Gashkademia de folk la Casa de Cultura a Studentilor Bucuresti

ForeverFolk si-a facut un obicei din a organiza concerte si evenimente de care fie era nevoie (vezi cazul Premiilor ForeverFolk 2009), sau de care publicului ii era dor.

Un eveniment din cea de a doua categorie este concertul Gashkademiei de folk, ce nu mai aparuse pe scena intr-o formula majora (mai mult de 3 din componentii ei) de mai bine de un an de zile, de la concertul de la Braila din februarie 2009. Astfel ca, vineri, 7 mai 2010, intr-un cadru – Casa de Cultura a Studentilor Bucuresti – mustind de istoria folkului (unde pe vremuri cantau Dan Andrei Aldea si Sfinx, Valeriu Sterian si mai toate numele mari din muzica folk romaneasca), ForeverFolk a invitat publicul la un concert de peste 2 ore cu Gashkademia de folk. Aceasta i-a inclus pe toti cei 6 membri fondatori ai proiectului: Daniel Iancu, Ovidiu Mihailescu, Marius Matache, Puiu Cretu, Dan Caramihai si Teddy Tudoroiu, iar ca invitat pe actorul si regizorul Iulian Enache.

Desi ne cititi constant recenzii ale concertelor la care participam, nu vom face noi recenzia evenimentului, pentru ca ar insemna sa ne laudam singuri, ci vom da cuvantul celor care au fost in sala.

Cristian Birta-China, www.chinezu.eu

Pentru mine, ca si pentru multi altii dintre voi, hai recunoasteti, folkul e chestia aia lirica, pe care o ascultam ori inchizand ochii, ori dandu-i peste cap, caci e despre iubire, despre tot felul de chestii necrutatoare, despre lucruri grave. Da, desigur ca si despre asta canta folkul. Dar nu numai.

Gashkademia de Folk ne-a arătat aseara ca folkul poate fi un show extraordinar, in care momentele acestea de lirism de care zic mai sus sunt doar parti din spectacol, dar la care, e drept, abia daca mai respiri de cat de tare te emotionează. In rest, daca ar fi sa descriu in maxim doua cuvinte showul de ieri as spune doar atat: caterinca excelenta.

Am ras cu lacrimi de cat de misto erau versurile, de jocul de scena (da, caci, desi va vine greu sa credeti, baietii au făcut un joc de scena minimalist, dar de mare efect), de replicile pe care si le aruncau intre ei si inspre public, de buclucasul microfon rotitor al lui Make.

Manuela Cepoi, www.iConcert.ro

Trecerea de la melodii lente si sentimentale la acorduri ritmate si antrenante, starnind senzatii diametral opuse, a reusit sa mentina in permanenta publicul atent, facandu-l chiar la un moment dat pe Daniel Iancu sa lanseze o remarca amuzanta: cum om fi gandit noi concertul asta, ca dupa cate o melodie de dragoste vin eu si cant despre inundatii si soacre? Prin urmare, de la acel moment incolo au declarat inainte de fiecare piesa ca urmeaza „un cantec de dragoste”.[…]

Dupa aplauze sustinute, doua bis-uri, primul dintre ele fiind melodia “Patria” interpretata impreuna de toti cei sase artisti, finalul concertului ne-a gasit cu zambetul pe chip si bucurie in suflet ca am putut impartasi o seara frumoasa de folk intre si pentru prieteni. Nu ne ramane decat sa asteptam urmatoarea ocazie pentru a ne intalni din nou si a retrai senzatia pe care ti-o da muzica buna, cantata simplu, dar din inima.

Mihai Pintilie, www.mihaipintilie.ro

N-am fost niciodata fan al cantecelor in jurul focului pe-un varf de munte cum percepeam eu folk-ul. Folk-ul de pe vremea cand stateam in jurul focului pe-un varf de munte.

Insa ce mi-a fost dat sa traiesc aseara a depasit cu mult asteptarile mele pentru ca am dat peste o gasca de baieti faini, cu umor si prezenta scenica ce-au facut un show adevarat, cu improvizatii, cu glume, cu versuri destinse, ce mai, super-spectacol. Sa nu uit, si nu energie: au cantat mai bine de doua ore iar la final aplauzele i-au chemat de trei ori din culise pana sa se aprinda luminile.

Tot Mihai Pintilie a si filmat la eveniment, asa ca cei care nu au ajuns se pot delecta cu o buna parte din spectacol accesandu-i canalul de youtube.

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.