Maria Gheorghiu – Floare de vartej (2007)

Artist: Maria Gheorghiu

Album: Floare de vartej

Anul aparitiei: 2007

Casa de discuri: Intercont

Piesele de pe album

maria-gheorghiu

 1. Bocetul lui Ioan cel fara de mormant
 2. Mai aproape de tine
 3. Dezimplanzirea
 4. Strigat
 5. Descantec de dragoste
 6. Cantec fara rost
 7. Floare de vartej
 8. Inca o sansa iubirii
 9. Usa ce-o incui
 10. Ploaia
 11. Apa de foc
 12. Zapada mieilor
 13. Prea tarziu
 14. Departe de lume
 15. Maria de Mangop
 16. Fluieras de os

Biografia Mariei Gheorghiu o puteti citi aici.

Interviu cu artistul

1. Cum te-ai apucat de muzica si cine te-a indrumat spre muzica? Exista o traditie muzicala in familia ta?

Maria Gheorghiu (M.G.): Da, a existat o traditie in familia mea, bunicul a fost cantor la biserica, iar tata avea o voce de tenor exceptionala, in timp ce mama a visat totdeauna sa aiba in familie un artist care sa cante… Insarcinata fiind, ea petrecea multe ore in apropierea aparatului de radio, in speranta ca muzica se va transmite cumva fiintei care urma sa apara…in fapt, e meritul ei ca eu cant azi! De muzica m-am apucat in clasa a II-a la scoala de muzica, unde am urmat 2 ani de vioara si 4 ani de oboi.

2. Cand ai aparut prima oara pe scena? Mai tii minte prima piesa pe care ai compus-o?

M.G.: Prima aparitie a fost “folk”, la emisiunea “Antena va apartine”, unde am cantat pe versurile lui Stefan Augustin Doinas, melodia “Locuiesc intr-o inima”. Asta mi-a adus necazuri mai tarziu… comisia a zis :”Noi vrem un cantec patriotic!”, iar eu le-am spus:”Mai patriotic decat acesta eu nu stiu!”. Dupa multi ani… cand am cerut casa, Prim Secretarul (care cunostea dosarul meu) a zis: “La ce-ti trebuie tie casa, cand tu locuiesti intr-o inima?! Debutul real insa a fost la Cenaclul Flacara cu cantecele “Perechea Salbaticita” si “Dans Ritual”, din pacate primul cantec nu a fost inregistrat nici pana azi.

3. Care consideri ca a fost prima mare reusita in materie de muzica (un premiu, un album, un concert)?

M.G.: Cred ca in primul rind cistigarea Festivalului concurs de muzica folk “Om Bun” in 1993 dar si primul concert dat la Caen in Franta, concert de 2 ore cu o sala plina de francezi extrem de atenti in 1995. Acest concert a fost o “minune” intamplata in urma unui spectacol dat la Resita de trupa de jazz “Dominique Voquer Quartet”, in deschiderea careia am cantat intamplator. Dl. Voquer a fost impresionat si m-a intrebat daca n-as vrea sa cant in Franta? Eu am zis ca da dar am si uitat imediat ca apoi peste 3 saptamani sa primesc invitatia si sa nu-mi cred ochilor…

4. Se spune ca folkul “e depasit”, ca nu mai e de actualitate. Ce crezi, mai are folkul vreo sans pe piata muzicala  actuala?

M.G.: Bineinteles, mereu vor fi oameni pentru care folkul va exista si va fi si important. Cat vor fi printre noi oameni sensibili la poezie, la muzica la frumos folkul va avea un cuvant greu de spus. Diamantele nu se vand in piata, totusi ele au o valoare a lor!

5. Ce compui mai intai: muzica sau versurile? Ce te inspira sa compui? Trebuie sa ai o anumita stare pentru a compune?

M.G.: Sa fie clar, cantecele se nasc numai in starea de gratie!Cand compun de regula vin si muzica si versurile, e adevarat ca atunci cand compun pe versurile altcuiva muzica vine mai greu. Pe versuri proprii muzica vine mai lesne. Dar e de precizat ca sunt textele mele iar nu versurile mele.Poate mai bine spus sunt starile mele! Melodiile semnate Maria Gheorghiu sunt de fapt niste stari.

6.Muzicieni care iti plac, care te-au influentat, pe care ii asculti.

M.G.: Valeriu Sterian trebuie pomenit mai intai, el e cel care mi-a dat incedere, m-a adus la spectacole, emisiuni… Imi mai plac mult Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, folkul nostru cel de toate zilele, dar si Sting, Peter Gabriel, Ritchie Blackmore..si multi altii!

7. Ce proiecte ai in desfasurare?

M.G.: Cel cu Stefan Orfescu si cu Jul Baldovin de club de folk; emisiunea la TVRM “In cautarea folkului pierdut”, in fiecare marti, la ora 20-21; la Radio Bucuresti, in fiecare Joi, de la ora 21 la 24; impreuna cu Radio Romania Actualitati concertele “Folk Fara Varsta”, o campanie de promovare a folkului la nivelul liceelor… Apoi spectacolele la mare alaturi de Mircea Baniciu si Mircea Vintila si… om mai vedea!

8. Care sunt poetii preferati?

M.G.: In primul rand Nichita Stanescu, apoi Octavian Paler, Traian Danciu, Gelu Dorian. Cu Nichita am o relatie speciala, il simt in umarul meu stang…sunt multe “intamplari” care ma leaga de el momente cand i-am simtit prezenta, intalnirea cu Adam Puslojic, apropierea de Grupul poetilor de la Pitesti…

9. Concerte care urmeaza?

M.G.: In primul rand “Folk you” 7, 8, 9 August, dar si 31 iulie la Costinesti, alaturi de studentii din tara, apoi in fiecare sambata la Neptun…

10. Ce parere ai de idea de a face un radio-portal folk?

M.G.: E foarte bine venit, mai pune o caramida la constructia podului(de piatra) pe care il tot construiesc folkistii de la noi de citeva zeci de ani…poate asta va ajuta la cimentarea caramizilor.

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.