Festivalul Castanilor – Ed. IX-a, Ploiesti 2008″

Venirea toamnei in Ploiesti prevesteste o noua editie a “Festivalului Castanilor”. Asa s-a intamplat si anul acesta, cand a avut loc cea de-a 9-a editie, o editie in memoriam Gabi Dobre.

Oriunde e folk, ForeverFolk e prezent (de data asta cu un trio redutabil, Raluca, Oana si Edy). Deci, ajungand in Ploiesti si traversand vestitul bulevard al castanilor, care da si numele festivalului, am poposit in final la locul faptei, in Teatrul “Toma Caragiu”.

Festivalul a durat doua zile (10-11 octombrie) si a debutat cu lansarea albumului “Franturi de suflet – Punct si de la capat” al lui Walter Ghicolescu. Initierea fiind facuta, a urmat concursul de interpretare, in care toti participantii au oferit cate doua piese spre convingerea publicului si a juriului format din Titus Andrei (realizator radio), Viorel Gavrila (compozitor), Victor Socaciu (cantautor si membru UCMR), Cristian Tomeci (director national “Global Battle of the Bands”), Corneliu Irimia (director Filarmonica “Paul Constantinescu” Ploiesti) si Marilena Ghiorghita (director Casa de Cultura “I. L. Caragiale” Ploiesti). O data cu incheierea concursului, au urmat recitalurile mult asteptate. Primul a fost Walter Ghicolescu, cu piese precum “Vrajitorul”, “Nu-mi spune”, “Buzunarele toamnei” sau “Telefon peste moarte”.

A urmat Daniel Iancu, ploiestean si totusi venit parca special de pe alte meleaguri (n.r. Daniel lucreaza in Brazilia) pentru a inveseli intreaga sala cu personajele sale deja celebre: “Ofiterul Radu”,”Olguta gelofila”, controloarea din “Intr-un tramvai”. Nici piesele “Patria”, ”Vine valu’ imi ia calu’” nu puteau lipsi, iar “Mii de smaralde”, “Bunicul si Teo” si desigur “Ploaie in Ploiesti” au fermecat publicul.

Seara s-a incheiat cu recitalul lui Victor Socaciu impreuna cu Biroul Executiv, unde s-au putut asculta “Tata si caii”, ”Charlie Chaplin”, “Mi-e dor sa mai merg la un ceai” sau “Imagine” a lui John Lennon.

A doua zi a avut loc o conferinta de presa, unde s-a dezbatut subiectul “Folk-ul incotro?”. S-au discutat subiecte precum metodele de promovare a folk-ului, importanta festivalurilor, pozitia folk-ului in industria muzicala, dar si despre  profesionalismul pe care incepe sa-l capete acest festival. Dl. Cristin Tomeci a prezentat “Ghidul Muzicianului – de la talent la succes in industria muzicala contemporana”, un fel de reteta a succesului pentru concurentii prezenti la “Festivalul Castanilor”.

Momentul mult asteptat a fost Gala Laureatilor premiile constand in:

  • Premiul pentru popularitate: Grupul Armonia (Ploiesti) si Iulia Gusatu (Galati);
  • Premiul special al juriului, oferit de Cristin Tomeci: Grupul Fox Studis (Calarasi);
  • Premiul pentru maiestrie instrumentala: Nicolae Zota (Buzau);
  • Premiul pentru interpretare solist: Alina Zaharia (Bucuresti) si Bogdan Grosu (Craiova);
  • Premiul pentru interpretare grup: Grupul Noi (Brasov) si Grupul Unde (Cluj-Napoca);
  • Premiul pentru creatie si premiul special “Gabi Dobre”: Ovidiu Scridon (Tarnaveni);
  • Marele premiu: Paul Arva (Iasi).

Cu aceasta ocazie, ForeverFolk ii felicita pe toti castigatorii acestei editii si ii asteapta cu albume la “Albumul saptamanii.

Festivalul insa nu s-a incheiat aici. A urmat ultima serie de recitaluri la care au luat parte castigatoarea de anul trecut a festivalului, Maria Magdalena Danaila, ce a incantat publicul cu piese precum “Ruptura”, “Salut cordial”,”Ce mai faci”, “Descantec de ploaie” si “Libera”. Urmatorii pot fi considerati un experiment al d-lui Cristin Tomeci, fiind vorba de Grupul Experienced, un grup venit din indepartata Belgie, ce canta insa rock, dar care pentru acest festival au facut o exceptie cantand folk. Evenimentul mult asteptat a fost concertul oferit de Mircea Baniciu, venit cu voie buna si pus pe sotii, spunand bancuri, povestind intamplari haioase din viata de zi cu zi sau din timpul concertelor alaturi de Pasarea Colibri. Nu au lipsit “Vara la tara”, “Esarfa in dar”, “Mica tiganiada”, “Vremuri”, “Scrisoare de bun ramas”, “Canadiana”, piese in care Mircea Baniciu a fost acompaniat de intreaga sala.

Pentru artisti si ForeverFolk, seara s-a incheiat cu un party, unde s-au sarbatorit reusitele, unde am avut parte de un recital improvizat din partea lui Walter Ghicolescu, asa „ca pentru noi”, avand ingredientele necesare: o chitara, o voce si multa voie buna.

Vazand si facand, s-a incheiat si a 9-a editie a “Festivalului Castanelor”. Cu recitaluri pe masura, participanti talentati si piese ce pe viitor sa devina clasice pentru folkul romanesc, ca sa nu se spuna ca din spate nu vine nimeni. Deja gandul zboara la editia jubiliara din 2009. Si ca prin ceata apare scris „Bine ati venit la cea de a 10-a editie a Festivalului Castanilor…”.

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.