gazduieste, zona rurala din jurul Sibiului ascunde valori mai putin cunoscute publicului larg.

“Tabara de campare” a echipei Forever Folk a fost in Cisnadioara. Pentru cei mai visatori in orele de Geografie, toponimul Cisnadioara este un diminutiv al Cisnadiei (daca vreti, un alint, o Cisnadie mai mica), un oras situat de asemenea in zona metropolitana Sibiu. Primul lucru pe care il remarci in Cisnadioara este linistea monahala ce domina acest sat unde limba dominanta este germana (numele german al localitatii este Michelsberg), datorita numeroaselor familii de sasi ce locuiesc aici de sute de ani, care au plecat in anii ’70-’80 in Germania si care dupa ’90, manati de dorul de aceste locuri, s-au intors si si-au recladit gospodariile mai mandre si mai ingrijite, chiar daca in multe cazuri doar ca locatii de vacanta. In plus, fata de alte zone din Romania, pensiunile se gasesc la tot pasul, exact ca in mai celebrele burguri din Alpii Austriei.

Localitatea este dominata ca pozitie si ca spiritualitate de biserica fortificata datand din sec. XII-XIII, cu hramul Sf. Mihail (de unde si numele german al localitatii). Este una din cele mai reprezentative biserici in stil romanic din Transilvania, dar intotdeauna a fost mai curand un lacas de pelerinaj decat o biserica parohiala. In 1940, aici au fost aduse de la cimitirul din Gusterita placile comemorative ale unor soldati germani si austro-ungari morti in Primul Razboi Mondial in luptele din zona Sibiului. Biserica are o acustica remarcabila, astfel ca in ultima vreme este folosita destul de frecvent pentru concerte si festivaluri artistice.

Pana in Cisnadie sunt doar 2-3 km, iar daca tot v-ati hotarat sa va hraniti spiritul cum se cuvine, opriti-va la biserica fortificata de aici, si ea datand din secolul XIII si prima constructie din Transilvania care a fost echipata cu un paratrasnet. Initial romano-catolica, apoi transformata in evanghelica, biserica adaposteste doua orgi, una a ei, originala, produsa la Salzburg, iar cea de a doua adusa de la biserica din Bruiu. De altfel, biserica adaposteste si alte obiecte de cult (altare, piese de mobilier etc.) apartinand unor biserici sasesti care la ora actuala nu mai sunt folosite.

Din aproape in aproape, trecem din Cisnadie in Sadu, unde pe raul cu acelasi nume se gasesc 3 hidrocentrale (I, II si V). In incinta hidrocentralei Sadu I puteti vizita Muzeul Energetic Sadu, care gazduieste documente din perioada infiintarii primei societati ce avea ca scop productia de energie electrica folosind puterea apei. De asemenea, aici a fost realizata prima retea de transport de energie la distanta din Romania, electricitatea produsa aici alimentand Sibiul, iar mai apoi Mediasul, Saliste si localitatile riverane. Tot la Muzeu veti descoperi ca barajul de la Sadu V a fost proiectat de Oskar von Miller, nimeni altul decat cel care a realizat Deutsche Museum din Munchen, unul din cele mai cunoscute muzee cu profil tehnic din lume.

Daca veniti la Cisnadioara din Sibiu si daca am mentionat Deutsche Museum, nu puteti rata ocazia sa vedeti Muzeul Astra, varianta sibiana a Muzeului Satului din Bucuresti, cu circa 200 de case traditionale romanesti din toate regiunile, dispuse intr-un parc de circa 100 de hectare. Iar daca e si duminica, puteti participa la serviciul religios efectuat chiar intr-una din bisericutele de lemn din muzeu.

Daca ajungeti in Cisnadioara iarna si sunteti pasionat de ski, statiunea Paltinis este situata la circa 30 km, astfel ca va puteti alege si sporturile de iarna ca ocupatie.

Daca la orele serii linistea din Cisnadioara va face sa doriti si altceva, puteti ajunge repede la Sibiu, unde centrul vechi va asteapta cu diverse oferte: va puteti plimba, puteti incerca diverse restaurante, sau intra in unul din multe baruri aflate la un subsol frumos amenajat. Iar daca vremea e buna, puteti savura o cafea in Piata Mica unde inca de acum se aflau mese in aer liber.

Echipa “ForeverFolk” a vazut, pozat, memorat cate ceva din toate locurile mentionate mai sus, si a hotarat ca merita sa iesi din obisnuita zgomotului si alergaturii cotidiene pentru a descoperi lucruri noi si frumoase.

Cu bateriile incarcate si planuind deja o alta plecare,
Oana, Raluca si Make
[nggallery id=16]

Post Author: Marius Matache

3 thoughts on “Linistea Paradisului Pierdut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.