Cum a fost la petrecerea de Craciun a www.ForeverFolk.com

www.ForeverFolk.com are doua evenimente mari pe care le organizeaza anual: aniversarea infiintarii (19 iunie) si petrecerea de Craciun. In ambele ocazii ne dam silinta sa aducem oameni simpatici care sa urce pe scena pentru a canta si nu numai (sa nu uitam ca la prima aniversare a site-ului nostru de pe 19 iunie 2009, l-am avut ca invitat pe actorul, umoristul si omul de televiziune Toni Tecuceanu intr-un recital teatral savuros). De asemenea, pregatim tricouri personalizate, afise, diplome daca e cazul, pliante despre proiectul Forever Folk si tot ce ne trece prin cap.

Anul acesta, cu ocazia petrecerii de Craciun, am decis sa  decernam si premiile Forever Folk 2009, prin care am incercat sa stabilim cei mai merituosi artisti din muzica folk romaneasca in anul care se apropie de sfarsit, un an bogat in evenimente – numeroase lansari de albume, concerte, festivaluri etc.

Locatia, ca si anul trecut, a fost Club 100 Crossroads din Bucuresti, deja o gazda traditionala de evenimente folk, noi prezentandu-va numeroase recenzii ale unor concerte petrecute aici.

Lume multa, lume frumoasa, lume bucuroasa de cantare. Probabil ultima pe anul acesta pentru multi dintre cei de fata. Am invitat si cativa prieteni sa invioreze atmosfera la petrecere, atat artisti consacrati, dar si tineri in care echipa ForeverFolk crede.

Primii care au urcat pe scena au fost mezinii serii, Old Black’s – Andreea Nedelcu si Dan Sandulescu – pe care in anul care vine speram sa ii vedem la cat mai multe festivaluri si cu cat mai multe premii in palmares. Au cantat atat piesa lor Aceeasi eu, dar si un cover ce le „sta atat de bine” – Time after time­ – si unul „proaspat” in repertoriul lor – Autumn leaves.

Primul premiu acordat – Evenimentul anului – a mers la cotidianul Jurnalul National, pentru Festivalul Folk You 2009, dar va asiguram ca noi ne-am bucurat in aceeasi masura si participand la Tabara folk de la Calafat sau la Folk Maraton.

Al doilea pe lista artistilor invitati a fost Marius Dascau si a sa piesa “zburatoare” pana “acolo unde nici norii nu ajung”. Daca la Vatra Dornei versurile i-au mers la inima inclusiv lui Dinu Olarasu, clar o autoritate in materie de versuri in lumea folkului, acum nu a mai fost nici un dubiu ca aceasta piesa a meritat sa apara la “Clipul zilei” si cu siguranta ca de Marius vom mai auzi.

Cristi Corcioveanu a venit in ciuda iernii de la Tecuci si nu cu mana goala ci cu primul lui album intitulat Elegie, de pe care a si cantat mai multe piese. Dintre ele nu a lipsit piesa nominalizata la “cea mai buna piesa folk” – “Crini”, sau, cum este mult mai cunoscuta, “Meseria de copil”.

Premiul pentru “Cea mai buna piesa de pe un album aparut in 2009” i-a revenit Alinei Manole si a sa Luna patrata. Desi in competitie cu piese ale unor artisti cu state vechi in muzica folk (Zoia Alecu, Vasile Seicaru sau Ovidiu Mihailescu), piesa Alinei, prezenta deja si in Top 100 cele mai ascultate piese folk din toate timpurile, a castigat la toate cele 3 categorii de voturi – Presa, Public, Echipa ForeverFolk.

Desi premiata, nu era inca momentul Alinei, dar pe scena a urcat un artist la fel de tanar si la fel de drag echipei ForeverFolk, si el venit de la mare distanta. Clujeanul Mishu Calian, finalist in Battle of Songs 2009 si multi-laureat al festivalurilor de folk din acest an a fost la fel de bine primit la Crossroads ca si in cluburile clujene Irish Music Pub sau Le general. Insotit de Mysha Ungureanu, Mishu ne-a facut sa ne dorim ca piese precum “Viteza sangelui meu”, „Scrum” sau „Mitel” sa apara cat mai curand pe un album. Iar inainte de ultima piesa, i-am “umplut” desaga cu premiul pentru “Cel mai bun tanar artist”.

Alina Manole a fost unul din artistii cu cea mai impresionanta crestere 2009. Doua albume lansate (Luna patrata si Cu drag), multe concerte, recitaluri la festivaluri de prestigiu din tara, premiul Fundatiei Nicu Alifantis pe anul 2009 şi, poate cel mai important, multi oameni indragostiti de muzica ei. Si desi odata cu lansarea albumului de iarna “Cu drag” anuntase incheierea sezonului artistic, noi am adus-o inca o data pe scena pentru a-i acorda, prin intermediul doamnei Teodora Ionescu, premiul “Albumul anului” pentru aceeasi “Luna patrata”.

Si dupa asa premii, Alina a ramas sa cante, desi abia isi revenise dintr-o raceala serioasa. Dar a primit ajutor din partea publicului, care s-a dovedit foarte harnic si cu temele facute, a craciunitelor “Forever Folk” (le-am numit aici pe Oana, Raluca si Sabina) la “Am un pitic” sau de la Make la “Asa si-asa”. Si uite asa Alina a “depasit planul” pieselor cantate, pentru ca atmosfera era una de sarbatoare.

Din pacate, iarna si ale ei zapezi pe care cu totii ni le-am dorit, ne-a sabotat un pic. Premiantul categoriei “Artistul anului” – Nicu Alifantis – şi artistul care trebuia sa incheie seara – Daniel Iancu – nu au putut ajunge la Bucuresti de la Galati, respectiv Constanta, datorita vremii nefavorabile. Au incercat sa ii suplinească Puiu Cretu si colegul nostru Marius Matache (aka Make), ce au cantat atat piesele lor, cat si piese de la Daniel Iancu, Ovidiu Mihailescu, dar si Valeriu Sterian si..Nicu Alifantis (un scurt “Decembre” alaturi de public). Si pentru ca era 21 decembrie si se implineau 20 de ani de la Revolutie, au incheiat seara cu “Vino, Doamne!” al aceluiasi Vali.

Si am incheiat nu doar seara, ci un an bogat, pe care noi, echipa ForeverFolk, am incercat sa il condimentam si sa vi-l aducem mai aproape prin cele ce am scris, pozat sau filmat. Si ca dorinta de sfarsit de an, ne dorim sa fiti alaturi de noi si in 2009, sa ne cititi, sa ne dati idei, sa ne criticati cand gresim, sa iubim impreuna muzica folk.

Pentru cititorii ForeverFolk,
Au scris si conlucrat pentru petrecere si articol – Costin, Sabina, Raluca, Oana, Make

Post Author: Marius Matache

2 thoughts on “Cum a fost la petrecerea de Craciun a www.ForeverFolk.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.